Rechenberg – Vyvrcholením II. symbolického propojení moldavské a freiberské dráhy byl v neděli 15. září exkluzivní chrámový koncert v kostele v německém Rechenbergu. Představil se na něm vynikající teplický soubor Collegium hortense, který přednesl oratorium Jakoba Trautzla Saul aneb Síla hudby.

Kromě významných osobností saské lokální politické a kulturní scény přijali pozvání i představitelé české strany. Například náměstek teplického primátora Jiří Štábl, starosta města Dubí Petr Pípal, starosta města Osek Jiří Macháček, zástupci Českojiřetínského spolku nebo organizačního týmu, který symbolické propojení pořádal a další významní hosté.

1609rechenberg1

Dílo Jakoba Trautzla vypráví o prvním izraelském králi Saulovi. Prostřednictvím poetických obrazů je oslavovaná vlídnost Boha, ale také jeho rozhodnost a spravedlnost. V roli Davida, pastýře vystoupil v Rechenbergu tenorista Václav Vallon. Daniel Kfelíř (bas) se představil v roli Prvního krále izraelského, Saula. Sopranistka Bronislava Smržová v roli Mikal, Saulovo dcery a Miroslava Časarová v roli Saulova syna Jonatána. Sbormistrem Collegium hostensis je uznávaný a několikrát oceněný autor řady duchovních skladeb, Jan Zástěra.

1609rechenberg3

Exkluzivní chrámový koncert měl za cíl kromě finálního završení akce, která směřuje k obnovení historického propojení mezi Teplickým Semmeringem, čili Moldavskou dráhou a městem Freiberg, také připomenutí 400. výročí postavení prvního rechenbergského kostela. Nedělní koncert navštívily stovky posluchačů, kteří mimořádný hudební zážitek odměnili nadšeným potleskem. Příjemné nedělní odpoledne se neslo nejenom v duchu propojení uvedených železničních tratí, ale také vzájemnosti na poli společenských aktivit. Což ostatně charakterizovalo i motto akce: Český Osek a Saský Rechenberg mají společné kořeny.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru