Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Genderová nevyváženost v Hollywoodu. Slavné herečky dostávají v průměru o milion dolarů méně

Magazín

  16:46
SAN FRANCISCO - Rozdíl mezi odměnami herců a hereček v Hollywoodu je v současnosti skoro stejný, jako byl v roce 1980. Alespoň to uvádí vědecký průzkum. Ženy dostávají v průměru o zhruba milion dolarů méně než muži. A to za stejnou práci, tedy za stejný počet natáčecích dní. Studie zároveň říká, že rozdíl v odměnách roste i s věkem.

Herečka Meryl Streep na slavnostním zahájení 66. ročníku mezinárodního festivalu Berlinale. foto: Reuters

Tým ekonomů z univerzit v Huddersfieldu, Wisconsinu a Lancasteru analyzoval výplatní pásky 246 herců a hereček, kteří mezi lety 1980 a 2015 hráli ve více než 1300 filmech. „Rozdíl je poměrně stálý,“ uvedla ekonomka Sofia Izquierdo Sanchezová. „Nůžky mezi odměnami mužů a žen jsou v Hollywoodu zhruba stejně rozevřené, jako byly v roce 1980,“ vysvětlila s tím, že ženy dostávají kromě nižších mezd i menší procento ze zisku daného snímku. 

Data pro výzkum ekonomové čerpali z rozličných zdrojů, včetně známých databází IMDb nebo Mojo Office. Zároveň analyzovali i předchozí úspěchy daných herců na základě příjmů z konkrétního filmu či získaných ocenění typu Oscar. Pracovali také s popularitou herců na sociálních sítích, například s počtem sledujících na twitterovém profilu. 

Brad Pitt na kousky. Tarantinovo Tenkrát v Hollywoodu se nejspíš dočká i seriálové verze

„Mysleli jsme si, že nějaký rozdíl odhalíme, protože mnoho hereček už o propasti v odměnách mluvilo,“ uvedla Sanchezová. „Překvapilo nás však, že je ten rozdíl tak velký, zvlášť, když se bavíme o hvězdách nejvyššího kalibru jako je Meryl Streepová,“ dodala. 

Průzkum navíc objevil i zvětšující se rozdíl s přibývajícím věkem, což Sanchezová připisuje „hodnotě krásy“. Od dětství do středního věku se rozdíl pohybuje okolo milionu dolarů (přes 23 milionů korun). Jakmile však herci a herečky překročí 50 let, propast ze zvětší až na čtyři miliony dolarů (přes 93 milionů korun) za film. 

Některé herečky volají po rovnosti. Američanka Patricia Arquetteová při svém proslovu po získání Oscara v roce 2015 řekla, že je nutné zajistit mzdovou rovnost jednou provždy. K ní se později přidaly již zmiňovaná Meryl Streepová, Charlize Theronová, Jennifer Lawrenceová nebo Natalie Portmanová. 

Dwayne Johnson a jeho manželka Lauren Hashianová.

Velký skandál však přinesl magazín Vanity Fair, který analyzoval výplatní pásku hlavním hvězdám filmu Špinavý trik. Ve snímku se objevili Christian Bale, Bradley Cooper a Amy Adamsová. Všichni tři odpracovali zhruba stejný počet natáčecích dní, jenže Bale s Cooperem dostali odměnu ve výši 2,5 milionu dolarů a devět procent ze zisku filmu, zatímco Adamsová získala „jen“ 1,25 milionu dolarů a podíl ve výši sedmi procent.

Rozdíl je patrný i mezi nejlépe placenými herci za rok 2019. Mezi ženami vede Scarlett Johanssonová, která vydělala zhruba 56 milionů dolarů (1,3 miliardy korun), zatímco Dwayne „The Rock“ Johnson obdržel necelých devadesát milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!