První dáma Marta Gottwaldová by dnes slavila narozeniny: Příběh služebné s nízkým intelektem, která se dostala až na Hrad

Marta Gottwaldová, rozená Marie Holubová, byla manželkou čtvrtého československého prezidenta Klementa Gottwalda.
Zdroj: archiv
Marta Gottwaldová, rozená Marie Holubová, byla manželkou čtvrtého československého prezidenta Klementa Gottwalda.Marie Holubová se narodila se jako nemanželské dítě Rosalii Holubové, chudé vdově po čeledínu Augustinu Žitníkovi.Přestože dostala jméno Marie, začala si z neznámých důvodů říkat Marta.Pokoušela se vyučit číšnicí, ale učení nechala a začala pracovat jako služka.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pocházela z chudých poměrů, byla nechtěným a nemanželským dítětem. Marta Gottwaldová si přepychu, kterému se prezidentově manželce dostávalo, užívala až v posledních pěti letech. Její předchozí život totiž nebyl vůbec snadný.

Petra Járková
Petra Járková 17. 09. 2019 08:00

Manželka prezidenta Klementa Gottwalda Marta Gottwaldová, která by dnes oslavila 120. narozeniny, se kdysi měla stát vzorem pro celý národ. Místo toho se ale proměnila ve směšnou figurku, z níž si všichni dělali legraci. Jaká byla životní cesta chudé dívky, která to dotáhla v roli první dámy až na Pražský hrad?

Říkala si Marta

Narodila se jako Marie Holubová v Kopřivnici jako nemanželské dítě. Její matka byla vdova, což pro Marii nebyl příliš dobrý start do života. O tom, proč si začala říkat Marta, se už asi nikdy nedozvíme. Jisté je to, že se už v útlém věku snažila dostat od matky a postavit se na vlastní nohy. Toužila po povolání číšnice, ale nedokončila učení, a tak se začala živit jako služebná.

Nedostatek peněz

Se svým budoucím mužem, tehdejším armádním poddůstojníkem Klementem Gottwaldem, se seznámila v Příboru. Ačkoliv prý Gottwald na ženy příliš nebyl, Marta se mu zalíbila a začali spolu žít. Brzy se jim narodila dcera Marta. Jenže Klement byl také nemanželským dítětem, život pro něj nebyl jednoduchý a moc nevěděl, jak se má chovat ve vztahu, natož k dítěti. Své otcovství nepopíral, ale oženit se nechtěl. V roce 1920 nastoupil do práce v továrně na nábytek v Rousínově, ale dceru ani ženu s sebou nevzal. Marta zůstala na výchovu malé Martičky sama a bylo to pro ni velmi těžké. Dokonce se traduje, že si na živobytí přivydělávala prostitucí.

Svatba na nátlak soudruhů

O čtyři roky později je ale osud svedl opět dohromady. To už se Klement živil jako komunistický funkcionář a novinář komunistického tisku. Netrvalo dlouho a stěhovali se společně do hlavního města a v roce 1928 se Marta konečně stala paní Gottwaldovou. Prý v tom tehdy značnou roli sehrál i nátlak soudruhů ze strany.

Život paničky

Politické ambice Marta neměla a ani se nestala členkou strany. Když v roce 1934 utekla s manželem a dcerou do Moskvy, poprvé okusila, jak chutná moc. O pět let později se do SSSR dostane znovu a na delší dobu. Marta si užívá nedostatkových potravin, oblečení a hostí vybrané společníky.

Snaha reprezentovat

Když se Gottwaldovi po válce vrací do Československa a Klement se v roce 1948 ujme prezidentského křesla, Marta si uvědomí, že by měla svého muže reprezentovat. A touží po nemožném – vyrovnat se své předchůdkyni, národem uctívané Haně Benešové. Pro Martu úkol zcela nemožný.

Milovnice kožešin

Už od počátku je jasné, že nová první dáma se té předchozí nemůže ani přiblížit. Přesto si třeba objednala ušití stejných šatů, které nosila štíhlá Hana. Na podsadité Martě ale módní kousek vypadal velmi nevkusně, což se jí snažily naznačit i švadleny. Ty jí navrhovaly, aby zvolila jiný styl, ale razantní Marta odmítla. Na veřejnosti pak v kreacích vypadala směšně. Marta navíc milovala kožešiny, které si dávala kolem krku. Ty pro ni byly symbolem luxusu, proto je nosila i v tom nejteplejším počasí.

Drozdí hlavy

Pověstný byl také Martin vztah k jídlu. Dohlížela na to, aby se v kuchyni vše zpracovalo do posledního kousku a klíče od spíže nosila u sebe. Když kuchařka potřebovala suroviny na přípravu jídla, musela požádat paní domu. Na Štědrý den prý „štědrá“ Marta zaměstnancům naservírovala drozdí hlavy. Služebnictvo pak údajně raději s díky odešlo.

Hrála mariáš a pila

Nijak zářný nebyl ani její vztah s manželem. On byl raději v práci, navíc pil a pila i Marta. Téměř vůbec nečetla, ale hrála mariáš, ráda se poslouchala a bavilo ji dělat si z lidí legraci. Ale běda tomu, kdo se posmíval jí! Uměla se prý ošklivě mstít.

Rakovina

Postupem času mezi manželi Gottwaldovými rostlo napětí. Prezident měl velké zdravotní problémy a alkohol konzumoval ve velkém i přes zákaz lékaře. Když v roce 1953 umírá, Marta je šokovaná. Ke smutku ze ztráty muže se přidává i fakt, že sama trpí rakovinou. Nemilovaná první dáma nakonec umírá pár měsíců po svém manželovi, 28. října 1953.

NA MARTU GOTTWALDOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články