Dnes Sobota - jasno 20°C
Zítra Neděle - skorojasno 24°C
Sobota 27. 4. 2024
Svátek má Jaroslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Tady bydlí teenager! Soukromí, odpočinek i učení v jednom
Pokud jde o pracovní místo, zaběhlou tradicí je, že se stoly umisťují co nejblíže oknu, radí designerka. Foto: FOR INTERIOR

Tady bydlí teenager! Soukromí, odpočinek i učení v jednom

Máte doma teenagera? Pak vás nejspíš čeká proměna dětského pokojíčku na studentský. Možná to bude boj, protože představy rodičů a starších dětí bývají, nejen co se zařízení pokoje týká, odlišné. Co radí odborník a kam pro inspiraci?

Ideální je, když může mít student svůj pokoj sám pro sebe, protože v tomto věku potřebuje soukromí i hodně času na odpočinek.

„Vím, že zajistit teenagerovi soukromí není vždy možné, ale pokud to jen trochu jde, doporučuji zvolit takové místo v pokoji, které je v co nejtmavší části nebo lze dobře zatemnit, je ideálně v nejtišším místě prostoru a je dobře větratelné. Postel pro studenta doporučuji šíři matrace 120 – 140 cm,“ uvádí designérka Gabriela Hámová.

Pokud jde o pracovní místo, zaběhlou tradicí je, že se stoly umisťují co nejblíže oknu. „Vzhledem k tomu, že trendem dnešní doby je učit se z tabletu a počítače a studenti často už ani nepoužívají sešity, změnily se i požadavky na jejich pracovní místo a způsoby učení. Proto často umisťuji pracovní zónu i do místa, kde není přímý přístup denního světla. Vždy je ale třeba dbát na dobré osvětlení, ideálně ve více úrovních,“ upřesňuje odbornice.

Úložné prostory a osobitost
studentsky-pokoj-kluk-1 Pro studentský pokoj designerka doporučuje myslet hlavně na funkční a prostorné šatní skříně a větší knihovny. „Pokud student aktivně sportuje, nezapomeňte na možnost uložení jeho sportovních věcí. Také je nutné myslet na specifika dospívání v podobě sbírání různých věcí (plakátů, plechovek, komiksů, modelů, šperků…), tak aby pak studentova „sbírka“ příliš nerušila design pokoje, ale spíš podtrhovala jeho osobitost.

A barevnost? Momentálně jsou trendem, jako doplňkové barvy, žlutá, hořčicová, mentolová a klasicky stále odstíny modré a červené. V pokoji by neměla chybět kvalitní matrace na posteli, dobré osvětlení pracovního prostoru, hodí se „němý sluha“ na odkládání věcí, ideální je pohodlné křeslo nebo malá pohovka. Trendem je i velká magnetická tabule nebo popisovací zeď, na které si student může připravovat projekty.

Trendy i poradna
Hodila by se vám inspirace nebo rady odborníků zdarma? Pak navštivte Mezinárodní veletrh nábytku, interiérů a bytových doplňků FOR INTERIOR (10. – 13. října PVA EXPO PRAHA v Letňanech). Právě zde najdete na jednom místě přehlídku těch nejžhavějších trendů a tipů ze světa bydlení.



Autor: TZ, red

Celostátní kolo Zeměpisné olympiády opět po roce na Albertově

20. dubna 2024 ve 13:09

Ve školním roce 2023/2024 se koná již 26. ročník Zeměpisné olympiády, soutěže pro nadané žáky v zeměpise (geografii). Ve dnech 25. a 26. dubna se pak v prostorách Přírodovědecké fakulty UK na Albertově uskuteční celostátní kolo soutěže, ve kterém se úspěšní řešitelé krajských kol se utkají...

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru