Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nabarvené ptáče si letí pro Oscara. The Hollywood Reporter zařadil tento Marhoulův film mezi dvacet nejlepších z letošních festivalů

16. září 2019
Čtení na 2 minuty

Americký magazín The Hollywood Reporter zařadil český film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče do výběru dvaceti nejlepších snímků z filmových festivalů letošního podzimu. Snímek časopis označil za “ponurý a násilný odraz krutosti lidské povahy”. Do boje o nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film vysílá tento snímek Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). 

Román Jerzyho Kosińského o nejmenovaném chlapci, který putuje po východní Evropě na konci druhé světové války, byl podle The Hollywood Reporter fantasticky upraven pro velké plátno. “V srdcervoucím černobílém filmu ožily hrůzy holokaustu viděné temnýma očima mimořádného nováčka Petra Kotlára,” uvedl list. Kotlár ve filmu hraje hlavní roli.

Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti.

Marhoulův snímek je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy, vnímán rozporuplně. Některým divákům vadí zobrazované násilí a krutost, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď. “Stojím si za každou vteřinou filmu, nejsou tam žádné kompromisy. A jsem rád, že touto cestou se mnou prošli bez zaváhání všichni, kdo na něm mají podíl. Od geniálního kameramana Vladimíra Smutného až po Harveyho Keitela či Stellana Skarsgarda,” uvedl Václav Marhoul, který napsal scénář, film režíroval i produkoval.

Film Nabarvené ptáče zazářil na festivalech v Benátkách a Torontu a 11. září měl svou pražskou premiéru, ve čtvrtek vstoupil do tuzemských kin. V Benátkách získal značnou pozornost zahraničních médií i odborné veřejnosti a jeho tvůrci si odnesli ocenění od studentské poroty Film pro UNICEF.

Marhoul je scenáristou, producentem a režisérem. Filmy Mazaný Filip (2003) a především Tobruk (2008) získaly domácí i mezinárodní ocenění, včetně Českých lvů. Produkčně se podílel na snímcích Pražská pětka (1989) a Kouř (1990), jako producent pak na filmu Postel (1998). Absolvoval produkci na FAMU, pracoval pro Českou televizi či Krátký film. Ve Filmovém Studiu AB Barrandov začínal jako asistent produkce, v letech 1990 až 1997 byl jeho generálním ředitelem. V roce 1997 založil vlastní společnost Silver Screen.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon