Potřetí za sebou vyhrál Jan Kreisinger, který v roce 2012 běžel maraton na olympiádě, krosový závod ve Studenci u Jilemnice – 52. ročník Posvícenský koláč zařazený do Velké ceny východních Čech v bězích. Také soutěž žen měla hvězdnou vítězku, a to Karolínu Grohovou z nedalekého Vrchlabí, která byla dříve reprezentovala v běhu na lyžích, vloni běhala longařské závody, a nyní pracuje jako učitelka ve Špindlu.

Posvícenský koláč to jsou hlavně závody dětí a bohužel někdy i jejich moc ambiciózních rodičů i prarodičů. Ale nakonec hlavní závody proběhly v příjemné atmosféře. Muži běží šestikilometrový okruh, který je doslova namotán na kopci přiléhajícím k areálu závodu. Pořadatelé zaslouží pochvalu za kvalitní značení tratě a i její zabezpečení. Na okruhu dle mého počítání bylo sedm kontrol, takže nikdo neměl šanci si závod nějak upravovat ve svůj prospěch. Všichni bedničkáři si samozřejmě domů odnesli ten koláč a podle umístění měl různou velikost.

Jan Kreisinger dal šestikilometrovou trať za 21:27 a v cíli měl více jak minutový náskok před druhým Jirkou Čivrným – 22:39, ten o dvacet čtyři hodin později vyhrál Hostivařskou 15 (oba spolu s Jířím Fleglem na foto)..

Honza pochází z druhého konce republiky, takže úvodní otázka a jasná odpověď byla k jeho přítomnosti zde: „Závodím za SK Studenec a zdejší pestrá trať se mi velmi líbí. Letos navíc suprově vyšlo počasí, bylo jako v létě. Když jsem zde byl poprvé tak bylo celkem sychravo. Tohle bylo každopádně příjemnější.“ K průběhu dodal: „Běžel jsem v podstatě celý závod na čele sám“.

V soutěži žen to byla bitva až do konce, Karolínka Grohová startující za Silvini Madshus team dosáhla na tříkilometrové trati času 13:46, o sekundu a půl byla pomalejší druhá Lucie Vavrušková z Jablonce nad Nisou.

Tradičně humorný je závěr závodu po vyhlášení výsledků, kdy se losuje tombola. Cena je jedna a letos to byla živá husa. Pro cenu se dostavil druhý vylosovaný, mladý sympaťák, jehož kámoši to komentovali slovy: „To jsme zvědavi, co ti doma řeknou, až do paneláku přineseš husu.“