Hloh: Sběr jeho plodů se vyplatí

Hloh

S podzimem máme spojeno mnoho různých rostlin. Ať už se jedná třeba o šípky, nebo z pohledu plodů o velmi podobný hloh. Tento okrasný keř najdeme jak volně v přírodě, tak i jako nedílnou součást mnohých zahrad a parků. Pokud se kocháte pouze pohledem na něj, tak zbystřete. Jedná se totiž o skvělou léčivou rostlinu, která stojí určitě minimálně za zmínku. Než se budeme věnovat jejím léčivým vlastnostem, trochu hloh popíšeme a podíváme se na jeho pěstování.

Hloh obecný z pohledu pěstování

Hloh obecný je latinsky označován jako Crataegus laevigata. Jedná se o zhruba 5 metrů vysoký keř, který je poměrně hustý a prostorově rozložitý. Na jaře ho zdobí krásné bílé plody, nyní na konci léta už tmavě červené plody. Právě ony jsou léčivé. Budete-li chtít hloh pěstovat, pak vězte, že mu svědčí spíše sušší místa. Zemina by měla být neutrální, případně zásaditá. Optimální se jeví pro hloh pohostinné stanoviště. Necháte-li hloh růst samovolně, bude ve finále opravdu vysoký a členitý. Slouží pak jako skvělý větrolam a prostor, přes který se budou těžko dostávat kočky.

Hloh

Jak pomáhá hloh?

Hloh je vynikající rostlinou především pro normalizaci krevního tlaku. Dokáže posilovat srdeční sval a celkově člověka uklidnit. Používá se jako výborná rostlina proti nespavosti. Jestliže trpíte srdečními obtížemi majícími nervový původ, pak je výborný. Stejně tak pomáhá také při bušení srdce a bolestech v této oblasti.

Hloh

Kdy a jak sbírat hloh?

Vyrazit můžete na květy a listy. Nicméně květy stihnete zjara a listy je také lepší sbírat v tuto dobu. Nyní se vydejte na plody. Zralé hložinky je možné sušit, a to maximálně důkladně, jinak rády plesniví. Optimální je sušení při teplotě pohybující se kolem 35 °C. Užívá se optimálně nálev z listů a květů dvakrát denně. Z hložinek lze připravit čaj či likér.

Radek Štěpán

Zahrada je moje hobby, mám spousty zkušeností a rád se o ně podělím.