Oslaďte si život sladidlem z čekanky. Nepřiberete a zuby zůstanou bez kazů

16. září 2019

S přibývajícím počtem obézních lidí v České republice přibývá různých rad a zaručených diet, jak si udržet váhu. Přitom recept je velmi jednoduchý a každý ho zná. Více se hýbat a jíst hodnotná jídla pokud možno s minimem bílé mouky a cukru.

Ale mnozí z nás si nedovedou sladkou chuť odepřít. Kuchařka a výživová poradkyně Táňa Řeháková má dobrou zkušenost s čekankovým sirupem.

Čekankový sirup je alternativní sladidlo z kořene čekanky. Obsahuje jen pět procent cukru a sedmdesát jedna procent sladivé vlákniny – inulinu. Inulin je přírodní látka, která se objevuje v některých rostlinách. Ve střevě se chová jako rozpustná vláknina, která má probiotický efekt. V ovesné kaši může nahradit i máslo.

Čtěte také

Dalším plusem je, že čekankový sirup mohou využívat diabetici, i když se nejedná o umělé sladidlo. Dá se použít při zadělávání těsta, do salátů, na kaše, s rozmačkaným čerstvým ovocem místo marmelády. Toto alternativní slazení navíc nezpůsobuje kyselé prostředí v ústní dutině, kdy se bakterie živí cukrem.

„Není vůbec složité zvyknout si používat špaldovou mouku, celozrnnou mouku a sladit pokud možno bez cukru. Třeba přirozenými potravinami jako je mrkev nebo ovoce, nebo právě čekankový sirup. Už toto by byl velký krok ke změně, která je u nás tak potřebná,“ myslí si Táňa Řeháková, která jde příkladem nejen ve svém profesním životě, ale také jako babička. Pravidelně pořádá kurzy pro malé děti a učí je vařit. Tady jsou některé její recepty:

Semínkové hrudky

100g různých oříšků - sekané vlašské ořechy, slunečnice, chia semínka, mandle, sezam, a podobně,  30 g čekankového sirupu, nebo medu, vanilka, jeden bílek. Všechno smícháme a usušíme v troubě na 120°C.

Toto cukroví je vhodné  jako rychlý přísun energie na cestách nebo zdravá laskomina, když je chuť na nějakou sladkost. Děti mají takové bonbónky rády a určitě jim prospějí nejen o Vánocích.

Semínkové hrudky Táni Řehákové

Máslové sušenky s mrkví

5 dkg drcených ovesných vloček, 5 dkg špaldové celozrnné mouky, 5 dkg másla, 5 dkg strouhané mrkve a 3 dkg dětského čekankového sirupu.

Vše zpracujeme a dáme odpočinout do lednice. Potom plát rozválíme a vykrajujeme kolečka. Povrch můžeme zdobit razítkem, nebo třeba jen vykrajujeme různé tvary. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C na plechu s pečicím papírem a po pěti minutách teplotu zmírníme na 150°C, aby se sušenky pěkně vysušily do křupava.

​Lahodný perník bez cukru

200 g drcených vloček, 300 g celozrnné špaldové mouky, půl litru mléka, 200 g čekankového sirupu, 200 ml oleje, 2-3 strouhaná jablka, 2 vejce, 3 lžíce domácích povidel bez cukru, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce skořice, 1 prášek do perníku, 1 lžička sody

Sypké suroviny smícháme, přidáme strouhaná jablka bez slupky a ostatní suroviny. Nalijeme na vymazaný plech máslem a vysypaný moukou. Pečeme na 200°C  20 - 25 minut. Perník lze plnit marmeládou, zdobit vysokoprocentní čokoládou, posypat kokosem, nebo dokonce zdobit ovocem jako dort.

Spustit audio

Související