Hlavní obsah

O Kosovu se můžeme bavit, ale nevidím důvod ke změnám, trvá na svém Petříček

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O tom, že by Česká republika měla vzít zpět uznání Kosova, se můžeme bavit, připustil šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Zopakoval ale, že nevidí důvod, proč by mělo Česko svoji pozici měnit, jak chce prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

„Jsem připraven se s panem premiérem i s ústavními činiteli o této záležitosti bavit. Ale naše politika by měla být kontinuální a čitelná, názor na tuto záležitost jsem řekl, na tom se nic nemění,“ zopakoval v úterý Petříček.

Minulý týden Novinkám řekl, že nevidí důvod, proč by měla Česká republika vzít zpět uznání Kosova, jak by si přál prezident Miloš Zeman.

Kosovo v pondělí s prezidentem v Lánech řešil i premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl, že uznání Kosova otevře na koordinační schůzce pro zahraniční politiku.

Na otázku, zda Babiš vylučuje nějakou změnu ohledně uznání Kosova, premiér odpověděl: „To neříkám. S panem prezidentem jsem o tom diskutoval. Pan prezident říká, že ta naše pozice byla i z toho titulu, že jsme byli dva týdny v NATO, že to bylo nějaké politické rozhodnutí, ale že jeho názor na to uznání Kosova je negativní,“ řekl v pondělí večer premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám