Kauza hřebčína Kladruby: Soud potrestal tři z 22 obžalovaných

Většina lidí a firem obžalovaných v případu údajně zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku dnes od soudu odešla bez trestu. Krajský soud v Hradci Králové potrestal peněžitými tresty tři obžalované, jeden z nich dostal i podmíněný trest. V případu stálo před soudem 17 lidí a pět stavebních firem.

Podle soudu se podařilo prokázat, že zčásti docházelo ke zjednávání určité výhody některým zadavatelům, prvotním zájmem ale nebylo ničí obohacení, spíš požadavky na kvalitu práce.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se u všech obžalovaných odvolal a někteří obžalovaní si nechali lhůty k rozhodnutí. "Soud dospěl k závěru, že šest ze sedmi skutků, kvůli kterým byla podána obžaloba, se stalo. Zohlednil základní zásady, na kterých rozhodování soudu stojí, a to je - v pochybnostech ve prospěch obžalovaných," řekl státní zástupce Adam Borgula.

Podle soudu se podařilo prokázat, že zčásti docházelo ke zjednávání určité výhody některým zadavatelům. "Bylo postupováno způsobem, kterým se postupuje možná i při jiných výběrových výběrových řízeních, ale tato se nedostanou k soudu. Nebylo primárním zájmem obohacení konkrétních osob, ale spíše požadavek, aby rekonstrukce byla provedena renomovanou firmou v náležité kvalitě," řekl předseda senátu krajského soudu Roman Drahný.

Podle soudu ani tento postup motivovaný dobrými úmysly není v pořádku a je v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. "Takto by se postupovat nemělo," zdůraznil Drahný. Soud odmítl tvrzení státního zástupce, že obžalovaní postupovali jako organizovaná skupina.

Roční vězení s podmínkou na tři roky a peněžitý trest 30.000 korun dostal bývalý šéf pardubické stavební firmy Cettus Vladimír Nový. Podle obžaloby byl u všech realizovaných zakázek v kladrubském hřebčínu. Působil jako dozor zadavatele a přes něho měly odcházet z hřebčína obžalovaným informace o zakázce na opravu. Soud ho potrestal za přečin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a také za přečin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Dalším dvěma obžalovaným vyměřil soud za druhý uvedený přečin peněžité tresty, jednomu 20.000 a druhému 15.000 korun. Podle soudu se na rozdíl od Nového na trestné činnosti podíleli okrajově.

Obžalovány byly i stavební firmy Geosan Stavební, Chládek a Tintěra, Strabag, Cettus a Metrostav. "Bylo stíháno celkem 22 fyzických i právnických osob, z nichž někteří po dobu šesti let. Sami jste slyšeli, co z toho vzešlo: Hora porodila myš! Na začátku tohoto případu v roce 2013 jsme tu měli doslova policejní manévry, a co z toho máme? Šest let zmařených životů," řekl novinářům obhájce společnosti Chládek a Tintěra Tomáš Tyll.

Obžalovaní se před soudem zodpovídali ze zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie, zločinu dotačního podvodu, zločinu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přečinu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, při přípravě a realizaci zadávacího řízení v rámci projektu Obnova součástí národní kulturní památky Hřebčín v Kladrubech nad Labem. Podle obžaloby souvisela trestná činnost s první a druhou etapou obnovy hřebčína.

"Jednáním obžalovaných měla být ohrožena dotace (na rekonstrukci hřebčína) v celkové výši téměř 250 milionů korun. Škoda ale fyzicky nevznikla, bylo to zastavené dříve, než byla dotace vyplacena," řekl ČTK mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Hlavní líčení začalo loni v listopadu u Krajského soudu v Hradci Králové, poté pokračovalo na pobočce v Pardubicích. Rozsudek byl z kapacitního důvodu vyhlášen opět v Hradci Králové, v největší východočeské soudní síni číslo 50 v centrální budově krajského soudu, protože se očekával zájem novinářů a veřejnosti.

Související

Soud, ilustrační foto

Cinklé zakázky na opravu hřebčína Kladruby? Obvinění žalobu odmítají, prý jde o účelovku

Obžalovaní nebo jejich obhájci v kauze zmanipulovaných zakázek na rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, které oslovili novináři, odmítli vinu. Případ dnes začal projednávat královéhradecký krajský soud a obžalobě v něm čelí pět firem a 17 lidí, kteří se zodpovídají ze způsobení dvanáctimilionové škody. Rozsáhlá kauza se týká také přípravy údajného dotačního podvodu, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či pokusu o poškození finančních zájmů EU.
Jiří Jehlička ředitel, hřebčín Kladruby nad Labem

Kauza Kladruby pokračuje: Obviněn byl i ředitel hřebčína, vinu odmítá

Kladruby nad Labem - Ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Jehlička zcela odmítá obvinění, podle něhož ovlivnil výběr projektanta pro stavbu provizorních stájí. Koně tam měli pobývat po dobu rozsáhlé rekonstrukce hřebčína, řekl dnes ČTK Jehlička. V souvislosti s touto zakázkou policisté obvinili ještě další čtyři lidi, uvedl Adam Burgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle České televize jde o projektanty a zástupce stavebního dozoru.

Více souvisejících

Kauza Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Národní hřebčín Kladruby nad Labem soudy Hradec Králové

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 34 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy