Peterka povýšil. Na hlavního muže léčky

16.09.2019 - red
počet přečtení: 1252
vytvořeno 16.09.2019, upraveno 16.09.2019

PO MS S MARTINEM PETERKOU Je jasné, že jeho důležitost se zvedla. Minimálně pro ten jeden zápas, v němž zazářil v reprezentaci zatím vůbec nejvíc, určitě. Právě on byl ústřední postavou léčky, již trenérský štáb nastražil na favorizované Srby v duelu o páté místo na MS. A lest dlouho vycházela naprosto dokonale. Nestrážený Martin Peterka si na pivotmanské pozici 5 stále dokola odskakoval za trojkový oblouk, odkud po clonách trestal příliš odstoupené soupeře, kteří nevěřili, že by jim autor do té doby pouhých pěti trojek v sedmi zápasech turnaje dokázal výrazněji uškodit. Přesně to se ale stalo a Peterka za svých 13 minut v prvním poločase čtyřikrát přesně udeřil. Ze stejného počtu pokusů! A když s klaksonem útoku zakončil zpod koše i po zachycení minuté střely Vojtěcha Hrubana, završil svůj poločas snů na 14 bodech a lvi mohli za vedení 50-41 věřit i v šanci na vítězství.

„Srbové to ode mě asi moc nečekali, protože jsem byl pokaždé volný. A snažil jsem se toho co nejvíc využít,“ řekl ke své mistrně zužitkované příležitosti chlapík, který přitom ve většině přípravy nevypadal, že by měl být obávaným snajprem.

„Doufám, že na šampionátu to přišlo včas, v přípravě jsem totiž netrefil skoro nic a byl jsem z toho už malinko zoufalý. V Číně se mi ale muška vrátila a v tomhle posledním utkání už se mi dařilo hodně. Když jsem byl právě na pozici 5, kdy mě bránili větší, ale míň pohybliví pivoti soupeře, dalo se to docela dobře využívat,“ pochvaloval si.

2026MDE.jpg

Lahůdkou byla jeho trojková trefa číslo 4, kdy nejdřív naznačil střelu hvězdě Denveru Nuggets Jokičovi, ten se k němu nepohnul ani o píď, a tak Peterka i počtvrté trestal. „Na tuhle střelu už jsem si fakt věřil, Jokič nestál moc blízko, takže to bylo v pohodě.“

Power forwardovi Nymburka je 24 let, takže už není žádný vyjukaný zajíc. Navíc v mládeži byl ve všech kategoriích ústředním střelcem nejen národního týmu, ale i jedním z nejlepších skórerů lecjakého šampionátu. Měl by tak být pomalu znát už i mezi dospělými. Díky 14 bodům za 19 minut proti Srbům navýšil svůj turnajový průměr na solidních 6 bodů za 11 minut.

„Už si víc věřím a doufám, že to tak bude vnímat i trenér a že se každým dalším rokem budu posouvat dál a moje role třeba bude větší. Je to pro mě motivace se dál zlepšovat a týmu pomáhat ještě víc,“ nechce Peterka usínat na vavřínech jednoho utkání.

I on navíc po změně stran utkání se Srbskem poznal, že stačí málo a vše může být jinak. Soupeři české clony začali přebírat, pivoti nezůstávali volní a poločas produktivní power forward už tak žádný další bod nepřidal.

„Ve druhé půli už nám i trochu došly síly a oni navíc měli Bogdanoviče, který trefoval neskutečné střely, i když jsme u něj byli, a tím šli přes nás. Za výsledný devítibodový rozdíl na sebe ale můžeme být pyšní, mohli jsme odejít se vztyčenou hlavou. Zápas pro nás byl velkou zkouškou a my ho hráli naprosto vyrovnaně, jeli jsme na krev a jsme rádi, že to skončilo jen o devět.“

Peterka se ve svých minutách hodně zapotil v obraně, protože na pozici 5 na něj vycházel mohutný a vyšší Jokič, který je na svou postavu i poměrně pohyblivý v útoku. Jenže za 12 minut v první půli nedal ani bod a Peterka se mu několikrát odvážně – a úspěšně - postavil do cesty.

„Jejich pivoti v první půlce té výškové výhody ještě tolik nevyužívali, ve druhé už se to ale na doskoku párkrát projevilo. Celkově jsme na nich i přes některé slabší úseky odvedli dobrou práci, ale hlavním faktorem bylo stejně křídlo Bogdanovič, který dával koše přes nás všechny a vysázel 31 bodů. Je škoda, že jsme ho nezastavili o něco líp, ale je to skvěký hráč,“ řekl na adresu člena All-Star tunaje Peterka.

Právě Bogdan Bogdanovič se stal i hlavním soupeřem české jedničky Tomáše Satoranského o pozici Nejlepšího hráče turnaje podle hlasování fanoušků. A rozehrávač lvů nad velkým soupeřem v poslední den turnaje s nejtěsnějším náskokem vedl.

„Nedávám tomu nějak velkou důležitost. Jistě je hezké, že to fanoušci sledují a že jsem měl i podporu z Česka, ale Bogdan měl lepší turnaj než já, což i proti nám ukázal. Srby držel celý šampionát, i v utkáních, kde se jim nedařilo,“ ocenil Satoranský čarostřelce, který Čechům nasázel 7 trojek z pouhých 12 pokusů, ač v některých případech u něj obránci už nemohli stát blíž.