Velký výkon v malém těle: ROG Zephyrus S GX502GW je elegantní dříč s nádherným designem

Republic of Gamers, lépe známá pod zkratkou ROG, je dnes už zavedená série herních produktů od notebookového giganta Asusu. Nejnovější Zephyrus S GX502GW je nabušený notebook, který může s klidem nahradit stolní počítače.

Než si o překvapivě malém a kompaktním notebooku povíme víc, zaměřme se na to nejdůležitější: hardware. Jak je u ROG zvykem, je působivý a nekompromisní. Rychlou grafickou kartu Nvidia GeForce RTX 2070 Max-P s 8 GB GDDR6 VRAM doplňuje rychlý šestijádrový procesor i7-9750H od Intelu.

Obrázek: Velký výkon v malém těle: ROG Zephyrus S GX502GW je elegantní dříč s nádherným designem

Krásný displej pro pořádnou pařbu

Na 15,6‘‘ FullHD displeji s technologií Nvidia G-Sync, kterým Zephyrus S GX502GW disponuje, tak půjde na maximální detaily rozběhnout prakticky všechno; a když ne na ty úplně nejvyšší, tak alespoň na natolik dostačující, aby všechny potřebné hry vypadaly nádherně, a to navíc s obnovovací frekvencí až 240 Hz a dobou odezvy 3 ms.

To není přehánění: Díky nižšímu rozlišení dokáží notebooky s postarší Nvidií GTX 1060 rozběhnout prakticky všechno, natož pak s nejmodernější RTX 2070. Výhodou takto výkonného GPU je i možnost jeho podtaktování, čímž se zvýší výdrž na baterii a sníží míra zahřívání.

Plus, při zapojení monitoru k notebooku nebude s výkonem problém, RTX 2070 bez problému zvládne i velmi vysoká rozlišení v široké paletě nových her. Vychutnat si na ní takové Metro: Exodus zní nadmíru lákavě.

Potěší navíc také grafiky, protože tovární nastavení se 100% sRGB a ProArt TruColor technologií Asusu dokáže věrně reprodukovat barvy.

Spousta barev a pořádná kapacita

Vraťme se ale zpět k hráčům. Ty potěší webkamera ROG Fearless Eye GC21, která dokáže zachycovat a streamovat videa v 1080p s 60 FPS, což je dvojnásobek oproti klasickým webkamerám. Připojuje se přes USB a je skládatelná, vejde se tak pohodlně třeba do batohu. Série integrovaných mikrofonů navíc umožní i čistý přenos hlasu.

Paměťovou výbavu tvoří klasických 16 GB DDR4 pamětí, ale jsou rozšiřitelné na 32 GB.

Co se týče klávesnice, nesmí chybět RGB podsvícení, nastavitelné pro každou jednotlivou klávesu. Na stisknutí kláves by měl stačit jen relativně jemný dotyk, což není ideální třeba na psaní, ale zase je to skvělé pro hry.

Abychom nezapomněli na úložiště, dvě NVMe SSD, obě s kapacitou 512 GB a navíc s technologií HyperDrive, by měly pohodlně stačit na to, aby uživatel nemusel mazat hry příliš často, a ještě se na disky vejdou další potřebná data.

Spousta portů pro externí příslušenství

Příjemným bonusem je počet portů. 3 USB 3.1 porty Type-A různých generací, DisplayPort a USB 3.1 Type-C spolu s obligátními 3,5mm jacky na sluchátka a mikrofon postačí na prakticky cokoliv, nechybí ani jedno HDMI 2.0b. Zajímavostí je možnost nabití notebooku skrze power banku pomocí zmíněného USB-C portu; pokud šťáva klesne pod 10 %, může se takové nouzové řešení hodit, obzvláště, pokud si nutně potřebujete uložit rozehranou pozici nebo rozdělanou práci.

Obrázek: Velký výkon v malém těle: ROG Zephyrus S GX502GW je elegantní dříč s nádherným designem

Mírným zklamáním je výdrž baterie. Pravda, u herního notebooku se nepředpokládá dlouhé užívání mimo dosah zásuvky, ale 6 hodin při nenáročných činnostech (surfování na webu) je poněkud málo, nicméně bohužel jde o standardní výdrž u současných herních notebooků.

Naopak fantastická je váha. Pouhé 2 kilogramy jsou u takového hardwarového monstra velmi příjemné, notebook nebude problém pravidelně přenášet.

Střízlivý design pro zaměstnané hráče

Významná změna se udála v oblasti designu. Extravagantní vzhled předchozí generace GX501 nahradil střízlivý, příjemný vzhled; spolu s malými rozměry tak GX502 trochu připomíná kancelářský stroj. Jeho nenápadnost tak umožní použití i třeba při studiu nebo k práci a nebude působit ve společnosti rušivě.

Byť je exteriér ozdoben typickým ROG logem s podsvícením, neurazí a není příliš rušivý.

Obrázek: Velký výkon v malém těle: ROG Zephyrus S GX502GW je elegantní dříč s nádherným designem

Nízká váha spolu s chladícím systémem AAS také zajišťuje, že pokud neběží na úplně plný výkon, je GX520GW i relativně tichý notebook, což potěší hlavně třeba při použití v přednáškových místnostech nebo na pracovní poradě.

Zdroj: Asus

Obrázek: Hoříš, má Oktávko? Proč, když hoří spalováky, podezírají Češi elektromobily?
Hoříš, má Oktávko? Proč, když hoří spalováky, podezírají Češi elektromobily?
Obrázek: Husité na obzoru? Ukázky ze hry a vše, co víme o Kingdom Come: Deliverance II
Husité na obzoru? Ukázky ze hry a vše, co víme o Kingdom Come: Deliverance II
Obrázek: Senzorická AI v praxi: Zachraňuje životy a řídí automobily. České firmy se jí ale bojí
Senzorická AI v praxi: Zachraňuje životy a řídí automobily. České firmy se jí ale bojí
Obrázek: Robot Atlas, který oslnil svět, odchází do důchodu. Nový Atlas je plně elektrický
Robot Atlas, který oslnil svět, odchází do důchodu. Nový Atlas je plně elektrický
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Obrázek: Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?
Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
85%
Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?