Kdo konkrétně objekt s rozsáhlým parkovištěm koupil či kupuje, není jasné, v katastru nemovitostí zatím stále ještě figuruje jako majitel společnost Billa.

Pacal uvedl, že existuje snaha radnice jednat s novým provozovatelem celého areálu, zda by bylo technicky možné první patro komplet celé, včetně vnitřních prodejních prostor, využít na parkování. Město by si plochu pronajalo. „Určitě by to pro nás byla levnější varianta než výstavba parkovacího domu poblíž,“ vysvětlil starosta. V Třebíči je totiž v centru města chronický nedostatek míst na zaparkování.

Trvalo to

„Ten převod se táhl, musely ho schválit orgány (společnosti Billa – pozn. red.) v Německu a tuším i v Holandsku,“ doplnil Pacal s tím, že v době, kdy nastoupil na starostenský post, se začal zajímat, zda by Třebíč nemohla budovu koupit, ale už nebyla k mání. Místostarosta Pavel Janata doplnil, že i minulé vedení města se o chátrající objekt v době jeho prodeje zajímalo, ale cena byla moc vysoko.

Pervitin. Ilustrační snímek
Distributora pervitinu policie sebrala na ulici v centru Třebíče

„Došlo k částečnému snížení, nicméně ani tak se to dlouho nedařilo prodat. Pak jeden čas společnost spojená s Billou, která nemovitost vlastnila, uváděla, že si to snad nechají a obchod obnoví. Nakonec prodali,“ popsal Janata, jak se situace vyvíjela.

„Snahy zjistit, co bude s budovou s takovými parkovacími možnostmi v centru města dál, vždy byly. Je otázka, zda se podaří dotáhnout zdárně do konce a ani teď to není jisté,“ dodal.

Praskliny, rez, opadaná omítka

V minulosti se objevovaly informace, že se celý areál s dvoupatrovým parkovištěm prodával za 50 milionů korun, pak o 20 milionů levněji. Před dvěma lety Rudolf Dreithaler z tiskového oddělení společnosti Billa sdělil,, že firma věří, že se jí podaří podepsat smlouvu s finálním zájemcem do konce roku 2017. Jednání se tedy protáhla. Dreithaler tehdy rovněž uvedl, že řetězec zvažuje znovuvybudování prodejny Billa v objektu. „Záleží však i na záměrech kupujícího s nemovitostí a na stavu, do jakého se novému majiteli podaří objekt přivést,“ řekl tehdy.

Stačí zběžný pohled a je jasné, že kompletní rekonstrukce nebude levná. Naopak. Vyjde zřejmě na desítky milionů korun. Na zdech jsou místy praskliny a opadaná omítka, nosné kovové prvky na nájezdové rampě na horní parkoviště rezivějí, vnitřní vzduchotechnika je zastaralá.

Ilustrační foto
Na rizikových přejezdech brzy přibudou závory

Přitom objekt není starý, patří k nejnovějším v centru Třebíče . Byl postaven pro obchodní řetězec Delvita v polovině 90. let a když market otevíral, byla to velká sláva i s ohňostrojem. Hlavně děti si užívaly jezdící schody. Po odchodu Delvity z českého trhu převzal nemovitost řetězec Billa. Svou prodejnu potravin zavřel po vánocích v roce 2014. „Stalo se tak po nátlaku hygieny,“ řekl před časem někdejší třebíčský radní Pavel Heřman.

V současnosti jsou v objektu různorodí obchodníci v prvním a druhém patře.