Ford potvrdil kralování Británii

V krásném prostředí skotské vysočiny se odehrálo závěrečné dějství letošního britského šampionátu.

Po loňském fiasku, kdy se ze šesti plánovaných podniků odjely pouhé čtyři, britská federace přepracovala složení kalendáře. Posádky během roku navštívily Wales, Anglii, Irsko, Severní Irsko, Belgii a nakonec i skotské území a tentokrát naštěstí nemusel být žádný z podniků zrušen. Příprava kalendáře pro následující sezónu se však začala komplikovat už v samém počátku a promotér mistrovství musel ustoupit ze sedmi podniků. Nově zařazená Corbeau Seats Rally Tendering & Clacton se totiž nakonec stane jen náhradou za zrušenou Pirelli Rally, jednu z posledních legend britského mistrovství. Mistrovství tím ztrácí další odkaz slavné minulosti a navíc přijde o vyrovnaný poměr asfaltových a šotolinových podniků. Těch na zpevněném povrchu bude většina, šotoliny zůstanou pouhé dvě a stejně tak zůstane součástí britského mistrovství dvojice zahraničních rally v Belgii a Irsku. Při počtu pouhých šesti soutěží je to trochu moc a o zlepšení slabého jezdeckého obsazení se to rozhodně nezaslouží.

Vraťme se ale zpátky do letošní sezóny, která si neodpustila jeden nemilý odkaz na předešlé roky. Z posádek prémiové kategorie R5 celou sezónu absolvovaly pouhé tři. David Bogie dal na své domácí skotské půdě přednost startu mimo hlavní mistrovství s vozem Mini WRC a další jako Marty McCormack, Josh Moffett nebo Desi Henry na start nedorazili vůbec. Severoirská Today’s Ulster Rally navíc ani moc dobře nepřispěla dramatičnosti duelu o titul. Tom Cave tam totiž se svým Hyundaiem i20 R5 chyboval, vrazil do zídky u trati a s ulomeným kolem musel odstoupit. Jeho soupeř Matt Edwards naopak asfaltovou soutěž vyhrál a teď ve Skotsku mu už k úspěchu stačilo dovézt svůj Ford Fiesta R5 do cíle nejhůře na sedmém místě. Což při slabém obsazení rally nebyl kdovíjak náročný úkol.

Cave nasadil od počátku maximální tempo a vyhrával jednu zkoušku za druhou. Jezdci Hyundaie se nakonec nepodařilo vyhrát jen jeden jediný test. Byl to ten závěrečný a Cave jej nevyhrál jen proto, že byl zrušen. Velšan letos dokázal dokončit jen čtyři z šesti odjetých soutěží a hned tři z toho vyhrál. Stejný počet vítězství si na své konto během sezóny připsal i Edwards. Ve Skotsku pilot Fordu nikam nespěchal a nikterak se nevzrušoval tím, že mu od začátku kromě vedoucího jezdce i20 R5 ujížděl i druhý Jonny Greer pilotující Ford Fiesta R5. Edwards si jízdu rozhodně moc neužíval a každý nečekaný zvuk ve voze jej strašil. Nakonec technika vydržela a jezdec se spolujezdcem se také vyhnuli všem chybám. Na cílové rampě tak mohli začít slavit zisk druhého titulu v řadě. Ford M-Sport zůstává na domácí britské půdě neporažen další rok.

Zajímavější obsazení než v absolutním pořadí nabídnulo britské mistrovství juniorů. Přesto i zde několik jezdců sezónu nedokončilo a juniorské zápolení po čtyřech soutěžích vzdal i James Wilson. Ir sice vyhrál s Peugeotem 208 R2 úvodní Cambrian Rally, ale po čtvrtém místě v druhé soutěži následující dvojici podniků vůbec nedokončil. Pro start v Ulsteru si tak pořídil Hyundai i20 R5 a pustil se do bojů s nejlepšími. Už ve druhé zkoušce ale mladík havaroval a chuť si musel spravit až teď ve Skotsku s Fiestou R5. Na šotolinové soutěži se Wilson vyvaroval chyb a do cíle dojel jako čtvrtý nejrychlejší. Tři vítězství v juniorech letos vybojoval Josh McErlean a to poslední na tratích domácí Ulster Rally mu zajistilo zisk titulu. V Galloway Hills se tak McErlean se svým Peugeotem 208 R2 už neukázal a připravuje se na start ve světové Wales Rally GB, kde usedne za volant Hyundaie i20 R5. Závěrečný díl britského mistrovství juniorů nakonec vyhrál William Creighton. Po defektu ve druhé zkoušce se pilot dalšího Peugeotu držel až na poslední příčce a na vítězství to rozhodně nevypadalo. Jordan Hone svůj Opel Adam R2 ale v RZ 6 rozbil a o zkoušku později zaparkoval mimo trať svou Fiestu R2T19 James Williams. V posledním osmém testu pak Creighton přeskočil Martyho Gallaghera s dalším Fordem a vítězství bylo na světě. Jelikož Williams nespatřil cíl, Creighton se kromě vítězství mohl radovat i ze zisku titulu juniorského vicemistra.

Konečný stav šampionátu: 1. Edwards 111, 2. Cave 98, 3. McErlean 42, 4. Bogie 41, 5. Creighton 35, 6. Williams 30

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!