Měli ovlivnit tendr na opravu Kuksu, teď čtyři lidé včetně památkáře zamíří před soud

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi kvůli údajnému ovlivnění zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. České televizi to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Čtveřice podle kriminalistů připravila výběrové řízení na míru firmě Gema Art Group, která tak získala zakázku za 322 milionů korun. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie tak obžalovaným hrozí až deset let vězení. Případ zamíří k soudu už podruhé. Loni v listopadu pražský městský soud vrátil věc policii k došetření.

Obžaloba v případu padla už na konci srpna. „29. 8. 2019 podal dozorový státní zástupce obžalobu na čtyři osoby pro jednání kvalifikované jako zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě v jednočinném souběhu se zločinem poškození finančních zájmů Evropské unie,“ sdělil České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Trestní stíhání se týká bývalého zaměstnance Národního památkového ústavu Dalibora Dubového, který byl místopředsedou hodnotící komise tendru, dále dvou zaměstnanců vítězné společnosti Gema Art Group a údajného prostředníka Petra Semeniuka. Všem obžalovaným hrozí až deset let vězení. Semeniukovi hrozí až dvanáctiletý trest, protože čelí obvinění také z padělání směnky.

„Exkluzivní“ přístup

Zakázka na obnovu barokního areálu vyšla na víc než 322 milionů korun. Přes 314 milionů šlo z peněz EU. Tendr v roce 2013 vyhrálo sdružení Hochtief.CZ - Gema Art Group. Podle kriminalistů zajistila vítězství v tendru právě obviněná čtveřice.

Kriminalisté tvrdí, že Dubový poskytoval prostřednictvím řady e-mailů interní informace z tvorby zadávacích podmínek Semeniukovi. Ten je měl dále přeposílat lidem z Gemy – konkrétně jejímu statutárnímu řediteli Zdeňku Fučíkovi a člence dozorčí rady Kateřině Richterové.

Firma se takto údajně předem dostala k zadávací dokumentaci, kvalifikační dokumentaci i navržené smlouvě o dílo. Sama prý následně dokumenty ovlivnila tak, aby jí zadání co nejvíce vyhovovalo. Nabyté informace pak měla na úkor ostatních zájemců o zakázku využít k tvorbě soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila.

Kuks získal velkou cenu evropského dědictví

Čtyři obvinění už v případu jednou obžalováni byli, Městský soud v Praze ale považoval za nezbytné doplnit další důkazy a vrátil proto věc loni v listopadu policii k došetření.

Rekonstrukcí prošel barokní hospitál, který začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Areál se pro návštěvníky znovu otevřel na jaře 2015. V roce 2017 získala obnova barokního areálu ve finském Turku hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra.