Kdy se stát vyjádří k mýtu? ÚOHS posunul termín

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prodloužil na žádost ministerstva dopravy lhůtu pro vyjádření k případu šetření platnosti mýtné smlouvy. Lhůta měla původně skončit toto pondělí, nyní má ministerstvo čas do tohoto pátku. Vyplývá to z usnesení antimonopolního úřadu, které má ČTK k dispozici. Ministerstvo svou žádost zdůvodnilo potřebou mít dostatek času pro seznámení se všemi spisy kvůli významu kauzy. Podle společnosti Kapsch jde o cílené zdržování.

Prodloužením lhůty se nejspíš i o několik dnů odloží rozhodnutí o platnosti mýtné smlouvy. Úřad totiž ve věci většinou rozhodne krátce po finálním termínu pro poslední podání zúčastněných stran do spisu. ÚOHS se musí platností mýtné smlouvy znovu zabývat po červencovém rozhodnutí Krajského soudu v Brně.

Ministerstvo svou žádost, ve které chtělo prodloužení o deset dní, podle usnesení zdůvodnilo potřebou důkladného posouzení všech podkladů a shrnutí použitých argumentů všech stran. Úřad přitom zdůraznil klíčový charakter případu, kdy zneplatnění mýtné smlouvy může mít negativní finanční dopad v řádu desítek miliard korun.

Žádost k ÚOHS podalo také konsorcium CzechToll/SkyToll, které se jako jedna ze smluvních stran mýtné dohody chtělo k případu vyjádřit. ÚOHS však jeho žádost zamítl s tím, že toto právo náleží pouze zadavateli, kterým bylo ministerstvo dopravy.

Podle Kapsche, který proti podmínkám mýtného tendru a uzavřené mýtné smlouvě protestuje, se tím stát snaží získat více času pro přípravu nového mýta. "Jde o zjevnou snahu státu co nejvíce oddalovat nepříjemné správní rozhodnutí. Každý týden odkladů při napravování předchozích nezákonností vede bohužel k dalšímu navyšování už tak velkých škod po zpackaném mýtném tendru," řekl ČTK mluvčí společnosti David Šimoník. Podle něj případné pozdní zrušení mýtné smlouvy už může být bez nápravy.

Ministerstvo v reakci zopakovalo, že prodloužení termínu bylo potřebné, protože jde o významnou zakázku. "Chtěli jsme mít dostatek času pro pečlivé seznámení se a sepsání závěrečného vyjádření se k věci," podotkl mluvčí úřadu František Jemelka.

ÚOHS se po nařízení soudu musel znovu zabývat také námitkami Kapsche proti podmínkám mýtného tendru. O jejich posouzení minulý týden rozhodl také předseda úřadu Petr Rafaj.

V mýtném tendru loni zvítězilo konsorcium CzechToll/SkToll, které uspělo s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému. Současnou mikrovlnnou technologii nahradí satelitní technika, která se ze současných 1400 kilometrů dálnic a silnic první třídy rozšíří i na dalších 860 kilometrů silnic první třídy. Nový mýtný systém by měl začít fungovat od prosince letošního roku.

Související

Martin Kupka

Mýtné na dálnicích příští rok zdraží, oznámil Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve dnešním dílu pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi (ČT) oznámil, že od příštího března by se mýtné na českých dálnicích mohlo zvýšit o deset až 15 procent. Důvodem pro toto navýšení je možnost využití změny evropské směrnice, která umožňuje zahrnutí poplatků za emise do výše mýtného. 
Ilustrační fotografie.

Dopravci loni zaplatili za mýto v Česku téměř 15 miliard korun

Dopravci loni zaplatili v ČR za mýto 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. ČTK o tom informoval správce mýtného systému, společnost CzechToll. Celkové náklady na provoz a rozvoj systému podle firmy zůstaly pod miliardou korun, v poměru k výnosům tedy stejně jako v roce 2021 nepřekročily hranici sedmi procent.

Více souvisejících

Mýtné ÚOHS doprava Kapsch CzechToll/SkyToll

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy