Hlavní navigace

Mozilla zkouší vlastní VPN jako rozšíření Firefoxu

16. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Computerworld.com
Mozilla restartuje testovací program Test Pilot a nabízí k vyzkoušení vlastní VPN – Firefox Private Network (FPN).

Mozilla oživila program Test Pilot a účastníkům nabídla preview nové firefoxové služby fungující obdobně jako VPN, jejímž smyslem je šifrování dat ve veřejných sítích.

„Firefox Private Network je rozšíření, které poskytuje bezpečný a šifrovaný přístup k webu za účelem ochrany připojení a vašich dat, ať už se s Firefoxem připojujete kdekoliv,“ uvádí Marissa Woodová, která je za novinku zodpovědná.

V současnosti je služba dostupná bezplatně, ovšem zatím jen uživatelům ve Spojených státech a jen na desktopové verzi Firefoxu.

Při prezentaci FPN Woodová použila několik příkladů, jejichž společným jmenovatelem je ochrana soukromí, pro Mozillu v současnosti klíčový aspekt.

Šifrování dle ní při připojení k nezabezpečeným veřejným Wi-Fi sítím „ochrání veškeré citlivé informace jako stránky, které na síti navštívíte, nebo data osobního či finančního charakteru“.

Služba také maskuje IP adresu, aby „zamezila reklamním sítím sledovat historii prohlížení“. Proxy server pro firefoxovskou VPN poskytl americký výrobce Cloudflare.

V praxi je práce s FPN naprosto jednoduchá. Po instalaci rozšíření a přihlášení se do účtu jej lze buď zapnout, nebo vypnout. Žádné další nastavení nebo možnosti nenabízí. Někteří uživatelé však poukazují na to, že při zapnuté FPN se jim stránky načítaly o něco pomaleji.

A ač se v současnosti jedná o bezplatnou službu, v budoucnu ji Mozilla hodlá zpoplatnit. „Důležitá pro nás bude zpětná vazba, abychom se ujistili, že na možné potíže, kterým online čelíte, dokážeme reagovat plnohodnotnými řešeními za správnou cenu,“ naznačila Woodová, že FPN Mozilla doplní další nabídkou.

Zároveň připustila, že už v průběhu zkušebního provozu čekají FPN některé změny, aby si vývojáři odzkoušeli její tvárnost.

Tyto kroky odrážejí stále intenzivnější snahy společnosti rozšířit zdroje svých příjmů. Už v červnu šéf Mozilly Chris Beard potvrdil, že firma chystá několik služeb na bázi předplatného, nicméně ujistil, že prohlížeč sám o sobě zůstane bezplatný. FPN může být první z těchto služeb, ačkoliv nikdo dosud nepotvrdil, jak dlouho ve zkušebním provozu vlastně poběží.

ICTrocenka

„Novinkou restartovaného programu Test Pilot je to, že už nemusí zahrnovat jen produkty týkající se Firefoxu, a zároveň bude obsahovat produkty ve vyšší fázi dokončení,“ uvedla Woodová k programu spuštěnému před deseti lety, v roce 2016 restartovanému a ukončenému naposledy letos v lednu.

„Do třetice všeho dobrého,“ věří v budoucnost Test Pilotu Woodová.

Byl pro vás článek přínosný?