MZK slavnostně uvede monografii o Ivaně Holáskové

Moravská zemská knihovna se připojila k tvorbě ediční řady Ministerstva kultury (O)hlasy žen v české kultuře a vydala její třetí pokračování. Tentokrát kniha přibližuje Ivanu Holáskovou, která 40 let svého pracovního života věnovala správě státního zámku Lednice. Monografie bude představena v konferenčním sále knihovny v pondělí 23. září v 17 hodin.

Brněnská rodačka Ivana Holásková se funkce kastelánky ujala roku 1993. Za jejího působení došlo mimo jiné k rozšíření prvního a vytvoření druhého prohlídkového okruhu pro návštěvníky, proběhlo několik oprav skleníku, interiérů i exteriérů památky. Již v roce 1996 se podařilo zámek Lednice zapsat na Seznam světového dědictví UNESCO jako součást lednicko-valtického areálu. Stal se jednou z nejnavštěvovanějších památek České republiky. „Když o tom dnes přemýšlím, nedokážu si představit, že bych byla spokojená v nějakém jiném zaměstnání. Kreativita, které jsem tady mohla dát volný průchod, by byla zřejmě někde skrytá, zatímco bych trávila čas v kanceláři prací, která by mě nenaplňovala,“ popsala Ivana Holásková svůj vztah k profesi.

Slavnostního uvedení publikace se osobně zúčastní i autorka Zdeňka Strigaro, překladatelka, editorka a redaktorka, která do Brna přicestuje z Itálie, kde žije. „Byla to zajímavá příležitost dozvědět se víc o Lednici i napsat o někom, koho znám celý život,“ řekla Strigaro o psaní knihy. Její rodiče totiž od let, kdy jako studenti zahradní architektury pracovali v Lednici, pojí s Ivanou Holáskovou přátelství. „Už když Ivanu poznáte jen letmo, dá vám nahlédnout do své osobnosti, protože je velmi otevřená, vstřícná a srdečná. Co mě na ní inspiruje, je její pracovitost. Sama vybudovala úspěšnou kariéru a dokázala ji skloubit s rodinným životem, který přirozeně přináší i mnohé těžkosti a kotrmelce,“ doplňuje autorka.

„Bude mi ctí uvést knihu o ženě, za kterou zůstává mnoho viditelné práce. Při návštěvě zámku Lednice, skleníku a přilehlých zahrad ji můžeme všichni vidět a obdivovat. Jako knihovna také rádi upozorňujeme na osobnosti, které významně přispívají k obnově a uchování národního kulturního dědictví,“ řekl ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček, který bude slavnostní uvedení moderovat. Kromě protagonistky díla a autorky se představení zúčastní i náměstek Národního památkového ústavu Oldřich Pešek nebo radní města Brna Tomáš Soukal.

Monografie Ivana Holásková a zámek lednice rozšiřuje ediční řadu (O)hlasy žen v české kultuře, v níž už vyšla publikace o výtvarnici a loutkoherečce Věře Říčařové a svazek o spisovatelce, publicistce a folkloristce Ludmile Hořké.

PřílohaVelikost
Moravská zemská knihovna slavnostně uvede monografii o Ivaně Holáskové (.docx)157.51 KB

Poslední aktualizace: 16.09.2019, 12:54