hnv murr

Novinky ze světa strojírenských technologií na EMO 2019

V Hannoveru začal přední světový veletrh zpracování kovů EMO 2019 a tamní výstaviště se pro týden od 16. do 21. září stává Mekkou pro výrobní technologie, které představují stěžejní součást každého průmyslového výrobního procesu. Tématem letošního ročníku jsou „Inteligentní technologie, které řídí výrobu zítřka!“

 

Poslední ročník EMO Hannover 2017 přilákal téměř 2230 vystavovatelů ze 44 různých zemí a přibližně 130 000 návštěvníků ze 160 zemí a obdobně je tomu i letos, kdy své novinky a služby pro průmyslovou výrobu přijelo do Hannoveru představit více než 2200 vystavovatelů ze 48 zemí. A to i přesto, že EMO Hannover 2019 bude probíhat za složitější situace než minulé ročníky, kdy po osmi silných letech v odvětví obráběcích strojů od loňského roku klesá celosvětová poptávka po investičním zboží, která se výrazně snížila i v prvním pololetí letošního roku. Také němečtí výrobci obráběcích strojů, kteří tradičně tvoří největší podíl hannoverské přehlídky, očekávají letos pokles - v prvních šesti měsících jim klesly zakázky více než o pětinu. Přehlídka, jakou je EMO Hannover, však může pomoci v rané fázi odhalit technologie, které pravděpodobně v budoucnu přilákají investice, jako jsou např. nové možnosti vyplývající z digitalizace a zavádění umělé inteligence, nové produkty umožněné rozsáhlým využitím generativních procesů atd., jak zdůraznil generální komisař EMO Carl Martin Welcker při zahájení veletrhu.

„Digitalizace a vytváření sítí byly v posledních letech předmětem mnoha diskusí, ale nyní jsou konečně implementovány do výrobních procesů. Továrny, stroje a nástroje se stávají inteligentními, komunikují mezi sebou a zvyšují produkci na novou úroveň kvality. To se odráží i v nabídce mnoha vystavovatelů,“ konstatoval Carl Martin Welcker s tím, že EMO Hannover představuje řešení mega problémů. Hlavní výzvy a příležitosti vyplývají podle něj z přechodu automobilového průmyslu - největšího zákazníka v tomto odvětví, kdy zavedení nových technologií a přesun k elektromobilitě povede i ke změnám v jednotlivých výrobních procesech, vzhledem k tomu, že všechny tyto faktory vyžadují nové nebo upravené výrobní procesy.

Průmysl je schopen zpracovávat stále nové materiály (jako např. lehké konstrukce v automobilovém průmyslu) a zavádět energeticky účinnější procesy s větší efektivitou zpracování, např. kombinováním několika procesů do jednoho stroje. Koncept „digitálních dvojčat“ umožňuje, aby byly optimalizované stroje, komponenty a procesy navrženy v počítači ještě před použitím jakýchkoli skutečných materiálů ve výrobě. A tyto nové trendy a příprava strojírenských výrobců na ně, se představuje nyní na veletrhu EMO 2019.

 
Publikováno: 16. 9. 2019 | Počet přečtení: 1069