Případ Sivok: Místo obhajoby musí zaznít tvrdá kritika

Případ Sivok: Místo obhajoby musí zaznít tvrdá kritika

Zatím hodně rozporuplně působí návrat uznávaného legionáře Tomáše Sivoka do mateřských Českých Budějovic. Když už konečně nastoupil, obnovená premiéra v dresu Jihočechů, navíc přesně v den jeho 36. narozenin, dopadla hodně neslavně. A to dvěma žlutými kartami, po kterých oslabil svůj tým a na další start si bude muset chvíli počkat. Počin hodný odsouzení se však trenér David Horejš ještě rozhodl sám bránit.

Když se letos v létě začala fotbalovým zákulisím šířit zpráva, že by velezkušený zadák Tomáš Sivok mohl posílit rodné České Budějovice, vyvolalo to mimořádný ohlas. Bývalý hráč Besiktase Istanbul či Udinese Calcio zpátky v české lize, to je samozřejmě velká událost. A ještě větší pro samotné Dynamo, pro kterou byl Sivok vytouženou posilou číslo jedna.

Ostřílený matador však s návratem notně otálel. S týmem sice trénoval, od začátku dal ale jasně najevo, že prioritou pro něj zůstává klub v zahraničí. Nabídky z Turecka či Izraele se mu ovšem nezdály dost košer, rýsující se mise ve Švýcarku zůstala jen přáním. Až když nepřišlo nic dalšího, rozhodl se Sivok Dynamu kývnout a v devátém kole FORTUNA:LIGY byl konečně připraven nastoupit.

Byť to dlouhé vyčkávání působilo (hlavně na tým) všelijak, klub ho i tak vítal jako spasitele.
Jako někoho, kdo i přes svůj fotbalově pokročilý věk (36 let) bude oporou na hřišti a zároveň mentorem pro své mladé spoluhráče. Jenže už v prvním zápase hodil Sivok do tohoto plánu pořádné vidle...

Na hřišti ostravského Baníku se totiž nechal hloupě vyloučit. A to způsobem, který je při jeho zkušenostech naprosto nepochopitelný. V 86. minutě dostal první žlutou kartu za zbytečná gesta a rozmachy rukama. Poučení? Asi takové, že šest minut poté sudímu přímo před očima ironicky zatleskal, za což následovala další žlutá a tím odchod do kabin.

Jasně, i kdyby Sivok na hřišti zůstal, na porážce Dynama 1:2 by to nic nezměnilo. Tohle má být ale nový lídr týmu? Vždyť udělat to jakýkoli jiný hráč prvoligového nováčka, těžko by unikl finančnímu trestu od vedení klubu. Jenže Sivok je holt jiný případ. Aspoň dle pozápasového vyjádření trenéra Davida Horejše.

„Mrzí mě, že místo abychom si vážili legend, jako jsou Milan Baroš nebo právě Tomáš, kteří pro Českou republiku udělali něco fantastického, tak k nim nechováme respekt. Ten kluk se dva měsíce připravuje a teď tohle. Přijde mě to směšné. Pro mě je to hanba!“ nepochopitelně hájil svého svěřence.

Hanba je to totiž bohužel hlavně pro Sivoka, který se po utkání ani neuráčil přijít mezi novináře. Aspoň ale promluvil o den později, kdy se hájil v rozhovoru pro Deník Sport. „Byla to hodně zvláštní červená karta. Neudělal jsem žádný hrubý faul, ani jsem nijak zvlášť nevynadal rozhodčímu. Je mi šestatřicet a tohle byla moje teprve čtvrtá červená v kariéře, nejsem zákeřný," bránil se někdejší stoper Sparty.

Po vychladnutí už asi i on sám ví, že zkrátka přestřelil. „Uznávám, že to ode mě nebylo nejlepší řešení. Jsem horkokrevný a měl jsem toho hodně na jazyku, ale spolknul jsem to. Proto jsem jen tleskal, nechtěl jsem sprostě urážet," uvedl Sivok s tím, že si s rozhodčím Pechancem klidně vyříká vše osobně.

To však není nutné. Spíš by bylo žádoucí, aby někdo z Dynama svůj defenzivní klenot upozornil, že takhle tedy ne. Zrovna trenér to ale nejspíš nebude...

Text: Ondřej Huml