Noita by byl jen další obyčejný roguelite, kdyby v něm nebyl simulovaný každý pixel
zdroj: tisková zpráva

Noita by byl jen další obyčejný roguelite, kdyby v něm nebyl simulovaný každý pixel

17. 9. 2019 16:30 | Video | autor: Patrik Hajda |

Zaujmout v žánru roguelike/roguelite her není v dnešní době nic jednoduchého. Je to smutné zejména v případě indie her, které vznikají spoustu let, tedy vývojáři přišli s nápadem v době, kdy trh ještě nebyl zahlcený, ale než hru stihli dokončit, ztratili se v moři nezajímavých kapek. Noita je ve vývoji už šest let, ale není to výše popsaný případ. Má totiž fascinující koncept, který je i v dnešní době stále originální a lákavý.

V jádru docela obyčejná pixelartová plošinovka založená na opakovaném hraní s častou smrtí a trochu lepším každým dalším startem se točí převážné okolo kouzel, která se postupně učíte a jimiž se zbavujete zástupu nepřátel.

Ale přímá konfrontace není jedinou cestou k vítězství. Vlastně je to ta méně efektivní a rozhodně i nudnější. Jak už padlo výše, v Noitě je simulovaný úplně každý pixel. Co to ale vlastně znamená? V zásadě to, že se každý prvek, který je daným pixelem zastoupený, chová podle očekávání.

zdroj: Archiv

Co se stane, když vystřelíte do nádrže s vodou? S největší pravděpodobností praskne, voda se vyvalí a smete vše živé. Ale co s podvodními příšerami? Elektrické kouzlo by se mělo postarat o zbytek. Stejně tak můžete roztavit led, prokopat se hlínou, zapálit dřevo, vypustit lávu a tak dále. Díky simulaci pixelů vám neustále hrozí zavalení stropem či propadnutí se nestabilní podlahou. Navrch to vypadá zatraceně dobře.

Takže proč teď o hře píšeme, šest let po započetí jejího vývoje? Bohužel, neblíží se datum vydání, ale datum vstupu do early accessu, kde si Noita pobyde klidně ještě další rok. Trojice vývojářů zjevně nemá kam spěchat, ale je jedině dobře, že hru nechají otestovat zájemce. Nás ostatní pak čeká o to lepší (snad) klenot.

Je už pouhou třešničkou na dortu, že jeden z tvůrců stojí za brilantní logickou hrou Baba Is You.

Nejnovější články