Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Electrify America spustila první 800V rychlonabíječku

16.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
Zatímco většina elektromobilů používá 400V systémy, pro rychlejší nabíjení je mnohem vhodnější vyšší napětí 800V. To využívá např. Porsche Taycan a pro něj už v USA stojí první 800V nabíječka od Electrify America.
Elektromobil Porsche Taycan je zajímavý mimo jiné i tím, že využívá 800V napětí. To má výhodu v tom, že pro stejný nabíjecí výkon vyžaduje menší proud, případně při stejném proudu nabídne vyšší nabíjecí výkon. Jde tak o systém mnohem vhodnější k rychlonabíjení. Problémem je neexistence takových nabíječek, což nyní řeší společnost Electrify America. Ta má v plánu spustit v USA síť 2000 výkonných 350kW nabíječek. Teprve nyní ale spustila první nabíječku, která takové výkony podporuje i při 800V napětí, jenž bude podporováno novými elektromobily od koncernu Volkswagen (připomeňme, že Electrify America byla založena Volkswagenem).
 
Porsche taycan na nabíječce Electrify America
 
Poprvé byla spuštěna 4. září v Bloomsburgu v Pensylvánii a Porsche Taycan zde bylo nabíjeno stejnosměrným proudem a výkonem 270 kW. Vůz jel 250 mil (lehce přes 400 km) od Niagarských vodopádů a z 5 % na 80 % byl nabit za 22,5 minuty. Takový údaj ale ukazuje i velké ztráty při nabíjení, neboť to odpovídá spíše necelým 190 kW (75 % z 93,4 kWh je zhruba 70 nabitých kWh za 0,375 hodiny).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama