TZ: Antikvariát a klub Fiducia - program říjen 2019

Antikvariát a klub Fiducia - program říjen 2019 / Ostrava / 16. 9. 2018

3.10. v 18:00 Jaromír Šavrda - tvůrce v zástupu i v opozici – křest knih

Slavnostní uvedení nových knih literární kritičky Ivy Málkové věnovaných ostravskému spisovateli Jaromíru Šavrdovi.

Autorka připravila z archivních zdrojů monografii o zapeklité tvůrčí cestě Jaromíra Šavrdy (2017) a edici vzájemné korespondence manželů z „časů lágrových“, kterou doprovodila studií a texty o událostech spojených s osudy Šavrdy disidenta a chartisty (2019). Dolores (1931-2012) a Jaromír (1933-1988) Šavrdovi jsou nepřehlédnutelnými osobnostmi disentu na Ostravsku v časech normalizace. Jejich hluboký vztah, odvaha nepodřizovat se požadovaným postojům, láska ke kočkám a hodinkám se odráží v nejlepších básnických a prozaických knihách Jaromíra Šavrdy a zvláště v dopisech, které si vyměňovali v časech, kdy byl Jaromír Šavrda politickým vězněm.

Pořádáme ve spolupráci s katedrou české literatury a literární vědy Filozofické fakulty OU v rámci projektu SametOVA!!!

10. 10. v 18:00 Literární debuty – Lukáš Sedláček a Jan Spěváček

Komponovaný literární pořad Romana Polácha a Ivy Málkové.

Hosty třetího pořadu Debutů budou Lukáš Sedláček (*1979) a Jan Spěváček (*1982). Prvotina Lukáše Sedláčka Stará víska (Dauphin, 2017) je nesena především na svébytné obraznosti, na prvotinu neobvykle jistém uchopování hemžícího se světa v jeho marnivé a divoké kráse. První dvě básnické knihy Jana Spěváčka vyšly jako samostatně neprodejné přílohy literárního časopisu H_aluze a jeho první, samostatně vydaná kniha Čum do ráje (Dauphin, 2019) přináší poetiku všedního svátku, přináší (mnohdy takřka se sebeironickým nadhledem) okamžik proměny všedního ve sváteční - proto figuruje jako titul knihy onen holanovský přeřek dítěte z "rum do čaje" na "čum do ráje".

Literární pořad Debuty je zaměřen na pozoruhodné básnické prvotiny, případně pak na knížky druhé, které jsou často poměřovány právě prvotinami. Debuty také fungují jako pořad, jenž dává prostor i dalším hostům mladé a střední básnické generace, kteří nespadají do výše zmíněné kategorie a kteří se představí ostravskému publiku svým "debutovým" čtením.

Pořádáme ve spolupráci s Ostravskou univerzitou.

15. 10. v 18:00 Ibra Ibrahimovič / Střepy severních Čech - Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia 

Ibra Ibrahimovič (1967, Most) je český fotograf, známý převážně svými fotografiemi severních Čech. Mezinárodně známý je zejména jeho seriál černobílých fotografií o bourání severočeské obce Libkovice, publikovaný v knize Libkovice: Zdař Bůh, a příběh sedláka Rajtera, za který získal titul Zlaté oko / fotografie roku na Czech Press Photo 2003. Severní Čechy jsou fotografovým rodištěm a místem, kde od roku 1991 fotí proměny krajiny, obcí i lidí v rámci projektu Střepy severních Čech. Toto nádherné území od Krušných hor až po České středohoří navždy poznamenalo komunistické drancování bohatých nalezišť hnědého uhlí. Ale i dvě desetiletí po Sametové revoluci zde stále probíhá konflikt mezi těžaři a obyvateli obcí na okrajích dolů a není jasné, jaký osud zdejší kraj čeká.

Výstava potrvá do 15.11.2019.

16.10. v 17:00 Zahajovací večer Protimluvfestu v Antikvariátu a klubu Fiducia 

Slavnostní zahájení festivalu – věnováno připomínce roku 1989.

Protimluvná trachta: Tomáš, Chaleplis, Stach, Touš, Svidroňová a Drastík

Šest autorů – šest různých přístupů ke psaní! Přijď si poslechnout, jaká témata hýbou světem současné literární omladiny! Pořad věnovaný mladým ostravským i mimoostravským básníkům a prozaikům jako Adam Tomáš, Vasilios Chaleplis, Petr Stach, Radek Touš, Kristýna Svidroňová a Stanislav Drastík. Uvádí Petr Ligocký.

Jagodziński, Payne, Placák a Vrchovský: Listopad 1989 po třiceti letech

Debata věnovaná událostem roku 1989. Účast přislíbili Andrzej Jagodziński (PL), Petr Placák (ČR), Petr Pazdera Payne (CZ) a Ladislav Vrchovský (CZ). Diskusi moderuje Libor Magdoň.

Jan Těsnohlídek: Líp už nebude

Literární pořad s básníkem a nakladatelem Janem Těsnohlídkem o jeho uměleckých i vydavatelských aktivitách, ale také o směřování soudobé společnosti. Uvádí Petr Ligocký.

Pořádáme v rámci projektu SametOVA!!!

20. 10 . v 10:00 Ateliér pro děti a jejich rodiče

Ateliér vedou výtvarníci Marcela a Max Lysáčkovi

21.10. v 18:00 Jiří Marek – Šatna na konci chodby

Vernisáž výstavy v Galerii Dole.

Současná malířská poetika nedávného absolventa pražské AVU Jiřího Marka (1991) je hlubinná, psychologicky zátěžová a melancholická. Předkládá rozšířený půdorys mezilidských vztahů jako svého druhu „halucinaci“, jako „roztříštěný svět“, který je nutné znovu trpělivě skládat, defragmentovat, znovu oživovat a pročišťovat. Vše jakoby spočívalo ve zpomaleném pohybu, který jedině umožňuje pozorovat a zachytit probíhající autorovu vnitřní transformaci, s níž pracuje a které propůjčuje malířské rysy. Ostravská výstava nazvaná Šatna na konci chodby metaforicky odkazuje na proměnlivý stav lidského podvědomí. Představuje soubor nových obrazů zpřítomňující tajemná zákoutí–zátiší, která jakoby se vynořovala z hladiny času a různých vrstev paměti. Kurátorem výstavy je Petr Vaňous.

Výstava potrvá do 4. 12. 2019

23. 10. v 18:00 Jiří Černý -  Hudba a svoboda

Moderovaná diskuse se známým hudebním kritikem

O (ne) svobodě hudební produkce a publicistiky v socialistickém Československu bude s Jiřím Černým debatovat Petr Kopecký.

Jiří Černý v letech 1964–1969 na vlnách Československého rozhlasu připravoval a moderoval první československou hitparádu Dvanáct na houpačce. Během normalizace pořádal po celé zemi Antidiskotéky, na nichž uváděl i nedostupné nahrávky zakázaných hudebníků. V listopadu 1989 byl u zrodu Občanského fóra a moderoval některé protestní akce.

Pořádáme ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a Velvyslanectvím USA v rámci projektu SametOVA!!!

31. 10. v 18:00 Hledání přítomného času

Komponovaný pořad o Skupině 42

V letošním roce by se sta let dožili Ivan Blatný a Jiřina Hauková. Tvořit začali na začátku druhé světové války a posléze se setkali v literární Skupině 42. Co pro českou literaturu a umění Skupina 42, do níž patřili třeba Jindřich Chalupecký, Jiří Kolář, Josef Kainar a Jan Hanč, znamenala? Komponovaný literární večer Moniky Horsákové nabídne nejen ukázky tvorby a korespondence, ale i debatu s literárním historikem a básníkem Petrem Hruškou, který připravuje o Skupině 42 monografii. A dotkne se i dalšího významného jubilanta. Sta let by se dožil také Jiří Orten. Členem Skupiny 42 sice nebyl, ale s Ivanem Blatným ho pojilo osudové přátelství.