Dnes Úterý - oblacno 10°C
Zítra Středa - obcasny-dest 10°C
Úterý 23. 4. 2024
Svátek má Vojtěch
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražští vs. moravští vinaři: Metropole má zlomek produkce, ale na své víno může být pyšná. Proč?
Malá vinice je i na vyšehradských hradbách a také pod nimi v Podolí. Foto: archiv

Pražští vs. moravští vinaři: Metropole má zlomek produkce, ale na své víno může být pyšná. Proč?

Nejen Morava, ale také Praha se může pyšnit vinicemi. Ačkoli jich je mnohem méně než v dávných dobách, tradice pokračuje. Podmínky pro pěstování vinné révy se liší především klimatem, ačkoli se Praha začíná Moravě přibližovat. V Praze jsou navíc převážně historické vinice, na Moravě je to více o produkci.

Za Rudolfa II. bylo v Praze přes 700 hektarů vinic, což je dnes celá česká vinařská oblast (vedle Prahy i Mělník, Roudnicko, Mostecko, Kutná hora, Litoměřicko…), která představuje 4 % z celkové produkce České republiky, 96 % produkce je na Moravě. V současnosti je v metropoli celkem přibližně 11 hektarů vinic.

Na Grébovce je vinice o rozloze 1,5 hektaru. Vedle vinice jsou tam i altán, vinice nebo Gröbeho vila. Celý park je historickou památkou. Tak jako některé jiné pražské vinice má i Grébovka svůj sklep.

Ve středověku byly v Praze kopce osázené vínem

Dalšími většími pražskými vinicemi jsou Vinice Svaté Kláry v Troji, která má rozlohu asi 4 hektary, vinice Machálka ve Vysočanech, Modřanská (dříve Arcibiskupkská) vinice, Vinice Sabatka v Tróji a Baba v Dejvicích. Menší je kupříkladu Svatováclavská vinice na Pražském hradě.

vinice-sv-klary-nahled

Vinice Svaté Kláry v Tróji

Je to především připomenutí tradice, že ve středověku tu byly kopce osázené vínem. Je to hezká vzpomínka, že tady něco takového fungovalo.

A jaký je rozdíl mezi pěstováním vína na Moravě a právě v hlavním městě? Právě v tom, že v Praze jsou převážně historické vinice, kdežto Morava si zakládá na tom, že z převážné většiny se jedná o vinice produkční.

Pěstování V Praze je náročnější na ruční práce

Rozdíl je daný nejen polohou, ale především vedením révy, na pražských historických vinicích se používá trochu jiné vedení révy než na moravských produkčních vinicích. Většina poloh v Praze je typická tím, že je to zároveň kulturní památka a vedení révy tomu odpovídá. Důležitý je vizuální efekt zasazení vinice do prostředí, proto se nejvíce používá vedení vertiko. Péče o vizuální stránku převažuje nad produktivní.

vinice-vysehrad-nahled

Vinice na Vyšehradě

Způsob pěstování vína v Praze je výrazně náročnější na ruční práce. Na Moravě mnohdy jedou traktory mezi řádky 2,5 metru, jeden traktor stačí obhospodařit 3 až 4 hektary ve třech lidech. Praha ale společně s Moravou patří k nejteplejším místům.

Co se týče ocenění, pražská vinařská oblast nezůstává za Moravou pozadu. Pokud se povedou ročníky, vína mohou být zajímavá.

Na Moravě je jiné složení půdy 

Určitý rozdíl mezi pěstováním vína v Praze a na Moravě je dán především lokalitou. Na Moravě je jiné složení půdy, jiné podnebí, co se týče do tepla. To je velký rozdíl, protože v Praze, nebo třeba v litoměřických a mělnických oblastech, jde vyzrávání hroznů pomalejším tempem. Nedosáhne se tam takové cukernatosti jako na Moravě.

Pěstování vinné révy na Moravě a v Praze je tedy v podstatě neporovnatelné .Na Moravě je mnohem víc vinařských oblastí, v Praze je jen pár vinic. Je to jako bychom sčítali jablka a hrušky.

Historické vinice najdeme samozřejmě i na Moravě. V Praze je problém, že jich radikálně ubylo. Morava je pro pěstování révy vinné klimaticky lépe vybavena, poslední roky se to ale začíná lehce smazávat, i když klimatický rozdíl zůstává.

Vinice Svaté Kláry v Troji patří pod Botanickou zahradu Praha. Je památkově chráněná. Existovala pravděpodobně již za vlády Václava II. Nachází se poblíž Trojského zámku, s kterým byla kdysi spojena.

Od roku 2004 je na vinici budována nová vinohradnická a vinařská naučná stezka, která je určena pro širokou laickou i odbornou veřejnost. Z vinařské činnosti se zde můžete dozvědět třeba vše o zpracování hroznů a jejich přeměně na víno.

Rozdíl pražského a moravského vinařství je především v místním terroir, zahrnujícím podloží, podnebí, klimatu jako takového.


Autor: Anna Skálová

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Praha 14 uspořádala deváté setkání koordinátorů environmentální výchovy

21. dubna 2024 v 10:03

Praha 14 byla letos již podeváté hostitelem setkání koordinátorů environmentální výchovy v pražských mateřských, základních a středních školách. Na organizaci dubnové akce se vedle městské části i tentokrát podílely dvě stálice: „Ekoškola“ ZŠ Generála Janouška, vedená ředitelkou Jaroslavou...

Při výročí tísňové linky 112 se oceňovalo

21. dubna 2024 v 09:44

Před dvaceti lety, 20. dubna 2004, byl v Praze spuštěn provoz linky 112 v současné moderní podobě. Jedním z důvodů byl i světový šampionát v ledním hokeji, který se tehdy konal v Praze. Moderní technologie tísňové komunikace tak byly uvedeny do ostrého provozu.

Kvůli nehodě se na Pražském okruhu u Slivence zastavil provoz

20. dubna 2024 v 18:26

V sobotu kolem třinácté hodiny došlo k nehodě dodávky a osobního auta na Pražském okruhu u Slivence. Frekventovaná silnice byla kompletně uzavřena dvě a půl hodiny.

Další články
Nahoru