Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Autobus plný lidí bez řidiče zachránil softwarový specialista. To bude špatný, říkal si

Jednačtyřicetiletý cestující Ivo Raisr převzal dnes ráno za jízdy řízení linkového autobusu na rychlostní silnici z Liberce ve směru na Turnov poté, co řidič zkolaboval. Nikdy předtím autobus neřídil, jeho reakce ale byla duchapřítomná, s vozem pným lidí dojel až do Hodkovic na benzínku.

„Já na řízení autobusu nemám ani oprávnění, jen na auto," řekl Ivo Raisr. V autobuse jelo skoro 50 lidí, z cestujících se nikomu nic nestalo. Čin cestujícího považují liberečtí mluvčí záchranné služby i policie za výjimečný.

Řidič autobusu na lince z Liberce do Prahy, kterou provozuje společnost RegioJet, zkolaboval krátce po 7:15 na čtyřproudé silnici v serpentinách před Hodkovicemi nad Mohelkou. „Jedoucí autobus se tak stal zcela neovladatelným, což vyústilo v dopravní nehodu. V plné rychlosti autobus naboural do pravých svodidel. Náraz do bariéry byl natolik silný, že vymrštil bezvládné řidičovo tělo na podlahu vozu," uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

To bude špatný, to bude špatný

Právě rána do svodidel a pohled na ležícího řidiče přiměly Raisra k rychlé reakci. „Autobus směřoval na druhou stranu do svodidel, a tam byl sráz. Tak jsem si říkal, to bude špatný, to bude špatný. Tak jsem honem skočil z předního sedadla na sedadlo řidiče a začal autobus řídit," popsal Raisr. Muže sedícího za ním požádal, aby vytáhl řidiče, který byl v bezvědomí a byl nohami zaklíněný v pedálech. Ve spolupráci s jednou mladou ženou se to druhému muži povedlo. „Pak jsem se už dostal na pedály, takže jsme mohl začít brzdit," řekl Raisr, který pracuje jako softwarový specialista.

S autobusem ujel asi kilometr, než na nejbližším sjezdu odbočil k benzinové stanici v Hodkovicích, kde mohl bezpečně zastavit a s dalšími přivolat pomoc. Řidiče autobusu odvezla záchranná služba do nemocnice v Turnově. „Předpokládáme, že má nějaké interní onemocnění, které jsme nedokázali specifikovat, proto jsme ho přepravili na interní ambulanci k dalšímu vyšetření," dodal mluvčí záchranky Michael Georgiev.

Povinné prohlídky řidičů RegioJet

Řidiči společnosti RegioJet absolvují povinné prohlídky jednou za dva roky, je-li jim více než 50 let, na prohlídku musí každý rok, uvedla PR manažerka společnosti Alžběta Nečasová. Pokud řidiči řídí i v noci, prohlídka se podle ní trochu liší, nemění se ale interval těchto prohlídek.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky nehoda, zdraví, Liberec, autobus, RegioJet, ivo raisr, Hodkovice nad Mohelkou, Turnov, řidič autobusu, Policie České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobus plný lidí bez řidiče zachránil softwarový specialista. To bude špatný, říkal si  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.