Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Vlastenci na Krymu, schválený rozpočet i sebevědomí basketbalistů

Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N
Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N

Pondělí. Pro někoho šťastné, pro někoho normální. Začátek týdne byl na události poměrně bohatý, takže bylo z čeho vybírat. Ani Deník N nezahálel, no posuďte sami. Výběr dne tentokrát připravil Jan Tvrdoň.

„Pokud vám to tedy zákon umožňuje, proč to neuděláte?“ Aneb Čapí hnízdo v kostce. Advokát Josef Bartončík, který zastupuje jednu z původně stíhaných osob v kauze kolem předsedy vlády, v rozhovoru Lukáše Prchala také tvrdí, že žádný problém kolem známého projektu nebyl. Každopádně případ kolem Babiše je nyní ve fázi, kdy bylo zastaveno trestní stíhání a o dalším postupu rozhodne nejvyšší státní zástupce.

Další střípek k celé věci dnes získal server iRozhlas. Pro ten se vyjádřil dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Základní zjištění je následující: necítil žádný tlak od Andreje Babiše, naopak zpočátku viděl spíš tlak médií na svou osobu. Důkazy, které police sesbírala, podle něj prostě „nesvěčily o spáchání trestného činu“. K celé věci vám nepustím písničku, můžu sloužit alespoň jedním zábavným obrázkem ;-).

Autor: Jaz

Ke kauze Čapí hnízdo se vyjádřil ve velkém rozhovoru kolegů předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Nejlepší by bylo, kdyby Andrej Babiš zveřejnil věci ze spisu, nebo aby o tom rozhodoval soud. Ale ten proces ještě neskončil, teď to půjde na nejvyšší státní zastupitelství. Je ale potřeba to důvěryhodně vysvětlit lidem, aby měli důvěru v justici,“ říká Bartoš. Ale neřeší jen Čapí hnízdo, mluví i o prioritách Pirátů a tom, s kým by se mohli podívat výhledově do vlády. Resp. spíše s kým by to nešlo.

Ještě naposledy Čapák a půjdeme od toho. „Rozhodnutí justice jistě nemusejí být vždy a všemi přijata s nadšením. Ale minimálně by neměla připouštět divoké spekulace, jak k nim instituce právního státu dospěly. Proto jsou soudní přelíčení až na výjimky veřejná a rozsudky musejí být pečlivě zdůvodněné,“ píše v komentáři Honza Moláček. Je teda hodně kritický k rozhodnutí státních zástupců.

Deník N zjistil, že na ukrajinském Krymu se v těchto dnech procházela česká delegace. Nejde přitom o natáčení další epizody bizarního seriálu Češi na cestách, i když… Jde o celkem pestrou skupinu návštěvníků. Tak například: bývalý místopředseda KSČM Josef Skála, spisovatelka Lenka Procházková, domobranec Marek Obrtel, místopředseda ústecké Hospodářské komory Jiří Kalach nebo dvojice Rusínů Mychajlo Ťasko a Vasyl Džuhan, které před dvěma týdny přijal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Vlastenecký výlet, chtělo by se říct. Kyjev už protestuje – více v textu Lukáše Prchala.

Ale už konečně k dalším věcem. Vláda dnes schválila rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Vládní zástupci jsou spokojeni, rozpočet prošel jednomyslně. Pro finální verzi tak zvedli ruku i ministři ČSSD. Radost členů vlády vyvažuje nesouhlas opozičních předáků. Jeden za všechny: Petr Fiala chce ve Sněmovně předvádět, jak se hospodaří bez deficitu. Nu, uvidíme. Má na to tři čtení stejně jako Babišův kabinet. Více v textu Báry Janákové.

Od vysokých čísel pod vysoké koše. Češi si našli zase jednou národní sport. Aspoň na pár týdnů. Pokusili jsme se najít odpověď na otázku, proč dokázal tým s jediným špičkovým hráčem ničit i hvězdné soupeře. Krátká verze? Týmovost a sebevědomí. Tu delší si přečtěte v textu Davida Švába.

O čem dalším jsme dnes psali?

Eliška Bártová Hradilková přinesla rozhovor s Michaelou Bakala. O čem? O jejím muži, kauze OKD i vydavatelství Economia. Politika kancléřky Merkelové vůči Rusku nenese výsledky. Píše to náš německý zpravodaj Pavel Polák ve své analýze. Jana Ustohalová sepsala příběhy lidí, kteří před několika lety pomáhali uprchlíkům. Nebo také komentář Martina Selnera na téma, co by se chtěl naučit od autistů. Dejte si.

Komerční sdělení: Jak konkrétně je Česká republika pokrytá mobilním signálem? Jednotlivé generace sítí i rychlosti připojení k internetu ukazuje mapa pokrytí společnosti Vodafone. Na mapě je možné prohlédnout si i celorepublikové pokrytí signálem pro speciální síť IoT neboli internetu věcí.

Co vás čeká v zítřejším tištěném Enku?

  • Zastavení trestního stíhání nic nemění. Babiš má i tak dost potíží, tvrdí opozice
  • Skupina poslanců chce nově uzákonit, aby komunální volby byly poctivé a čestné
  • Uplynulo 80 let od doby, kdy Rudá armáda překročila hranici Polska. Přinášíme nekomentované citace dobových dokumentů
  • Před čtyřmi lety začala eskalovat uprchlická krize. Sepsali jsme příběhy Čechů, kteří pomáhali na maďarsko-srbských hranicích
  • Nové album bluesrockové kapely Band of Heysek je syrové, plné lidské špíny, ale i souznění
  • Možná začalo videoherní #metoo. Ukazují to příběhy vývojářek
  • Michaela Bakala v rozhovoru vysvětluje, proč se svým manželem Zdeňkem Bakalou omezují aktivity v Česku

A co dalšího se dnes dělo?

Marhoulův film Nabarvené ptáče bude usilovat o Oscara. Omezím se na tuto kusou zprávu, kterou přinesla Česká televize. Ještě mi to do kina nevyšlo.

Kybernetické okénko: Čína stála za hackerským útokem na australský parlament a tři největší politické strany před květnovými parlamentními volbami. Zjištění vyplývá ze zprávy australských tajných služeb, o níž dnes s odvoláním na zdroje obeznámené s obsahem dokumentu informovala agentura Reuters.

A ještě jednou trochu podobně. Ve Strakovce zasedala Bezpečnostní rada státu. Zabývala se mimo jiné problematikou Armády ČR, kybernetickou bezpečností či situací ohledně využívání technologií firem Huawei a ZTE.

Čína ještě jednou. Časopis Science Advances přinesl studii, která píše, že asijská velmoc výrazně snižuje znečištění přírody. Naproti tomu stále více vypouští skleníkové plyny. Informuje Česká televize.

Server iRozhlas přišel se zprávou, že ministerstvo zemědělství odeslalo odpověď na předběžný audit zemědělských dotací. Obsah samotné odpovědi je nicméně neznámý.

Britský premiér Boris Johnson a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes podle BBC shodli, že je třeba zintenzivnit jednání o podobě britského odchodu z Evropské unie. No asi by to bylo vhodné.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější