Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vojákovi, který měl bojovat v barvách proruských separatistů na Ukrajině, soud zmírnil trest

Česko

  11:30
Praha - Odvolací pražský vrchní soud v úterý zmírnil podmíněný trest vojákovi Eriku Eštuovi, který čelil obžalobě z účasti v bojích na Ukrajině. Za službu v cizích ozbrojených silách ho potrestal dvouletou podmínkou s tříletým odkladem. Krajský soud v Pardubicích muži v květnu nepravomocně uložil tři roky podmíněně za účast na organizované zločinecké skupině, podle odvolacího senátu však nepoužil přesnou právní kvalifikaci.

Erik Eštu, který chodí k soudu v Pardubicích ve vycházkové uniformě Armády ČR, sepsal o svém pobytu na Ukrajině válečný deník, ze kterého včera u soudu zazněly úryvky. Uzavírá jej slovy „Konec dobrodružství“. foto: Radek Kalhous, MAFRA

Za zapojení do bojů na Ukrajině je údajně stíhán další Čech

Stejně jako v případě rozsudku krajského soudu odňal odvolací senát muži vojenskou hodnost. Eštu byl původně obžalován z terorismu, s tím ale pardubický a nyní ani vrchní soud nesouhlasily. „Jeho úmyslem rozhodně nebylo zapojit se do činnosti teroristického uskupení,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Zdeněk Sovák, proč k této kvalifikaci nepřistoupil.

Za terorismus by muži hrozilo až 20 let vězení, za účast na zločinecké skupině až 12 let. Za trestný čin služby v cizích ozbrojených službách by vojáka mohl soud potrestat nejvíce pěti lety vězení. I kvůli nižší trestní sazbě proto odvolací senát zmírnil uložený trest.

Erik Eštu obžalovaný z teroristického útoku na chodbě krajského soudu v...
Erik Eštu obžalovaný z teroristického útoku u krajského soudu v Pardubicích,...

Voják Eštu, obžalovaný z terorismu kvůli cestě na Donbas, je vinen. Dostal podmínku a ztratil vojenskou hodnost

Podle obžaloby se Eštu v roce 2015 vydal na Ukrajinu a zúčastnil se tam bojů na straně neuznaného státu ovládaného proruskými separatisty. Podle spisu od 11. dubna do 5. května nosil uniformu Republikánské gardy separatistického státu, držel stráž v zákopech, udržoval zbraně a hlídal tržnici, kde byli vojáci ubytovaní. Jeho účast při ostřelování se podle soudů neprokázala.

Eštu u krajského soudu uvedl, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že Doněcká lidová republika není teroristickou organizací. „Na Ukrajinu jsem opravdu nešel bojovat,“ zopakoval.