Má škraloup z minulosti, teď kontroluje zakázky po obviněných politicích

  15:56
Zastupitelka Brna-střed Karen Kylbergerová dřív pracovala na stavebním úřadě a kvůli překročení pravomocí musela odejít. Dnes jako místopředsedkyně kontrolního výboru dohlíží na ostatní. Kritiku vnímá jako tlak, aby se přestala „šťourat“ v zakázkách.
Geometrický plán slouží k zaměření hranic pozemků či staveb

ilustrační snímek | foto: Vladan Rámiš, iDNES.cz

Kontroluje jiné, přitom sama porušovala povinnosti a překračovala pravomoci. Taková kritika se snáší na místopředsedkyni kontrolního výboru Brna-střed Karen Kylbergerovou (nez. za SPD).

V letech 2010 až 2017 totiž současná zastupitelka pracovala na stavebním úřadě Brna-střed a místo musela opustit poté, co ověřovala a vydávala dokumentaci k privatizaci bytového domu v ulici Milady Horákové, kde sama má vlastnický podíl. Nyní je na stejné adrese předsedkyní Společenství vlastníků jednotek.

Podle vedení radnice jde o vážnou situaci, o níž by mělo jednat zastupitelstvo a vedení SPD. „Vzhledem k majetkové vazbě měla povinnost vyloučit se z řízení, což však neučinila. Byla proto potrestána odebráním osobního příplatku,“ konstatovala vedoucí odboru právního a organizačního na radnici Brno-střed Jana Plechlová.

Následně vedení úřadu s Kylbergrovou rozvázalo pracovní poměr. „Kvůli situaci ohledně bytového domu na Milady Horákové jsme paní Kylbergerové dávali výpověď. Nakonec jsme pracovní poměr skončili dohodou, ale stejně by musela odejít. Šlo skutečně o závažné pochybení. Dokonce jsme zjišťovali, zda nejsme už v rovině spáchání trestného činu,“ doplnil tajemník Brna-střed Petr Štika.

Nyní opoziční zastupitelka navíc po celou dobu působení na stavebním úřadě spoluvlastnila stavební firmu Sanostav OK, kde se před příchodem na úřad zbavila funkce jednatelky, aby přímo neporušovala zákon. Zůstala však nadále společníkem s vkladem.

„V tomto ohledu si budeme úředníky více prověřovat. Nepřipadá mně úplně v pořádku, aby někdo pracoval na stavebním úřadě a současně ve stejném oboru podnikal,“ podotkl Štika.

Útočí na mě kvůli zakázkám, brání se zastupitelka

Kylbergerová tvrdí, že se ničeho špatného nedopustila. Podle ní může jít o cílený tlak, aby z pozice místopředsedkyně kontrolního výboru přestala se zkoumáním dalších zakázek na Brně-střed.

Radnicí totiž už několik měsíců hýbe kauza týkající se machinací s veřejnými zakázkami, kvůli nimž je obviněný někdejší místostarosta za ANO Jiří Švachula a dalších devět podnikatelů či politiků.

Vedení městské části se nyní snaží vyčíslit škodu a kontrolní výbor zastupitelstva nedávno poukázal například na podivnosti ohledně dalších dvou tendrů v hodnotě 140 milionů na stavební práce v obecních bytech.

„Objevila jsem další závažné skutečnosti, které plánuji zveřejnit. Co se týče mého působení na stavebním úřadě, můžu doložit termíny, které vypovídají o tom, že jsem se ničeho špatného nedopustila. V době, kdy se bytový dům na Milady Horákové privatizoval, jsem s ním neměla nic společného. Až poté jsem si přikoupila nebytový prostor a stala se předsedkyní Společenství vlastníků jednotek,“ brání se Kylbergerová.

Zároveň přiznává, že v době nástupu na stavební úřad vlastnila stavební firmu. Zaměstnat se nechala proto, aby měla stabilní práci, a tvrdí, že splnila všechny nutné podmínky, aby neporušovala zákon. „Navíc v době, kdy jsem pracovala na stavebním úřadě, měla firma nulový obrat,“ poznamenala politička.

Může jít o konflikt zájmů, tvrdí místostarosta

Podle místostarosty Brna-střed Martina Landy (nez. za ANO) jde o závažnou situaci. „Primárně by ji mělo řešit vedení strany, kterou paní Kylbergerová v zastupitelstvu reprezentuje. Pokud se informace o jejím působení na stavebním úřadě potvrdí, jde nepopiratelně o konflikt zájmů. A je otázkou, jestli problémy, na které poukazuje, nejsou vyústěním vztahu, který začal před několika lety. Zda nejde o vyřizování osobních účtů,“ míní Landa.

Se situací se chce seznámit i starosta Vojtěch Mencl (ODS). „Informace o paní Kylbergerové slyším od vás poprvé. Nevěděl jsem o tom a zeptám se na úřadě. Pokud se informace potvrdí, pak by míru zavinění mělo řešit zastupitelstvo,“ řekl starosta.

Minulost Kylbergerové na stavebním úřadě překvapila i předsedkyni kontrolního výboru Moniku Lukášovou Spilkovou (Piráti). „Musím se nejprve seznámit s okolnostmi. Nechci nikoho soudit, když o dotyčné věci nic nevím. Navíc by měla mít první prostor k vyjádření paní Kylbergerová. Byla bych nerada, kdyby z kontrolního výboru odešla, protože jako stavební technik pomáhá právě s prověřováním zakázek,“ uvedla Lukášová Spilková.

Místopředseda brněnské buňky SPD Ivan Fencl se situací kolem zastupitelky nechtěl zabývat. „Jedu do Znojma, začíná mně víkend, který si nebudu kazit,“ reagoval na dotaz MF DNES v pátek dopoledne.