Das FilmFest vzpomíná na pád zdi, Bruna Ganze i Karla Maye a rozrostl se do čtyř měst

Vzpomínky na doby, kdy bylo ještě Německo rozdělené na dvě části, pocta ikonickému švýcarskému herci Bruno Ganzovi, kultovní Karl May nebo rebelové bouřící se proti konzumu a konformitě… Více než pět desítek těch nejzajímavějších snímků aktuální německé, rakouské a švýcarské produkce uvidí letos návštěvníci hned ve čtyřech městech – festival Das FilmFest chystá zatím nejbohatší program ve své historii. Ten si budou moci mezi 16. a 25. říjnem kromě pražských a brněnských filmových fanoušků nově vychutnat také diváci v Plzni a Jihlavě.

Už 14. ročník festivalu německy mluvených filmů Das FilmFest nabídne v letošním roce osm programových sekcí. Kromě tradiční Das FilmFest Spezial, která představí ty nejzajímavější, cenami ověnčené i divácky úspěšné snímky, dokumentární Die Doku, krátkometrážních Shorts a dětské Bio Junior, se mohou diváci těšit i na pečlivě sestavené tematické sekce. Tenkrát na Východě (Es War Einmal Im Osten) nabídne u příležitosti třiceti let od pádu Berlínské zdi celou řadu filmů, které na osobních příbězích zprostředkují události a náladu té doby. Rebellion & Revolte se zaměřuje na rebelující – a často výstřední – hrdiny, kteří se bouří proti společnosti. Letošní program vzdá také hold dvěma kulturním ikonám. Švýcarský filmový a divadelní herec Bruno Ganz patřil k nejvýznamnějším německy mluvícím hercům současnosti. Nejvíce se proslavil rolí Adolfa Hitlera ve filmu Pád třetí říše a právě tento snímek, stejně jako kultovní film Wima Wenderse Nebe nad Berlínem budou k vidění v rámci retrospektivní sekce Retrospektive: Bruno Ganz. Druhou osobností, které letošní program skládá poctu, je německý spisovatel, na jehož dobrodružných románech z divokého západu vyrostlo několik generací. Sekce Kult Karl May uvede čtyři snímky včetně u nás zcela neznámé loutkové adaptace Stopa vede ke Stříbrnému jezeru.

14. ročník přehlídky německých, rakouských a švýcarských filmů proběhne od 16. do 25. října v pražských kinech Lucerna, Atlas a Kino 35, v brněnském kině Art, plzeňském Depo 2015 a jihlavském kině Dukla. Informace naleznete na www.dasfilmfest.cz. Přesný program bude na webu zveřejněn do konce září. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

V rámci Das FilmFest Spezial festival uvede například komedii Love Machine následující nejlepší tradici rakouského kabaretu; film o tom, jaké to je, když se vám pomalu hroutí život Půda pod nohama (Der Boden unter den Füßen), oceněný debut Melancholická dívka (Das melancholische Mädchen) nebo herecky bravurní roadmovie 25km/h. Za pozornost stojí také silné mrazivé drama Běžec (Der Läufer). Chybět nebude ani nejnovější snímek Fatiha Akina U Zlaté rukavice (Der Goldene Handschuh).

Obrovské emoce a citovou energii zažije divák v sekci Rebellion & Revolte například v citlivém dramatu L’Animale a v pestrém a vášnivém debutu Rozbi moje srdce (Zerschlag mein Herz) Alexandry Makarové. Program představí i německého oscarového kandidáta Narušitel systému (Systemsprenger) či drsný film o šikaně a o síle sociálních médií Plavání (Schwimmen). Komedie Zač nás trestáš? (Womit haben wir das verdient?) vypráví příběh ateistické feministky, lékařky Wandy, která spadne z oblak, když jí její pubertální dcera Nina sdělí, že se rozhodla přestoupit k islámu.

Do dob minulého režimu zavede diváky v sekci Tenkrát na Východě (Es War Einmal Im Osten) například vynikající animovaný snímek Fany a pes (Fritzi: Eine Wendewundergeschichte), který bude na festivalu uveden v předpremiéře, příběh o nenápadném osobním hrdinství Tichá revoluce (Das schweigende Klassenzimmer) či napínavý film Balón (Ballon) o odvážném pokusu o útěk na Západ s pomocí horkovzdušného balónu.

Milovníci dokumentů se v sekci Die Doku mohou těšit mimo jiné na tabu prolamující dokument Vagína (#Female pleasure), snímek o vztahu mezi lidmi a zvířaty Zvířata a jiní lidé (Tiere und andere Menschen) nebo hudební dokumenty Protože žiješ jen jednou – Die Toten Hosen (Weil du nur einmal lebst – Die Toten Hosen auf Tour) a Berlin Bouncer. Ukázku toho, jak funguje populismus a politika emocí v praxi, nabídne snímek Tuzemsko (Inland) o voličích extremní pravice.

Foto: Das FilmFest