Lípa Musica rozezní i Ústecko

Po úspěšném zahájení 18. ročníku festivalu Lípa Musica s legendárním anglickým ansámblem The King’s Singers se festivalová kola roztáčí i směrem do Ústeckého kraje. I letos se v tomto regionu uskuteční čtyři koncertní zastavení, neboť je Lípa Musica zařazena do prestižního programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje.
Josef Špaček (foto Radovan Subin)

Ústeckou kapitolu Lípa Musica otevře 30. září na nové lokalitě v Teplicích, kterou bude prostor bývalého kostela Bartholomeus Gallery & Café. Ten rozezní nový umělecký garant festivalu, houslový virtuóz Josef Špaček, a to společně se svojí hudebně založenou rodinou. Příslušníci klanu Špačků jsou rovněž hráči České filharmonie a úspěšnými sólisty. Večer slibuje nejen perličky ze světa klasické hudby od Händela po Poulenca, ale také z rodinného života, neboť koncert doprovodí mluveným slovem a ukázkami z knihy Špačci ve fraku paní Eva Špačková.

Stálicí mezi koncertními místy je statutární město Děčín, kam se s Lípou Musicou příznivci klasické hudby mohou vypravit i v letošním roce. 9. října zde vystoupí duo našich předních operních pěvkyň, sopranistka Simona Šaturová a mezzosopranistka Markéta Cukrová. Na klavír toto duo v krásném programu složeném z Dvořákových Moravských dvojzpěvů a dalších skladeb tohoto autora doprovodí Vojtěch Spurný. Moravské dvojzpěvy ve svém souhrnu představují jeden z nejoriginálnějších projevů Dvořákovy hudební fantazie a v kontextu skladatelovy umělecké dráhy zaujímají zcela mimořádné postavení, neboť jejich úspěch byl pro Dvořáka odrazovým můstkem k mezinárodní popularitě. Dílo vyniká bohatou melodičností, rytmickou jadrností a smyslem pro kontrast. Dvořák nepoužívá původní lidové nápěvy, vychází z vlastní melodické invence za použití charakteristických znaků moravského folklóru. Dvořákovým dílem byl okouzlen i skladatel Johannes Brahms, který je se slovy: „Až si je zahrajete, budete z nich mít radost jako já!“ vřele doporučil nakladateli Simrockovi. A nejen radost, ale i další působivý umělecký zážitek slibuje navíc i interpretační provedení prvotřídními pěvkyněmi Simonou Šaturovou a Markétou Cukrovou. Koncert se uskuteční v Knihovním sále Zámku Děčín.

Třetím zastavením bude premiéra festivalu v krajské metropoli – Ústí nad Labem. Po čase se na festivalový program vrací renomovaný vokální soubor Schola Gregoriana Pragensis, který je bytostně s festivalem spjatý a lze jej považovat za nekorunovaný rezidenční ansámbl Lípy Musicy. Z bohatého repertoáru tělesa zazní úspěšný projekt Dialog lidského hlasu a strun, na němž Schola spolupracuje s violoncellistou Jiřím Bártou a v jehož ohnisku stojí mnohovrstevný dialog: dialog napříč staletími i dialog mezi různými barvami zvuku, jehož nositeli jsou mužské hlasy a strunný nástroj. V programu zazní jak gregoriánský chorál, tak díla Bacha, Pärta nebo Gubajduliny. Koncert se uskuteční 13. října v místním známém kostele se šikmou věží.

Ústecká kapitola se uzavře 25. října na zámku ve Šluknově, kde vystoupí jedna z výrazných osobností současné české klavírní školy – Miroslav Sekera. Jeho recitál bude poctou Leoši Janáčkovi a Fryderyku Chopinovi.

Lípa Musica však není jen festivalem na Ústecku, jejím srdcem je město Česká Lípa, více jak polovina koncertů se uskutečňuje v Libereckém kraji a již řadu let Lípa Musica zavítává i do Saska. Letošní ročník mimo jiné nabídne řadu zvučných jmen, jako je například původem ruský houslista, violista a hráč na violoncello da spalla Sergej Malov, koncertní mistr Berlínských filharmoniků Noah Bendix-Balgley nebo violoncellista Julian Steckel. Unikátní zážitky slibují též programy Purgatio vokálního dua Kchun spolu s Igorem Orozovičem, nebo akordeonový recitál mistra hrajícího na knoflíkový akordeon Alexandra Hrusteviče. Velkým počinem je složení souboru Lípa Musica festival sextet, ve kterém jsou zastoupena jména Josefa Špačka, violoncellisty Tomáš Jamníka a především věhlasných zahraničních hvězd v čele s Tobiasem Feldmannem, Máté Szücsem, Julianem Stecklem nebo již zmíněným Sergejem Malovem. Za zmínku rovněž stojí zařazení neotřelého projektu věnujícímu se dialogu barokní a takřka soudobé hudby v podání houslisty Julie Schröder a Lautten Compagney Berlin nebo progresivního představení z oblasti moderního mimického umění v podání Radima Vizváryho, osobnosti evropského formátu. Festival bude v letošním roce akcentovat hudbu Leoše Janáčka i nastudováním Zápisníku zmizelého v podání Jaroslava Březiny, Elišky Weissové, Martin Kasíka ad. Festivalová přehlídka se v letošním roce uzavře 26. října projektem Janoska Style původem slovenského kvarteta světově populárních a umělecky široce respektovaných umělců Janoska Ensemble.

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat