Epidemie afrického moru prasat i jarní mrazíky si začínají vybírat svoji daň

Domácí 17. září 2019 | 09:45 — Ilona Cílková
Ceny průmyslových výrobců v srpnu rostly meziročně tempem 2,1 procenta, nepatrně rychleji, než s čím počítal trh. Ten ve střední hodnotě analytických odhadů předpokládal meziroční zdražování průmyslových výrobců v rozsahu 1,9 procenta.
Lidé si připlatí nejen za maso, ale i ovoce nebo brambory / Pixabay

Průmyslníky tíží zejména pokračující citelný růst cen elektřiny, meziročně o 7,7 procenta. V potravinářském průmyslu stoupá zejména cena masa a výrobků z něj.

Klíčovým důvodem je podle předního českého ekonoma Lukáše Kovandy epidemie afrického moru prasat, která před více než rokem propukla v Číně a od té doby se šíří nejen v Asii, ale částečně i v Evropě. V Číně početní stav chovů prasat meziročně klesl o takřka 40 procent, jak vyplývá z informací tamního ministerstva zemědělství. Například ve Vietnamu je pokles zhruba dvacetiprocentní. Chovy jsou ve velkém vybíjeny, aby se zamezilo dalšímu šíření epidemie. V Číně meziročně ceny masa zdražují o takřka 50 procent a země musí zejména vepřové v rostoucí míře dovážet, což vytváří celosvětový cenový tlak, v jehož důsledku stoupá cena masa i v ČR. V Česku se však přidává také třeba růst cen energií nebo mezd.

Epidemie afrického prasat se promítá i do cen zemědělských výrobců. Cena jatečných prasat vzrostla v srpnu meziročně o 25 procent. „Zemědělští producenti se nadále utkávají s dopady loňského suchého a letošního kolísavého počasí. V důsledku loňské nízké sklizně brambor, jedné z nejhorších v historii ČR, zdražovaly brambory v srpnu meziročně o bezmála 76 procent, přestože mají svůj nejstrmější cenový nárůst za sebou. O více než 22 procent roste cena ovoce," podotkl Kovanda.

 Stále zřetelněji se ukazuje, že se se týče úrody ovoce, byl loňský rok v Česku vskutku výjimečný. Ovocné stromy se doslova prohýbaly nadúrodou plodů. Bohatá sklizeň se promítla do cen. Třeba kilogram višní mezi červencem 2017 a červencem 2018 zlevnil z 19,30 na 8,90 koruny, tedy o 53,9 procenta. Ve stejném období zlevňovaly také třeba meruňky, švestky či třešně. Suchý a teplý rok 2018 sice nepřál pěstitelům zeleniny, ale sadařům a ovocnářům většinou ano.

 Letos je to dost jiné. Ovoce meziročně citelně zdražuje. Z nejnovějších údajů ČSÚ plyne, že broskve v srpnu meziročně zdražovaly o 26,1 procenta, švestky o 14,6 procenta, višně o 80,4 procenta a červený bílý rybíz o 56,2 procenta. "Důvodem je nejen horší než loňská úroda, ale také obecný růst mezd – které pochopitelně rostou také sadařům a ovocnářům – či zdražování energií,"vysvětlil ekonom.

Svoji roli sehrají i letošní jarní mrazíky a obecněji výkyvy počasí, včetně opět sucha nebo krupobití. "Podle nejnovějšího odhadu, k začátku září, například sklizeň jablek meziročně poklesne o třicet procent. Jednalo by se tak o jednu z nejhorších sklizní jablek v novodobé historii ČR," konstatoval Kovanda. Na cenách jablek se zatím horší úroda neprojevuje, například konzumní jablka z české produkce vyšla na výkupu letos srpnu na 10,40 koruny za kilogram, zatímco loni v srpnu na 10,80. „Špatná úroda se v cenách jablek projeví postupně, během následujících měsíců. Do ceny pro konečného spotřebitele se promítne také například efekt levné polské či italské konkurence, a tedy i tamní letošní úroda jablek," doplnil Kovanda.

Právě i kvůli horší úrodě ovoce v ČR letos zdražují pálenky, meziročně zatím o pět až deset procent. Důvodem je kromě relativního nedostatku ovoce k pálení opět také růst cen energií a vody a dalších nákladů. Podle Kovandy lze očekávat, že cena pálenek může nakonec letos vyskočit meziročně o deset až patnáct procent.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu