Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Růst minimální mzdy nutí firmy propouštět a přestat vyrábět

  10:13
Mzdy v uplynulých letech rostly až o osm procent ročně, což je pro zaměstnavatele neudržitelné. Proto by v roce 2020 měl růst mezd ubrat na tempu, ideálně na nulu, říká v rozhovoru viceprezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Bořivoj Minář.

Bořivoj Minář, viceprezident Hospodářské komory ČR. foto: Foto Dan MaternaMAFRA

Hospodářská komora vyzvala své členy i další zaměstnavatele, aby nezvyšovali platy tempem, které neodpovídá růstu produktivity práce a zároveň jim ukusuje z balíku peněz na investice. „V příštím roce by růst mezd měl být výrazně nižší, ne-li nulový,“ říká v rozhovoru viceprezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Bořivoj Minář. „Šetření na investicích se nakonec vždy vymstí zaměstnancům,“ dodává.

Podniky musejí podle Mináře absorbovat drastické tempo růstu z uplynulých let. Jen loni stouply mzdy o osm procent, zatímco produktivita práce na zaměstnance se zvedla o 1,3 procenta. A minimální mzda, jejíž růst nutí zaměstnavatele škrtat místa s nejnižší kvalifikací a poptávat tyto práce v zahraničí, se jen v posledních šesti letech zvýšila o 44 procent. Podnikatelé se zlobí na odbory i vládu, protože je prý veřejnosti vykreslují jako hamižné.

LIDOVÉ NOVINY: Neustále slyšíme, že české mzdy jsou příliš nízké, protože majitelé firem jsou skrblíci. Prý by měli více přidávat. I proto, aby poptávkou podrželi ekonomiku.

Firmy mohou svým zaměstnancům přidávat, ale už to je a bude na dluh, protože si na to nevydělaly vyšší produktivitou práce. Hrozí, že to některé neutáhnou a firem pak bude ubývat. Protože je to položí. To chceme?

MINÁŘ: Ano, firmy mohou svým zaměstnancům přidávat, ale už to je a bude na dluh, protože si na to nevydělaly vyšší produktivitou práce. Hrozí, že to některé neutáhnou a firem pak bude ubývat. Protože je to položí. To chceme? Mzdy každoročně stoupají velmi rychlým tempem. V uplynulých letech meziročně o sedm až osm procent. To je málo?

Nechápu, proč se odbory vlamují do otevřených dveří, když jdou mzdy takhle nahoru. Jen od začátku Sobotkovy vlády v lednu 2014 do konce roku 2018 se tato státem nařízená mzdová podlaha zvýšila o 44 procent, zatímco produktivita vzrostla jen o jedenáct procent. A loňský osmiprocentní růst nebyl ani zdaleka pokryt růstem produktivity. Ta se v přepočtu na jednoho zaměstnance zvýšila o pouhé 1,3 procenta. Ve druhém čtvrtletí už průměrná mzda přesáhla 34 tisíc korun, zatímco ještě v prvním kvartále 2000 zaměstnanci pobírali necelých 12 tisíc korun.

LIDOVÉ NOVINY: Co je důvodem růstu mezd?

MINÁŘ: Růst mezd je vyvolán dramatickým nedostatkem zaměstnanců. Podnikům v Česku chybí asi půl milionu lidí. Přispěly k tomu i zahraniční montovny, které stát v minulosti lákal do Česka a masivně podporoval investičními pobídkami. Ty nám doslova vytahují lidi přímo z našich provozů. A odlivu zaměstnanců musíme konkurovat právě mzdami. V současnosti už mzdy financujeme ze zisku. Musíme proto ubírat z investic, což snižuje naši konkurenceschopnost.

Růst mezd je vyvolán dramatickým nedostatkem zaměstnanců. Podnikům v Česku chybí asi půl milionu lidí. Přispěly k tomu i zahraniční montovny, které stát v minulosti lákal do Česka a masivně podporoval investičními pobídkami. Ty nám doslova vytahují lidi přímo z našich provozů.

Kromě toho musíme hledat subdodavatele určitých výrobků, na které nemáme lidi nebo které pro nás kvůli zvyšování minimální mzdy příliš podražily, v zahraničí. A také nám mnohdy nezbývá než odmítat zakázky. Případně je nějak „uhrát“ s pomocí přesčasů, což zvyšuje náklady. Dle odhadů, zveřejněných HK ČR, přichází stát na daních a odvodech o 80 až 100 miliard korun ročně jen kvůli neuskutečnění některých zakázek.

LIDOVÉ NOVINY: Nedávno jste si postěžoval na přístup vlády.

MINÁŘ: Ministerstvo práce a sociálních věcí, které by mělo vyvažovat stav mezi zaměstnavateli a odbory, jedná o takto citlivé a zásadní otázce s odbory za našimi zády. Rozhodují o našich peněženkách, o našich podnicích. Aniž by řešili, jaké následky to může mít. Už nyní nastává zpomalení hospodářského vývoje. Co budou dělat, až bude krize? Zaplatíme to jako obvykle my.

LIDOVÉ NOVINY: Co s tím chcete jako největší sdružení podniků a podnikatelů v zemi dělat?

MINÁŘ: V příštím roce by růst mezd měl být výrazně nižší, ne-li nulový. Především však založený na aktuálních možnostech jednotlivých podniků. Abychom mohli absorbovat drastické tempo růstu z minulých let a investovat do inovací. Velké korporace, což jsou zejména ty zahraniční, jsou schopné tak obrovské zvyšování strávit. Jsou mnohem kvalitněji kapitálově vybaveny, mají lepší výrobní zařízení, logistiku, podmínky pro růst produktivity práce.

Malé a střední podniky, které tvoří velkou část naší členské základny a zároveň páteř české ekonomiky, jsou na tom jinak. HK ČR vyzvala své členské podniky i zaměstnavatele obecně, aby při nadcházejících kolektivních vyjednáváních s odborovými organizacemi o mzdách zaměstnanců v roce 2020 zvyšovali mzdy jen do té míry, která je nebude nutit odkládat investice.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, které by mělo vyvažovat stav mezi zaměstnavateli a odbory, jedná o takto citlivé a zásadní otázce s odbory za našimi zády. Rozhodují o našich peněženkách, o našich podnicích. Aniž by řešili, jaké následky to může mít. Už nyní nastává zpomalení hospodářského vývoje. Co budou dělat, až bude krize? Zaplatíme to jako obvykle my.

Šetření na investicích se nakonec vždy vymstí zaměstnancům. A apelujeme na stát, aby růst minimální mzdy byl svázán s růstem produktivity. Tím by se věc dostala do reálné pozice a nesloužila by politickým záměrům a osobnímu zviditelňování. Místo toho to vypadá, že vláda nebo někteří ministři hrají s odbory přesilovku proti českým zaměstnavatelům. A šíří atmosféru, že jsme země neustálého růstu blahobytu. Tak to není a nemůže být v žádné zemi na světě.

LIDOVÉ NOVINY: Apel je jedna věc. Co ale budete dělat v praxi?

MINÁŘ: Minimální mzda obecně tlačí mzdovou hladinu nahoru. A není pravda, že ji pobírají čtyři procenta zaměstnanců či sto tisíc lidí, jak se uvádí. Je to více. Každý růst minimální mzdy automaticky zvedá mzdy pro všechny obory a tarifní třídy. Růst minimální mzdy nás nutí rušit pozice obsazené lidmi s žádnou nebo nízkou kvalifikací a dovážet určité zboží a služby ze zahraničí. Další růst nás donutí jít s cenami nahoru anebo tyto výrobky či služby přestat nabízet. Obojí se dotkne našich odběratelů.

LIDOVÉ NOVINY: Šéf odborového svazu KOVO vaši námitku, že mzdy rostou rychleji než produktivita práce, a že tedy není jejich růst z čeho financovat, odmítl s tím, že po léta to bylo obráceně a že podniky si během těch let mohly vytvořit dostatečný polštář peněz.

MINÁŘ: Bylo by fér dát na stůl čísla. Které obory rostly, kdy a jak. Produktivita práce podle mne platy nikdy nepřerostla. A pokud se to někdy krátkodobě stalo, využili podnikatelé těchto zdrojů většinou k reinvesticím do růstu svých podniků. Moje firma například po léta přidávala zaměstnancům tři až pět procent. O tolik produktivita nikdy nerostla. A ať se odbory podívají i na to, jak se zaměstnavatelé chovali v době krize. Jak české podniky podržely své zaměstnance, jak je i navzdory finančním potížím nevyhazovaly.

Apelujeme na stát, aby růst minimální mzdy byl svázán s růstem produktivity. Tím by se věc dostala do reálné pozice a nesloužila by politickým záměrům a osobnímu zviditelňování. Místo toho to vypadá, že vláda nebo někteří ministři hrají s odbory přesilovku proti českým zaměstnavatelům.

Záležitost je smutná ze dvou pohledů. Ti, kteří netuší, jaké starosti musejí řešit zaměstnavatelé a jak je to s financováním podniků, nastavují laťku minimálních mezd. Zdá se, že růst mezd, včetně minimální, chce někdo zprivatizovat jako svoji zásluhu. Druhá strana je v tom, že se někdo zlými větami o lakotných a hamižných podnikatelích snaží vytvořit umělou bariéru mezi zaměstnavateli a zaměstnanci.

Všichni zaměstnavatelé dnes vědí, že to nejcennější ve firmě jsou jejich lidi. A neženou-li růst mezd nad možnosti své firmy, pak proto, že znají význam slova zodpovědnost a že myslí na budoucnost, jak budou věci vypadat, až se ekonomice či firmě bude dařit méně.

Bořivoj Minář (59)

  • Od roku 2014 je viceprezidentem Hospodářské komory ČR.
  • Současně je i předsedou Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje a Okresní hospodářské komory Jeseník.
  • Jako podnikatel stojí v čele konsorcia firem, které se specializují na dodávky technologických celků především na zahraniční trhy.
  • Zabývá se i manažerským, exportním a investičním poradenstvím.