Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump dostal od Kima „velmi krásný“ dopis. Je další summit o odzbrojení na obzoru?

Autor: ČTK - 
16. září 2019
06:50

Severokorejský vůdce Kim Čong-un pozval v srpnovém dopise amerického prezidenta Donalda Trumpa na návštěvu Pchjong-jangu. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom v pondělí informoval jihokorejský deník Čungang ilbo. Dopis byl již druhým, který Trump obdržel během srpna. Severní Korea nedávno uvedla, že je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Chvíli poté ale při testu vypálila projektily z dalekonosného raketometu.

Ve druhém dopise, který byl americkému prezidentovi doručen třetí srpnový týden, Kim Čong-un hovoří o ochotě setkat se s Trumpem na dalším summitu, uvedl diplomatický zdroj. Bílý dům ani severokorejské úřady zatím tyto informace nijak nekomentovaly.

Trump již na začátku srpna informoval o třístránkovém dopise od severokorejského vůdce. Dopis od Kima tehdy označil za „velmi krásný“ a rovněž hovořil o další možné schůzce.

Oba státníci se od loňského roku sešli už třikrát, ale pokrok v jednání byl jen skromný. Pchjongjang navíc v poslední době provedl několik zkoušek balistických raket krátkého doletu. KLDR varovala, že její moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu z roku 2017 může být u konce.

Únorový summit Trumpa s Kimem ve vietnamské metropoli Hanoji vyšel naprázdno, když se nepodařilo dojednat úplnou likvidaci severokorejských jaderných zbraní, kterou Washington požaduje výměnou za uvolnění či odvolání sankcí.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky." Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

666Evil666 ( 16. září 2019 21:31 )

už aby to odpálily alespoň bude klid !!!!!!

bandolero ( 16. září 2019 08:41 )

Koukám, že Kim je asi dobrý taktik.

gotzur ( 16. září 2019 08:34 )

Otevřel jsem tvůj dopis a začínal tak hezky, dvěma slovy: Drahý můj.

Zobrazit celou diskusi