Zdravá kůže – vyrobte si domácí mýdlo z přírodních ingrediencí

Ne nadarmo se říká „čistota půl zdraví“. Proč si tedy nevyrobit mýdlo z čistě přírodních produktů. Chemie už má každý plné zuby a navíc to ani naší kůži neprospívá. Proto se s chutí lidé pouští do výroby domácích pleťových masek, peelingů, krémů a mýdel. Výjimkou nejsou ani domácí tablety bez chemie do myčky nádobí, prášek na praní či aviváž pro vůni a zjemnění prádla.

My si prozradíme, jak si takové domácí mýdlo připravit. Toto mýdlo je šetrné k vaší pokožce, životnímu prostředí i vaší peněžence. Navíc ho lze použít jako originální dárek.

Ingredience na domácí mýdlo:

  • Sušené květy (růže, levandule apod.)
  • Mýdlová hmota (koupíte v drogérii nebo v obchodech s bio produkty)
  • Olivový nebo jiný rostlinný olej (například mandlový, meruňkový apod.)
  • Bambucké máslo nebo kokosový olej
  • Mořská sůl
  • Silikonové formičky
  • Destilovaná nebo převařená voda (vystydlá)
  • Éterický olej – oblíbená vůně
  • Barevný pigment nebo potravinářské barvivo

Postup výroby:

Nejprve mýdlovou hmotu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme destilovanou vodu. Zahřívá-li se hmota déle, zahustí se, přidejte proto destilovanou nebo převařenou vodu, aby se konzistence trochu naředila a dobře se s ní pracovalo.

Pak přidáme i další ingredience, které mýdlo mohou obohatit o vůně – bylinky, květy, pár kapek éterického oleje. Chceme-li aby bylo mýdlo abrazivní, přidáme mořskou sůl, cukrové krystalky, mletou kávu nebo mák.

Pokud chcete, aby mýdlo bylo barevné, nezapomeňte přidat barvivo. Do formičky můžete nalévat střídavě i různé barvy a vytvořit tak vícebarevnou kombinaci mýdla. Transparentní mýdlová hmota se hodí zejména v případě, že použijete do mýdla barevné květy, mušličky, kávová zrna, skořici, badyán apod.

Další surovinu, kterou do hmoty je možné přidat jsou například ovesné vločky, které mají čistící a jemně obrušovací schopnosti, tak dodají pokožce i nějaké vitamíny.

Hotovou směs nalijeme do formiček a necháme přes noc ztuhnout. Nedávejte mýdlo do lednice nebo mrazáku, orosilo by se. Nechte jej ztuhnout v chladnější místnosti.

Po vyklopení z formiček zabalíme mýdla do voskovaného papíru a necháme dva až tři týdny odležet na suchém a chladném místě.

Mýdla lze použít jak k hygieně, tak k dekoraci i k provonění šatní skříně a domácnosti.

Zdroj: pixabay.com