Sainz: Jezdci budou černobílou vlajku využívat ve svůj prospěch

Pilot McLarenu je přesvědčen o tom, že díky návratu černobílé vlajky budou závodníci předvádět ostřejší manévry, protože nově existuje možnost, že nebudou hned penalizováni.

Štítky: Carlos Sainz Pravidla Zveřejněno 17. 09 2019 — Lukáš Štěrovský

Návrat černobílé vlajky se konal během letošní Grand Prix Belgie. Jedná se o jakýsi ekvivalent žluté karty ve fotbale: jezdec je za nebezpečný manévr pouze napomenut (pokud nejde o závažný přestupek), a nikoliv hned potrestán.

Na jednu stranu se jedná o dobrou věc – při použití této vlajky by úplně opadla kontroverze z letošní GP Kanady, kdy Sebastian Vettel přišel kvůli trestu za nebezpečný návrat na trať o vítězství. Jenže je možné, že jezdci si brzy uvědomí, že mohou jezdit agresivněji a bez okamžitého potrestání.

„Myslím ale, že je to správné,“ říká o zavedení této vlajky Carlos Sainz. Jako příklad nabízí obranný manévr Charlese Leclerca na Lewise Hamiltona z Velké ceny Itálie. „Všichni jezdci vědí, že byl dost na hraně. I on sám řekl, že si pohrál s limity.

Ale teď máme černobílou vlajku. Myslím, že ji všichni budeme využívat v náš prospěch. Máme teď o moc více svobody v jezdění, a to je správný krok,“ přiznává pilot McLarenu.

Diskuse k článku

Napsat komentář