Hlavní obsah

Kolik dostanou přidáno kuchařky nebo školníci. Rušení platové třídy působí zmatek

Kuchařky, ale i sociální pracovníci. Měli by dostat přidáno o více než 1500 korun.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejhůře placení státní zaměstnanci dostanou přidáno. Například kuchařka ve školní jídelně by si měla polepšit zhruba o 2 200 korun.

Článek

Školníci, kuchařky, řidiči, ale i sociální pracovníci a všichni pracovníci v kultuře se mohou těšit, že v příštím roce dostanou od státu přidáno. A jisté mají, že to bude o více než 1 500 korun.

Vláda se totiž dohodla, že kromě plošného přidáni ještě zruší nejnižší platové tarify, podle kterých byly tyto profese vypláceny.

„Jsem absolutně spokojený, bylo to v tu chvíli maximum možného,“ řekl Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů, po pondělím jednání tripartity.

Podle zákulisních informací právě on stál za nápadem, aby se všem plošně přidala konkrétní suma a nenavyšovalo se procentuálně.

„Například kuchařka v šesté platové třídě bude mít nárůst 11 procent tarifního platu, nominálně 2 220 Kč,“ popisuje František Dobšík z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, jak se konkrétně projeví navýšení na platu kuchařky. Přiblížit se tak může k platu 24 tisíc měsíčně.

„Přidání v průměru asi o dva tisíce korun stále nebude pro kuchařky žádná práce snů, ale tento segment byl dlouhodobě podhodnocovaný stejně jako sociální služby a zdravotnictví,“ říká Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen.

Podle něj i nadále školní jídelny trápí fakt, že většina kuchařek je v předdůchodovém věku a obor neláká mladé lidi.

Jenomže představitelé některých profesí fakticky neví, o kolik dostanou přidáno – situaci komplikuje právě jejich přesun do jiné tarifní tabulky. Fakticky tak těmto pracovníkům plat poskočí navýšením o 1 500 korun a k tomu ještě změnou platové tabulky.

„Je to nové, budeme to teprve propočítávat,“ řekl Seznamu Roman Giebisch, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků.

Například kaplanů se ale zvýšení prakticky nedotkne, přestože jejich povolání patří mezi ta, která jsou zařazena do nejnižší platové tabulky.

„Je to marginální. Většina kaplanů je placena různě. Například já mám dohodu o provedení práce,“ říká Ondřej Doskočil z Katolické asociace nemocničních kaplanů.

Zrušení nejnižší platové tabulky je dobrou zprávou pro kulturní pracovníky, prakticky všichni jsou podle ní vypláceni a berou to jako křivdu. Ani oni ale přesně netuší, o kolik jim plat v příštím roce vzroste.

„Já si myslím, že to může být kolem dvou tisíc korun,“ říká Anna Machová, předsedkyně Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody.

Situace je komplikovaná i v případě nestátních sociálních pracovníků. Ti by sice měli být vypláceni podle tabulek, ovšem peníze si na to musí organizace sehnat často samy.

„Já se domnívám, přestože nemáme ještě kalkulace, co bude navýšení znamenat, že to nic nepřinese. Z jednoho prostého důvodu. Adiktologické služby jsou financovány vícezdrojově,“ říká Jiří Richter, ředitel organizace Sananim, která se věnuje drogově závislým.

Proti plošnému přidání se naopak stavěli zástupci podnikatelů. „Nezapomínejme, že letos vzrostly platy zaměstnancům státu často i o více než 10 procent. Nelze růst tempem předchozích let a určitě není ideální ani motivující dávat plošně všem stejně,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle něj má Česko problém s přebujelou státní správou.

Reklama

Doporučované