Chmel otáčivý se na zahradě postará o půvabná stinná zákoutí

Jde o velmi dekorativní a užitečnou liánu, jejíž atraktivita v poslední době stoupla díky oblíbeným odrůdám se zlatými listy. A pokud hledáte rychle rostoucí a nenáročnou popínavku třeba na porůstání pergoly či zahradního altánu, bude pro vás chmel jasnou volbou.

Chmel je vlastně trvalka, přestože každou zimu nadzemní části odumírají. Na jaře však rychle vyrazí nové výhonky, které během několika týdnů ochotně obrostou podporu. Úponky mohou dosáhnou až 4-6 metrů délky a celá rostlina bez problémů zabere 2-3 metry šířky. Listy se podobají vinné révě – jsou jemně vroubkované a charakteristického dlaňovitého tvaru.

Sami si pivo z domácího chmele nejspíš neuvaříte

Chmel je dvoudomá rostlina. Samičí rostliny jsou dekorativnější, protože mají velmi zajímavé květy ve tvaru kužele. Samci jsou pro pěstování v zahradě prakticky bezvýznamní. Kromě toho jsou chmelové „šišky“ rovněž cennou surovinou v bylinářství, parfumerii (chmelový olej) a zejména se uplatní při vaření piva. Vysoká kvalita je dosažena absencí semen, proto jsou samčí rostliny chmele z plantáží tak nemilosrdně odstraňovány. Doma se však na vaření piva spíše netěšte, potřebovali byste totiž vypěstovat opravdu hodně chmelu.

Mimochodem jeho mladé výhonky jsou jedlé a mohou být použity stejně jako chřest. Pro pěstování v zahradě je zvláště ceněná odrůda Aureus s půvabnými zlatými listy, jež z dálky vytvářejí na zahradě zajímavý barevný akcent.

Chmel jako přírodní afrodiziakum?

V lidové medicíně jsou chmelové šištice používány jako sedativum a stimulant chuti k jídlu. Léčí také dráždivý močový nebo zažívací obtíže. Odvar z chmele lze použít k posílení vlasů (brání jejich vypadávání) a k odstranění lupů.

Chmel se sklízí na konci srpna, kdy začnou šištice dozrávat při 40 ° C. Mimochodem dříve byl odvar z chmele podáván jako prostředek k posílení libida u hospodářských zvířat – ovšem v pivu jeho účinek oslabují další přítomné složky. Nezapomeňte na to, až se zase vydáte na jedno točené 🙂

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)