Ohrozí toxický kouř závod v Singapuru?

Jen několik dnů před začátkem Velké ceny Singapuru je město, kde se okruh Marina Bay nachází, zahalen toxickým kouřovým oparem. Národní agentura pro životní prostředí tento opar označila jako „nezdravý“.

Štítky: GP Singapuru Zveřejněno 16. 09 2019 — Lukáš Podstata

Nebezpečný kouř je výsledkem spalování půdy na plantážích v Indonésii. S tímto problémem se obyvatelé Singapuru potýkají každoročně. Letos je ale horší především kvůli nedostatku srážek, které nebezpečný kouř v normálním případě eliminují.

Podle Národní agentury pro životní prostředí se podmínky v následujících dnech nezlepší. „V příštích několika dnech se očekává, že počasí v Singapuru bude suché, s výjimkou několika krátkých dešťů. To samé platí i pro Sumatru. Očekáváme proto, že toxický zákal nad Singapurem bude přetrvávat,“ stojí v prohlášení agentury.

Že situace krátce před začátkem závodního víkendu není vůbec dobrá, o tom svědčí i výstraha pro občany Singapuru. „Doporučujeme snížit venkovní aktivity a fyzickou námahu. Osoby, které se necítí dobře, zejména starší lidé, děti a lidé s chronickým onemocněním srdce nebo plic, by měli vyhledat lékařskou pomoc.“

Pořadatelé Velké ceny Singapuru už na tuto skutečnost reagovali a vytvořili pro letošní závod pohotovostní plán. „Připravili jsme pohotovostní plán a projednali ho se všemi zúčastněnými stranami. Pokud by opar způsoboval problémy s viditelností nebo určité provozní problémy, promotér Velké ceny by před přijetím jakýchkoliv opatření vše konzultoval s příslušnými agenturami.“

Závod se nezadržitelně blíží a zástupci týmů jsou již na místě. Podle anonymního zdroje je ale zákal velký problém. „Není téměř žádná viditelnost a prakticky vůbec neprší. Dnes jsem začal soustavně kašlat a slyšel jsem i lidi v okolí, kteří začali trpět stejnými problémy. Všechny ochranné roušky jsou vyprodané. Máme ale informace, že by v brzké době měly být znovu dostupné,“ říká zdroj.

Diskuse k článku

Napsat komentář