Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Audit o Babišově střetu zájmů: Ministerstvo odeslalo do Bruselu dopis, vysvětluje i Agrofert

Autor: ČTK, tva - 
16. září 2019
15:05

Ministerstvo zemědělství v pondělí odeslalo odpověď na bruselský audit zemědělských dotací ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Radiožurnálu to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Obsah odpovědi nekomentoval. Odeslání zprávy potvrdilo tiskové oddělení ministerstva zemědělství. Česko mělo na odpověď na předběžnou auditní zprávu čas do 20. září.

Odpověď na audit Evropské komise zpracoval Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). A bylo to odesláno prostřednictvím ministerstva. Takže by to mělo být dneska nebo zítra předáno,“ uvedl Toman. To bez dalších podrobností potvrdil úřad. „Ano, odpověď již byla odeslána,“ řekl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Na konci května a na začátku června dorazily do Česka dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů. V první z nich Komise v anglicky psaném dokumentu dospěla k závěru, že Babiš má dále vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Odpověď na ni předali zástupci ministerstva pro místní rozvoj na konci srpna stálému zastoupení ČR v Bruselu. Babiš vracení peněz vyloučil.

Fond přestal vyplácet dotace i firmám Tomanovy rodiny

Obsah druhé, která se týkala zemědělských dotací, není známý. Kvůli ní ale tehdy SZIF uvedl, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu do vložil svěřenských fondů. Agrofertu bylo ze SZIF od roku 2012 do konce letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

Kvůli zemědělskému auditu přestal SZIF vyplácet dotace i podnikům rodiny Tomana od srpna loňského roku. Šéf SZIF Martin Šebestyán tehdy uvedl, že ve zprávě ale nebyl střet zájmů Tomana explicitně konstatovaný. Tomanův střet zájmů se podle médií a opozice mohl týkat Agrotradu, který z 80 procent vlastní ministrův otec Miroslav Toman starší.

Návrh auditu EK má podle Šebestyána tři hlavní části, v první se řeší střet zájmů premiéra Babiše a Agrofertu. Druhá část zprávy se zabývá mimo jiné obecnými postupy administrace, schvalovacími postupy a efektivitou nákladů. Třetí část se zabývá možným střetem zájmů Tomana. Podle Tomana EK o projekty Agrotradu neprojevila zájem. K dalším dvěma projektům z října 2018 Toman řekl, že se nepodílel na řídicích procesech.

Agrofert připravil vysvětlující materiál

Agrofert už dříve uvedl, že oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální.Evropští auditoři předvedli mnoho omylů, nepravdivých tvrzení a závěrů. Kdyby se nás aspoň zeptali, nikdy by ke svým závěrům nemohli dojít. Například zkoumali období, kdy pan Babiš nebyl v žádné exekutivní funkci. Taktéž úplně opomněli fakt, že novela zákona o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš, zahrnovala přechodné období,“ uvedl již dříve mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Podle něj se auditoři ve všem mýlí.

Připravili jsme pro české úřady rozsáhlý materiál, ve kterém všechny námitky auditorů vyvracíme a vysvětlujeme. Jsme přesvědčeni, že se nakonec prokáže, že jsme postupovali přesně podle zákona,“ dodal mluvčí.

Domda ( 16. září 2019 18:19 )

No přece na to aby nikdo nedělal do dotaci Jourová je ta pravá na tu práci to nevíte je to superkomisarka StB

Domda ( 16. září 2019 18:12 )

A kdo podle tebe je větší udavač pirát nebo udavač je vidět že tě v minulosti nikdy neměli v práci estébáci tak bys tak blbe nekomentoval ty debylku piráti to dělají dobře fandím jim jen tak dal

danndy ( 16. září 2019 16:45 )

Jsem zvědav s čím vyrukují Piráti na Babiše, když jim toto nevyšlo. Ale udavači si určitě něco vymyslí aby bylo opět v Parlamentu či EU co řešit. Tak honem přemýšlejte bystré hlavičky

snehuIak ( 16. září 2019 15:21 )

Na co že to má dohlížet v Bruselu paní Jourová(ANO)? No přece na transparentnost a dodržování pravidel. Asi je jasné jak to opět skončí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa