OKULTNÍ HISTORICKÉ POZADÍ PENĚZ (14)

Chvátal Jaroslav

Chvátal Jaroslav

autor

16.09.2019 Společnost

Nicolas Flamel a jeho manželka Perrenella žili vedle něčeho, co se nazývalo „Hřbitov nevinných“. Podle zde již zmíněného konfesního pojednání, jež je přisuzováno právě Flamelovi, poté, co se stali bohatými díky alchymii, použili velkou část svých peněz na charitativní účely. V rámci těchto charitativních aktivit, byl znovu vybudován vstup na výše uvedený hřbitov. Právě na podloubí vstupu nechal Flamel reprodukovat sedm obrazů z „Knihy Abraháma Žida“. Jednalo se o obraz zobrazující biblické „vraždění neviňátek“.

Flamel tento výjev komentoval ve smyslu „představitele Saturna pohlcující jeho děti“. Krev zabitých se nacházela v sudu. Flamelův komentář smysl tohoto výjevu vysvětluje následujícím způsobem:

„Na poslední straně odtajněných pěti listů byl zobrazen Král s velkým Fauchionem, který za účasti některých vojáků zabil velké množství malých kojenců, jejichž matky plakaly u nohou nezúčastněných vojáků. Krev „neviňátek“ jež byla uložená v sudech, vojáci naložili na velkou loď. V nich se později vykoupalo Slunce a Měsíc.“  

Je zajímavé, že toto vyobrazení Slunce a Měsíce neboli Krále a Královny koupající se v nějaké kapalné esenci, se nachází hned v několika dalších alchymistických rukopisech. Zjevně existuje stejná koncepce i na stěnách „Notre Dame“Paříži. Fulcanelly vysvětluje tento výjev a jeho význam v „The Mystery of the Catedrals“ s odkazem na Flamelovu práci takto:

„Syntetizuje a vyjadřuje kondenzaci „Univerzálního Ducha“, který, jakmile se zhmotní, vytvoří slavnou „Lázeň hvězd“ (Bath of the Stars), ve které se musí „chemické Slunce“ a „Měsíc“ koupat, měnící svou povahu a omlazující se. Zde vidíme dítě vypadávající z tyglíku připomínající dózu. Tento proces je podporován velkým archandělem se svatozáří s roztaženými křídly, přičemž to vypadá, jako kdyby chtěl „neviňátko“ udeřit. Kompozice pozadí prezentována noční oblohou, jež je posetá hvězdami. V tomto výjevu si zjevně uvědomujeme velmi zjednodušenou podobu alegorie „vraždění neviňátek“ Nicholas

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly