V Novém Městě nad Metují umí měřit smích! Festival české filmové komedie věří, že úsměv léčí

17. září 2019

Dnes se budeme bavit o filmech a hlavně o těch, u kterých se krásně smějeme. Protože ty mají svůj festival, který se každoročně koná v Novém Městě nad Metují. Letošní, už 41. ročník Festivalu české filmové komedie žije, protože byl v neděli 15. září slavnostně zahájen. Ředitel festivalu Zdeněk Krákora je hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. 

Povedlo se festival správně odstartovat?
Povedlo se. Jsem moc spokojený, protože včerejší večer byl velmi zábavný. Jak to u festivalu komedie má být. Už v předvečer zahájení festivalu zazpívala v sobotu Bára Basiková. Bylo plné náměstí a krásné počasí, užili jsme si to v rámci Dnů evropského dědictví. A byla to pecka, Bára je prostě skvělá.

Zdeněk Krákora ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A nedělní start tedy probíhal jak? To už se promítal nějaký film?
Ano, promítali jsme. Měli jsme slavnostní zahájení, takové ty oficiality. Pana hejtmana jsme tam měli, samozřejmě zahajoval pan starosta a patron festivalu Jan Hrušínský. A potom jsme promítali film Přes prsty. Což je komedie od Petra Kolečka. Nedalo se ani očekávat nic jiného.

Doufám, že se nebudeme smát jen u filmových komedií, ale i v životě. Ať se lidem daří, ať jsou veselí.
Zdeněk Krákora, ředitel Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují

Už se měřil smích? Protože to je také ohromná devíza festivalu. Nevím, jestli někde na světě něco podobného mají. A jedno ocenění vyprovodili k majiteli svým smíchem přímo diváci.
My jsme to zkoušeli zjišťovat a nenašli jsme nic obdobného ve světě. Opravdu měříme smích, máme v sále skryté tři smíchoměřiče, kteří mají stopky a stopují to, jak se diváci smějí. To je samozřejmě pro tvůrce komedií to nejdůležitější. Nakonec jsme v neděli naměřili krásných 22 procent smíchu, což je číslo, s kterým se festival rozhodně dá i vyhrát.

Zaplněné hlediště při slavnostním zahájení Festivalu české filmové komedie

Myšlenka měření smíchu diváků stála už na počátcích tohoto unikátního festivalu?
Smích se u nás měří v podstatě od prvopočátku festivalu. Není to úplně od prvních ročníků. Vzniklo to v nějakém osmém či desátém ročníku, jak z historie vyplývá. Tedy měření smíchu evidujeme až od pozdějších let, ne úplně od prvního ročníku.

Nultý ročník se uskutečnil v roce 1978. Vzpomenete si, jaký film byl vůbec první, který si odnesl nějaké ocenění?
Ano, to víme, byla to Adéla ještě nevečeřela. Takové pecky u nás zahajovaly a samozřejmě krásných komedii prošly desítky naším festivalem. To všichni víme z paměti.

Čtěte také

Festival jistě do Nového Města nad Metují přilákal i řadu filmových, hereckých hvězd.
Jednoznačně je to vidět v publikaci 40 let smíchu, kterou jsme vydali. Je to opravdu velká historie fotografií od pana Kopeckého, paní Zázvorkovou, neuvěřitelné osobnosti, pan Mencl. Všichni jezdili na tento festival. Z těch novodobějších samozřejmě bývalá patronka Jiřina Bohdalová. Ceny za nezapomenutelné role v českých komediích přebírali v poslední době Iva Janžurová, Bolek Polívka, letos Jiří Lábus.

Důležitou osobností, která moc ráda do Nového Města nad Metují jezdila a vracela se k vám, byl režisér Václav Vorlíček.
Určitě, pamatuji pana Vorlíčka na festivalu a byl vždy velmi milý a vstřícný. Jezdil k nám opravdu velmi často.

Zahájení Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují

Festival české filmové komedie se v Novém Městě nad Metují koná celý týden. Co všechno návštěvníky čeká, co uvidí za filmy a komedie? Budou to jen filmy soutěžní nebo i nesoutěžní?
Máme devět soutěžních komedií a dalších asi 17 doprovodných projekcí. Takže celý den, vysíláme od rána, kdy je to určené pro školy, které chodí, ale může přijít i běžný divák. I na dopolední projekci, pokud ho zaujme nějaká pohádka nebo reprízujeme soutěžní filmy. Ty promítáme především od pěti a od osmi hodin odpoledne, dvě projekce.

Jan Hrušínský, patron Festivalu české filmové komedie

Tak můžeme jmenovat některé filmy?
Přes prsty, což je komedie s Jiřím Langmajerem. Měli jsme na besedě herečky Petru Hřebíčkovou a Denisu Nesvačilovou. Dále film Léto s džentlmenem, kde hraje v hlavní roli pan Jaromír Hanzlík. Přijel Igor Bareš, paní Alena Antalová i pan režisér Jiří Adamec. Potom absolutní jednička letošního roku, divácky nejnavštěvovanější komedie a pro mě favorit celého festivalu, film Teroristka s Ivou Janžurovou.

Máte v programu také film Ženy v běhu. Ten jsem ještě neviděl.
Film Ženy v běhu je velmi milý. Samozřejmě člověk už tuší, když se na něj dívá, že skončí dobře. To můžeme prozradit. Ale mám pocit, že většina diváků už tento film viděla.

Zaplněné náměstí při koncertě na Festivalu české filmové komedie

Viděl jste už všechny soutěžní filmy?
Musím říct, že letos je první ročník, kde jsem viděl opravdu všechny. Protože jsem je skouknul s odbornou porotou, která už o cenách rozhodovala v srpnu. Takže jsem neváhal a všechny filmy jsem s nimi shlédl.

Čtěte také

V jaké kondici je vlastně česká komedie? Je dost filmů, měli jste z čeho vybírat? Když to srovnáte například s předešlými ročníky?
Když to srovnám s loňským ročníkem, tak jsme měli letos méně komedií. Loni jsme měli 12 soutěžních filmů, letos jich máme devět. Takže se dá říct, že se jedná trošku o útlum. Ale vždy se najde alespoň osm komedií, které do festivalové soutěže jdou.

Asi bychom měli také představit porotu, která rozhoduje o cenách.
Odbornou porotu máme letos poměrně širokou. Bylo v ní devět členů, Zdeněk Zelenka, režisér, Věra Míšková, novinářka, Daniel Barták, hudební skladatel a producent, Ondřej Kepka, také režisér a scénárista. Potom jsme měli Petera Beňu, kameramana a herečky Kamilu Špráchalovou, Zuzanu Velichovou a od nás z města Jiřího Kunteho. A samozřejmě matadora Vladimíra Suchánka, grafika a malíře.

Jedinečností novoměstského festivalu komedie zůstává divácká cena - Novoměstský hrnec smíchu. Cenu získá film, kterým se diváci při soutěžní přehlídce nejvíce prosmějí. Tento čas měří "SMÍCHOMĚŘIČI", kteří jsou rozmístěni mezi diváky a měří prosmátý čas. Ten pak podílem na délku filmu určí procento smíchu.

Ovšem o ceně diváků rozhoduje smích. To je možná to nejspravedlivější ocenění.
A pro tvůrce možná to nejdůležitější, protože chtějí, aby se lidé smáli.

Který film tedy získá hlavní cenu, na to si budeme muset počkat až do soboty 21. září.
Vy si na to budete muset počkat, i naši diváci. Já už tuto informaci samozřejmě znám, ale neprozradím.

Co doprovodný festivalový program?
Každý den máme u kina doprovodný program. Zahrají Ivo Jahelka, Ivan Hlas, na Husově náměstí Yo Yo Band. A ve čtvrtek 19. září očekáváme vás, bude Den s Českým rozhlasem.

Zahájení Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují

Tak já jen připomenu, že třeba od 16 hodin tam budou tanečníci z rokenrolového klubu SK Náchod, Stepík Nové Město nad Metují. Také vás tam čeká koncertní verze muzikálové show Mama Mia ve složení Jitka Asterová, Bořek Slezáček, Michal Foret a Petra Peterová. Souhlasí to?
Bude to velmi nabitý program a těším se, že diváci přijdou. Máme nově otevřenou kino kavárnu. Takže i co se týče občerstvení, jsme skvěle zajištěni.

Co byste popřál festivalu, pane řediteli?
Popřeji především skvělé komedie, aby se lidé smáli, protože jak říká náš patron Jan Hrušínský, smích léčí. A doufám, že se nebudeme smát jen u komedií, ale i v životě. Ať se lidem daří, ať jsou veselí.

Jakub Schmidt a Zdeněk Krákora ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ředitel Festivalu české filmové komedie Zdeněk Krákora byl naším hostem. Přijeďte se do Nového Města nad Metují tento týden zasmát i vy. Pane řediteli, držíme palce, ať se festival povede.
Já děkuji. Mějte se krásně a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.