Africký Barvínek s Terezou Hronovou a dětmi z BiGy

Africký Barvínek s Terezou Hronovou a dětmi z BiGy
16. září 2019 Barvínek Autor: Alžběta Havlová

Barvínek tentokrát rozezní africké bubny, ale především hlas Terezy Hronové z Člověka v tísni, která na tomto kontinentu byla už víc jak patnáctkrát. Své o Africe nám také řeknou děti.

„Ještě jsem nepotkala v Africe dítě, které by nemělo rádo školu,“ říká mi Terka, tmavovlasá mladá slečna, která takzvaný „černý kontinent“ pravidelně navštěvuje. Pozvali jsme si ji do Barvínku, aby nám pověděla, co se o lidech a tamní kultuře díky svým zkušenostem dozvěděla.

Tereza pracuje jako mediální koordinátorka a díky své práci často vyráží na zahraniční mise s Člověkem v tísni. A jaká podle ní Afrika je? „Různá – to je jak by ses zeptala, jaká je Evropa, každý kout je jiný,“ vysvětluje Tereza a dodává: „Já jsem hlavně jezdila do subsaharské Afriky. Tady jsou velké rozdíly mezi lidmi – jsou tu jak bohatí lidé, tak lidé velmi chudí. Třeba když se jim nepodaří úroda, mají fakt problém.“

A v čem to podle primánů z Biskupského gymnázia mají děti v Africe naopak lepší?

„Děti tam asi nejsou tak rozmazlené.“

„Umí si vážit víc toho, co mají.“

„Jsou určitě víc v přírodě.“

„A mají tam super zvířata.“

Tereze se na Africe například líbí to, že mají víc semknuté rodiny. A spousta dalších věcí – poslechni si Barvínek o Africe v úterý 17.září v 16 hodin, a nebo potom kdykoliv v našem audioarchivu!

Foto: Martin J. Rýznar

Další pořady

Šmrnc

Rozhlasové městečko

Regiony

Regiony

Darujte Proglas!