Kolik Miloš Zeman utratí a jaký má plat? Na tohle jdou peníze státu

V roce 2020 má ze státního rozpočtu dostat kancelář prezidenta republiky více než 400 milionů korun. Na správu Pražského hradu a lánského zámku by měla jít polovina. Na platy zaměstnanců poputuje 70 milionů korun.

Vláda v pondělí schválila návrh státního rozpočtu. Kancelář prezidenta republiky má na své hospodaření v roce 2020 dostat 404 730 280 korun.

Návrh rozpočtu na nadcházející tři roky vznikl ještě před schválením státního rozpočtu vládou. Podle něj, by měla přes 190 milionů korun dostat Správa Pražského hradu, 74 milionů by mělo jít Lesní správě Lány. Jde o příspěvkové organizace, které zřizuje prezidentská kancelář. Zbytek zůstane samotné Kanceláři prezidenta republiky, informuje Nova. 

Za minulý rok byly celkové náklady lesní správy Lány 93 milionů korun, výnosy byly téměř totožné. Na vstupném na Hrad nebo do Lánské obory vydělala správa 450 milionů korun. Nejvíce lánská obora vydělává na prodeji dřeva a na poplatcích za lov.

Prezidentská kancelář měla v roce 2018 podle státního rozpočtu vyčíslit příjmy ve výši milion a čtvrt. Skutečné příjmy činily přes tři a půl milionu korun. Dotace z rozpočtu Evropské unie, určená na aleje v Lánské oboře tvořili téměř celou částku.

Výdaje činily téměř 512 milionů korun. Na běžné výdaje vlastního úřadu kanceláře prezidenta republiky šlo 110 milionů. Do toho spadá zahraniční i tuzemské cestovné pro prezidenta Miloše Zemana a jeho tým.

Na platy zaměstnanců šlo v minulém roce 88 milionů korun i s pojistným. Kancelář dostala více než 217 milionů na neinvestiční transfery, na ty investiční, což jsou většinou převody příspěvkovým organizacím, 184 milionů korun.

Za rok 2018 činil Zemanův plat přes tři miliony, měsíčně to vychází na více než 250 tisíc korun. Bývalý prezident Václav Klaus pak ročně dostává 1 200 000 korun.

Prezidentská kancelář dala za poštovní služby 143 tisíc a za služby a školení 200 tisíc korun. Pohoštění zahraničních návštěv v Česku vyšlo na dva a čtvrt milionu korun. Prezident jezdil do zahraničí za necelý milion korun, po republice za 50 tisíc korun.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politika prezident čr Pražský Hrad Lesní správa Lány Miloš Zeman Ekonomika mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 17 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy