CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

16. 09. 2019

0 komentářů

Ceny průmyslových výrobců si v srpnu udržely meziroční růst a překonaly tak očekávání trhu.

 

Ceny průmyslových výrobců si v srpnu udržely meziroční růst na úrovni 2,1 % a překonaly tak očekávání trhu. Výrazné zpomalení růstu naopak hlásí ceny zemědělských výrobců, z čehož lze usuzovat, že následně začne zpomalovat i růst cen potravin pro konečné spotřebitele.

Ve výhledu do dalších čtvrtletí a zejména pak do roku 2020 lze čekat zpomalení růstu cen výrobců v české ekonomice. Ke zpomalení růstu výrobních cen by měl přispět jak slabší růst samotné české ekonomiky a zpomalení růstu mezd, tak předpokládaný vývoj na cenách komodit.

Loading



 


Růst cen průmyslových výrobců zůstal v srpnu meziročně beze změny na úrovni 2,1 %, jež byla vykázána i v červenci. Trh očekával zpomalení růstu cen na 1,9 %, nicméně ačkoliv růst za srpen překonal toto očekávání, tak zůstává pod prognózou ČNB. ČNB pro letošní třetí čtvrtletí čekala růst cen průmyslových výrobců v průměru na úrovni 2,2 %. Aktuální tempo růstu cen průmyslových výrobců je nejslabší od loňského května a v samotném zpracovatelském průmyslu se pak meziroční růst zpomalil z 0,9 % na 0,8 %.

V zemědělství růst výrobních cen v srpnu výrazně klesl, z 12,1 % na 4,1 %. ČNB pro celé třetí čtvrtletí ve své prognóze z počátku srpna čekala růst výrobních cen v zemědělství tempem 10,4 %. Výrazné zpomalení růstu výrobních cen v zemědělství bylo taženo rostlinnou výrobou, zpomalení ale hlásí i živočišná výroba. Pokud zpomalení růstu cen zemědělských výrobců potvrdí i další měsíce, což je pravděpodobné, tak lze předpokládat, že se zpomalí i růst cen potravin pro konečné spotřebitele.

Jakkoliv ceny průmyslových výrobců v srpnu rostly o něco výrazněji, než čekal trh, tak lze konstatovat, že růst cen již neakceleruje a v řadě sektorů ekonomiky se dokonce zmírnil, především v zemědělství. Růst cen výrobců by měl v dalších měsících a čtvrtletích zpomalovat, což platí i pro průmysl.

K výkyvům může dojít ze strany cen ropy v návaznosti na sobotní útoky v Saudské Arábii, vliv tohoto faktoru ale bude spíše jen přechodný. Pro rok 2020 očekávám zpomalení růstu cen v průmyslu a především pak v zemědělství, což by ve druhém pololetí roku 2020 mohlo stáhnout celkovou inflaci v české ekonomice do oblasti inflačního cíle, tedy k úrovni dvou procent, když v závěrečných měsících letošního roku může být testována tříprocentní úroveň.

Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *