Skvělý tip, jak se co nejdéle těšit z nádherných květů hortenzií

 Zahrada 
16. září 2019 09:40 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Uchovejte si krásu hortensií až do zimy Shutterstock
Jak si krásu nádherných květů hortensií uchovat i pro zimní období? O výsledku rozhoduje nejen výběr metody sušení, ale také vhodné načasování řezu květů. Tento moment totiž nejvýrazněji ovlivní vzhled, barvu i kvalitu suchých květů.

Máte hned několik možností, jak bohatá květenství hortenzie usušit. Pokud toužíte kochat se jejich nádhernými květy i přes zimu, je právě ideální čas. K sušení se ale hodí pouze vyzrálá květenství.

Jaké květy se hodí k sušení?

  • Květenství vybraná k usušení vždy odřezávejte suchá, nikdy ne po dešti nebo v ranní rose. Nejvhodnější dobou je čas okolo poledne.
  • Vyhněte se sběru květů s hnědými skvrnami. Bílé a růžové květy začnou při odkvětu zelenat, červené hnědnout a modré šednout a zelenat. Jakmile květenství začne měnit barvu a je dostatečně pevné, neobsahuje žádné nečistoty a hnilobu, můžeme je odstřihnout. Stonek zbavíme všech listů a sušíme zvoleným postupem. 

Jak správně sušit?

  • Nejjednodušší a nejlevnější je klasické sušení na tmavém a suchém místě, kde proudí vzduch. Ideální jsou půdy, podkrovní místnosti, altány nebo kůlny. 
  • Pozor na přímé slunce. Květy by úplně ztratily barvu a prudkým usušením by se rozpadaly. Je-li možnost, zajistěte schnoucím květům proudící vzduch, optimálně teplejší než 20 stupňů Celsia. 
  • Stonky s květy hortenzií můžete přímo zasunout do vázy. Na jejím dně přitom můžete nechat zhruba centimetrovou hladinku vody, ta se bude postupně odpařovat a květy budou schnout pěkně pomaloučku. Květy vám ale ve váze samozřejmě uschnou i bez vody.
  • Ustřižené květy můžete rovnou naaranžovat do dekorativního proutěného koše. Ten pak postavte na tmavší suché a dobře větrané místo a nechte květy uschnout už ve finálním naaranžování.

Zkuste preparaci glycerinem

Chceme-li, aby květy zůstaly vláčné a neopadávaly, můžeme je napreparovat glycerinem. Stonky sklízených květů seřízneme šikmo ostrým nožem a ponoříme na 2 až 5 dnů do roztoku vody a glycerinu 50:50 a poté sušíme zavěšené květem dolů. Nevýhodou preparace je ztráta barvy, květy jsou pak ale výrazně trvanlivější a nerozpadají se. (Dále čtěte: Nekvete vám orchidej? Stačí dvě ingredience a bude obsypaná květy).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008