Domů     Co zbylo z Atlantického valu a kde udělali Němci chybu?
Co zbylo z Atlantického valu a kde udělali Němci chybu?
17.9.2019

6. června 1944 se navzdory nepříznivému počasí Spojenci vylodili na plážích Normandie. Od nejslavnější operace druhé světové války je nemohla odradit ani existence nedokončeného nacistického opevnění.

Ne náhodou si vybrali místo, které mělo v obraně značné mezery, a muži přidělení k jeho obraně stáli většinou za starou bačkoru.

Byla to velkolepá myšlenka. Naděje, že se podaří udolat Británii, již zvadala. Třetí říše proto chtěla postavit systém opevnění, který by proslulostí zastínil i historický Hadriánův val.

Sebe i dobytá území chtěla Říše chránit soustavou pevností, malých bunkrů i polních staveb ztužených betonem.

Erwin Rommel při návštěvě Atlantického valu na belgickém pobřeží
Erwin Rommel při návštěvě Atlantického valu na belgickém pobřeží

Český ježek šel do světa

Chybět nesměl ani ostnatý drát a také tschechenigel, v překladu český ježek. Řeč je o rozsocháči, ocelové protitankové překážce, která vznikla zdokonalením středověkého prvku zvaného španělský jezdec.

Právě rozsocháče hrály nezanedbatelnou úlohu v československém systému opevnění budovaném v Sudetech. Po obsazení naší země wehrmacht rozsocháče zkonfiskoval a používal k vlastní obraně, a to včetně Atlantického valu.

V testech „čeští ježci“ obstály na výbornou, a tak nakonec ztěžovaly i vylodění Spojenců na pláži Omaha. Zdálo se jasné, že pokud Spojenci fatálně udeří na nacisty sužovanou Evropu, velká část ataku bude muset přijít z moře.

Jen vzdušné síly by na tento útok nestačily. Ideálním bodem vylodění byla oblast severní a severozápadní Francie. Bývalé normanské vévodství, posléze provincie Normandie, se zdála jako jasná volba.

Nacisté proto zaměřili pozornost na budování valu právě na severu až západě země galského kohouta.

Celková délka Atlantického valu je impozantní.
Celková délka Atlantického valu je impozantní.

Od Španělska po Skandinávii

Se stavbou se začalo v roce 1942 a pokračovala aktivně ještě další dva roky. Poté Říši začal docházet dech, respektive materiál, síly i finance.

Atlantický val byl přitom nesmírně ambiciózní projekt – kdyby byl dokončen, táhl by se jako jen velmi těžko prostupná linie od hranic Španělska přes pobřeží Francie, Belgie, Nizozemska, Německa až do Dánska a Norska.

Na severu nad stavbou dohlíželi němečtí generálové Paul Nikolaus von Falkenhorst (1885–1968) pro Norsko a velitel wehrmachtu Erich Lüdke (1882–1946) pro Dánsko.

Druhého jmenovaného časem nahradil generál Hermann von Hanneken (1890–1981). Perfektně opevněná dělostřelecká hnízda, zátarasy, ale i minová pole a další prvky opevnění. To všechno nesmělo v Atlantickém valu chybět.

Zadaný úkol ale přidělával nejdůležitějšímu muži stavby – generálu polnímu maršálovi Gerdovi von Rundstedtovi (1875–1953) – stále víc vrásek.

Zatímco Falkenhorst a Lüdke měli na starost odlehlejší, menší a méně důležitou část stavby, on dohlížel na francouzskou, belgickou a nizozemskou část.

Současný stav jednoho z německých bunkrů valu
Současný stav jednoho z německých bunkrů valu

Za trest stavěl pevnosti

Gerd von Rundstedt navíc se svou novou misí nebyl dvakrát spokojen. Původně totiž velel armádě Jih při operaci Barbarossa. V listopadu ale tvrdě odmítl vůdcův rozkaz, aby armáda za žádnou cenu neustupovala.

Zachránil tak sice své muže před masakrem, z tamního velení byl ale odvolán. Schopný velitel dostal coby pravou ruku ambiciózního Erwina Rommela (1891–1944).

Pouštní liška však měl zcela odlišnou náturu i názory a s Rundstedtem se neshodli takřka v ničem. Na to, že šlo o stavbu, která měla zachránit Říši před invazí, jí ale v podstatě admiralita sama podtrhla židli.

Ostatně se stále větší krizí neměla příliš na výběr. Na stavbu bylo zoufale málo materiálu, stejně tak chyběli muži, kteří by val budovali.

A většina těch, kteří byli k dispozici, neměla o obranných prvcích či stavitelství tohoto druhu objektů a požadovaných normách ani tušení.

Němci budují zábrany, které mají bránit přistání nepřátelských letounů.
Němci budují zábrany, které mají bránit přistání nepřátelských letounů.

Druhá fatální chyba

Zkusme se na problém na okamžik podívat očima druhoválečného Německa. Představme si velkou spojeneckou invazi. Kde by měla proběhnout?

Pokud si s sebou přes vodu potřebuje nepřítel přivézt těžkou techniku – což by pro úspěch akce jistě měl udělat – musí ji mít kde vyložit. Nemůže proto zakotvit kdekoliv. Musí využít některého z přístavů.

V rámci budování valu jim proto byla věnována priorita a byly opevňovány přednostně. Až čas měl ukázat, že nacisté Spojence co do vynalézavosti značně podcenili.

Přístav totiž při vylodění nebyl vůbec potřeba, a to díky speciálně upravené technice a nově vyvinutému arzenálu.

O některých unikátech z Normandie si můžete přečíst na straně 66. Situaci nezachránil ani Rommel, který právě v plážích viděl strategickou výhodu Říše a tvrdil, že právě tam by nepřítele rozdrtili nejsnáze.

„Do tohoto nového úkolu vložím vše… Naší jedinou nadějí jsou pláže, tam je nepřítel nejzranitelnější,“ psal domů manželce.

Poničený bunkr v Normandii můžete navštívit i dnes.
Poničený bunkr v Normandii můžete navštívit i dnes.

Tudy neprojdete…

Pokud by byl val dokončen, operace Overlord by možná dopadla úplně jinak. Pro nejpravděpodobnější místa vylodění totiž počítal jak s dělostřeleckými bateriemi, tak se silnou pěchotou.

A to ne v jednom, ale ve dvou až třech pásech obrany směřujících i do vnitrozemí! Na plánování neporazitelnosti této hradby se samozřejmě podíleli také odborníci Luftwaffe a Kriegsmarine, tedy válečného námořnictva.

Nacistický ministr zbrojního průmyslu Fritz Todt (1891–1942) založil již roku 1938 organizaci nesoucí jeho příjmení. Měla na starosti budování vojenských staveb a angažovali se v ní zpočátku zejména muži, kteří nebyli s to nastoupit na frontu.

Právě Todtovu organizaci Adolf Hitler určil jako vrchního „sjednotitele“ všech částí valu. Todt ale mohl dozorčí funkci zastávat jen do 8. února 1942. Tohoto dne měl havárii při startu jeho letounu Heinkel He 111 od vůdcova hlavního stanu ve Východním Prusku. Na jeho místo nastoupil Albert Speer (1905–1981).

Fritz Todt, Hitlerův ministr zbrojního průmyslu
Fritz Todt, Hitlerův ministr zbrojního průmyslu

Mýty o neproniknutelném valu

Cíl byl jasný. Než by došlo k útoku Spojenců, měl mít val na 15 000 objektů. Práce ale šly stále pomaleji. Nová krev v podobě Rommela sice dokázala několik dílčích projektů značně urychlit, celková míra připravenosti k obraně ale byla velmi pozadu.

Obyvatelé Říše sice z dokonale propracované propagandy věděli, že je val neproniknutelný, to však – a pouze částečně – platilo jen v několika opěrných bodech. Spojenci nebyli tak naivní, aby plánovali vylodění zrovna na tyto místa.

„Je to tady,“ blesklo hlavou Josefu Götzovi z německé rozvědky, když ve vysílání rádia BBC odhalil indicie pro francouzský odboj, které se musel dozvědět o vylodění. Nacisté měli reálnou šanci obranu posílit. Jenže Josefovi nikdo nevěřil.

Před invazí totiž varoval úplně stejně již o měsíc dřív. I tehdy ale dešifroval správně – útok se nekonal kvůli počasí.

Pozůstatek dělostřelectva na jedné z pláží, kudy probíhal Atlantický val.
Pozůstatek dělostřelectva na jedné z pláží, kudy probíhal Atlantický val.

Prší, jedeme domů

Nad vyloďovacími plážemi tak na Spojence nečekal ani jeden stroj Luftwaffe. Překvapení bylo dokonalé. Spojenecká mystifikace navíc nacisty přesvědčila, že případné vylodění proběhne jinde.

Nepřízeň počasí hrála kupodivu také do karet – akci v takovém nečase by přece rozjel jen úplný blázen. A tak si nacističtí pohlaváři konečně vybrali dovolenou. Překvapené bránící se jednotky na valu měly jen malou šanci na úspěch.

Val nebyl dostavěn, v danou chvíli na něm byla spíše udržovací posádka, která většinou neměla dostatečný výcvik na opravdové bránění celého území. Mužů zde sloužilo navíc málo, nemluvě o chybějící podpoře dalších složek armády.

Pláže, které si vyloďující se armáda pojmenovala a rozdělila na pět úseků, patřily ke slabším místům na valu. Proti perfektně sehraných Spojencům koordinovaným s odbojem a technice, se kterou se vylodili, šlo o skutečně těžký úkol. A Němci v něm naštěstí neuspěli.

Foto: Shutterstock, Wikimedia. Autor textu: Michaela Holubová. Pro web upravil: Miroslav Horký
Související články
Historie
Proč se komunistům nelíbila Boží muka?
Z jakých důvodů se v minulosti stavěla boží muka a co přesně znamenala? Tyto drobné sakrální stavby sloužily jako projev díku za odvrácené neštěstí, epidemii, k uctění mrtvých nebo k usmíření sporu. Jejich předchůdci byly sloupky u hřbitovů, známé jako svíce mrtvých. Boží muka se poprvé objevují v 11. století ve Francii u hřbitovů jako sloupky, zmiňované svíce […]
Historie
Právo první noci: Existovalo, nebo jde o pouhý výmysl?
V románech a filmech se často objevuje právo první noci. Opravdu existovalo?  Často šlo o předmět vtipů nebo diskusí. Jaká je ale realita? V literatuře i filmech se někdy vyskytuje obyčej, podle kterého měl středověký feudál právo strávit první noc po svatbě s novomanželkou kteréhokoli ze svých poddaných. Většinou jde ale jenom o nadsazené lidové […]
Historie
TGM se stal věrný českým značkám automobilů
Tomáš Garrigue Masaryk zásadně dává přednost automobilům domácí výroby. Na počátku své prezidentské funkce využívá vozy, které sjíždějí z linek mladoboleslavské automobilky Laurin & Klement. Poté ale Tomáš Garrigue Masaryk (1850–1937) poskytne příležitost i ostatním a oblíbí si vozy značky Praga, kterých prezidentská kancelář koupí v letech 1919–1934 hned pět včetně luxusní Pragy Grand. Laurin […]
Historie
Za odsouzení atentátu na Heydricha dostal Emil Hácha dárek na čtyřech kolech
Pěstuje alpinisimus, lyžuje, výborně plave, a to klidně i v ledové vodě, a hlavně s nesmírným potěšením řídí rychlá auta. Zkrátka má rád adrenalinovou zábavu. I takový je prezident Emil Hácha. I když většina lidí vnímá Emila Háchu (1872‒1945) jako starce v područí nacistického vůdce Adolfa Hitlera (1889–1945), v mládí byl nejenom schopným právníkem, ale […]
reklama
svět zločinu
Deviant si holčičku vyhlédne v lese, rozmlátí o ni paličku na maso
Muž kolem čtyřiceti let si nervózně přihne z láhve vodky. Není to žádný kulturista, i když z něj jde strach. Působí podivně a možná proto má problém u děvčat. Ani při použití násilí to nejde, protože se brání. Na děti má ale síly dost. Na oběť se navíc dobře vybaví. Po ruce má totiž škrtidlo, […]
Sharon Tate: Krutá smrt hollywoodské hvězdy
Nadějná herečka a těhotná matka Sharon Tate byla brutálně zavražděna v roce 1969. Vražda šokovala svět a dodnes zůstává symbolem krutosti a zla. Sharon Tate se narodila v roce 1943 a už od mala snila o herecké kariéře. V šestnácti letech se stala miss Texas a brzy se prosadila v Hollywoodu. Hrála v menších rolích […]
Sériový vrah zabil při přestřelce policistu
Lékaři dělají možné i nemožné, aby mladého policistu vrátili do života. Poté, co je dopraven do „špitálu“, hodinu se snaží o jeho resuscitaci. Jejich nasazení ale nevede ke kýženému výsledku. Muž zákona umírá. V nemocnici přitom vydechne naposledy i jeho vrah. Mohl to být úplně obyčejný kluk. Jeden z mnoha. Problém je, že Roman Postl […]
Tanya Kachová: Měsíce a roky v zajetí
K únosům dochází dnes se zvýšenou intenzitou po celém světě. Hlavně co se týče dětí. Někdy trvá i deset let, než jsou objeveny. To může potvrdit Tanya Kachová z USA, jež byla v zajetí deset let, nebo Fusako Sanová z Japonska. Ta mohla devět let jen sledovat televizi a nesměla se hnout se z domu. […]
reklama
záhady a tajemství
Negativní energie z lidského utrpení: Skutečně se vtiskla do ruiny bývalé léčebny?
Prázdné domy obecně vzbuzují pocit smutku a beznaděje. Často v nich prý navíc dochází k paranormálním jevům. Snad ještě depresivnější jsou pak bývalé nemocnice a léčebny, kde zřejmě až do dnešních dnů zůstává otisk zoufalství bývalých pacientů. Jedním takovým místem je i opuštěná léčebna v Dubí nedaleko Teplic. Právě zde si nechal na přelomu let […]
Jiří Šlitr: Odešel v náručí milenky?
Šlo o nešťastnou souhru náhod? To se dodnes neví a pravděpodobně se to již nikdo nedozví. Po odchodu geniálního hudebního skladatele Jiřího Šlitra se spekulovalo i o tom, že mu k odchodu na onen svět pomohla i mladinká dívenka, která našla v jeho bytě smrt spolu s ním.   Vystudoval práva jen proto, aby udělal radost rodičům. Jiří […]
Tragédie nad Sočou: Příběh pádu legendárních Alexandrovců
Vánoční den roku 2016 se stal dnem, který na věky zaznamená historie. Vzdušná katastrofa nad ruským mořem si vyžádala životy všech 92 lidí na palubě, včetně slavného pěveckého souboru Alexandrovců. Záhadný pád doprovázely spekulace o příčinách a záchranné akce, které vyžadovaly úsilí tisíců. Přestože se soubor ocitl na pokraji zániku, jedna osudová událost změnila průběh […]
Tajemná mystika koruny českých králů: Navždy patří svatému Václavovi
České korunovační klenoty jsou bezesporu naším národním symbolem. Největší pozornost však právem vzbuzuje koruna svatého Václava. Tu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svoji korunovaci českým králem, jež proběhla roku 1347. Karel IV. (1316-1378), jenž se také zabýval mystikou, zasvětil korunu svatému Václavovi, patronu české země. Koruna tak byla v podstatě určena přímo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ztracený poklad českých králů: Proč byl nalezen v Polsku?
epochalnisvet.cz
Ztracený poklad českých králů: Proč byl nalezen v Polsku?
Kdo ze stavebních dělníků se jako první dotkl po mnoha staletích zlatého pokladu nalezeného v centru města na jihozápadě Polska? Takovou otázku rychle překryly debaty nad tím, odkud cennosti nalezené v roce 1985 pocházejí. Jak se poklad dostal do devítitisícového města v polském Dolnoslezském vojvodství?   Píše se rok 1985 a v centru polského města
Automobilka DS Automobiles odhalila pancéřovaný plug in hybrid DS 7 VAUBAN
iluxus.cz
Automobilka DS Automobiles odhalila pancéřovaný plug in hybrid DS 7 VAUBAN
DS 7 VAUBAN byl navržen jako speciální chráněný vůz s délkou 459 cm vycházející ze sériového modelu DS 7 E-TENSE 4×4 300. Aramidové materiály, které patří mezi lehké a obzvláště odolné proti nárazu a
Aby vám výstřih slušel
panidomu.cz
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je
Porotkyně odstoupila od soudu, zjevil se jí duch oběti vraždy!
enigmaplus.cz
Porotkyně odstoupila od soudu, zjevil se jí duch oběti vraždy!
Neuvěřitelně silná bolest, lítost, smutek, bezmoc. Tyto pocity si prožila jedna z porotkyň kanadského soudu poté, co se jí zjevil duch oběti vraždy, kterou právě projednával soud v Calgary na jihu zem
Olomoucký kraj: Lidové srdce obklopující „Královnu Hané“
epochanacestach.cz
Olomoucký kraj: Lidové srdce obklopující „Královnu Hané“
Má pověst kraje, kde obyvatelé své tradice nevystavují, ale naplno žijí… Zatímco energii a radost si naplno vychutnáte při Jízdě králů, pospolitost a první paprsky slunce okusíte na „magickém“ kopci Hradisku. Všechny chutě Olomoucka v sobě však snoubí jeden malý tvarůžek. Malebná a úrodná krajina rozprostírající se podél řeky Moravy si vás zaručeně získá svou
Šebrleho utajená žádost o ruku Liškové?
nasehvezdy.cz
Šebrleho utajená žádost o ruku Liškové?
Je to pár měsíců, co se dal moderátor Roman Šebrle (49) dohromady s půvabnou kolegyní z Primy Hedvikou Liškovou (44). Je to ta pravá, vedle které se zklidní? Spřízněné duše Mají toho mnoho spole
Strouhané řezy
tisicereceptu.cz
Strouhané řezy
Tento koláč zvládnou i ti, kdo pečení moc neholdují. Tvarohovou náplň můžete vylepšit přimícháním nasekané čokolády a na kousky nakrájených banánů. Ingredience: na 1 plech Na těsto 400 g hlad
Hygiena pro uši? Šetrné čištění
nejsemsama.cz
Hygiena pro uši? Šetrné čištění
Většina z nás si uši vyčistit neumí, a zbytečně tak riskuje poranění ušního bubínku a zvukovodu. Uušní maz chrání zvukovod. Většinou se čistit nemusí, protože se pohybem chloupků posouvá směrem k zevnímu zvukovodu, kde vypadává. Uši stačí otřít vlhkým kapesníkem a je to. V případě ušního kanálku je ale třeba velké opatrnosti. Místo tyčinek raději sprej Vatové tyčinky tlačí maz do
Kopal do mě on i rodina!
skutecnepribehy.cz
Kopal do mě on i rodina!
Tak moc jsem si vysnila dokonalou lásku a byla jsem schopná pro ni udělat cokoli, až jsem na to doplatila. Je to snad nějaký trest za snění? Narodila jsem se na Moravě, když mi bylo sedm let, tak se naši rozvedli. Zůstala jsem jen s maminkou. Tehdy se ve mně asi zrodila touha mít pořádného
Krása a funkčnost velkých skel
rezidenceonline.cz
Krása a funkčnost velkých skel
Velkoformátové prosklené plochy jsou stále častějším prvkem moderní architektury. Navíc také splňují požadavky současných standardů kvality bydlení včetně nároků na bezpečnost. Jejich popularita spočívá v tom, že dokážou stírat hranice mezi bydlením a přírodou a přinášejí do interiérů světlo i prostorovou volnost. Velkoformátová okna a dveře mohou být otevíraná různými způsoby. K nejběžnějším patří jednoduché
5 rebelií ve Francii: Povstání vede klidně řezník a útočí se květináči
historyplus.cz
5 rebelií ve Francii: Povstání vede klidně řezník a útočí se květináči
Vůdce povstání s hrdě vztyčenou hlavou prochází nepřátelským táborem, aby jednal o smíru. Nemá strach, vždyť je mu zaručen bezpečný odchod. Ještě netuší, jak proradný je jeho urozený soupeř. Zpátky už se živý nevrátí. Francie a revoluce, to už v dějinách patří tak nějak k sobě. Kromě Velké francouzské revoluce v letech 1789–1799 země galského kohouta zaznamenává řadu menších
Velkolepý Grand Canyon: Přírodní div světa v srdci Arizony
21stoleti.cz
Velkolepý Grand Canyon: Přírodní div světa v srdci Arizony
Příroda je umělec, který nespěchá. Se svými díly si dává na čas, ta však nakonec stojí za to. Takový Grand Canyon, známý útvar ležící na jihozápadě USA, vznikal 6 000 000 let. Těžko odhadnout, kolik v