Olga Sommerová a lidé morální integrity. Jaká jsou stěžejní díla zkušené dokumentaristky?

Držitelka Českého lva za dokumentární snímek Červená, Olga Sommerová, přijala výzvu a rozhodla se natočit film o básníkovi a spoluzakladateli divadla Semafor Jiřím Suchém. Snímek Jiří Suchý – Lehce s životem se prát už získal diváckou cenu na letošním karlovarském filmovém festivalu. V následujících odstavcích si stručně shrneme dosavadní práci ostřílené režisérky.

Zkušená 70letá filmařka má za sebou několik dokumentů, že jejich vyjmenováváním bychom strávili celý den. Pojďme se tedy zaměřit na tři stěžejní díla (Věra 68, Magický hlas rebelky, Červená), která o absolventce FAMU vypovídají. Olga Sommerová totiž při propagaci snímku Jiří Suchý – Lehce s životem se prát totiž uvedla, že je pro ni důležité, aby protagonisté byli lidé morální integrity, kteří jsou ve svém oboru špička a kteří nás inspirují nejen svým životem, ale také postojem například k politickým nástrahám.

Věra 68

I sportem nepolíbený člověk určitě někdy slyšel o gymnastce Věře Čáslavské. Jedna z nejlepších českých a československých sportovkyň všech dob, držitelka sedmi zlatých olympijských medailí byla známá také svým negativním postojem vůči KSČ. Za podepsání petice Dva tisíce slov byla vyloučena z řad členů tehdejšího Československého svazu tělesné výchovy. V roce 1990 se poté stala poradkyní prezidenta Václava Havla v sociálních otázkách a pro sport. Sommerová se zaměřila na rok 1968, kdy Čáslavská nejenže získala na olympijských hrách v Mexiku čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile, ale také podepsala pro vedení KSČ výše zmíněný kontrarevoluční dokument. Snímek Věra 68 byl nominován na Českého lva za dokument.

Magický hlas rebelky

Sommerová se posléze zaměřila na další rebelku a bojovnici proti komunistickému režimu – – zpěvačku Martu Kubišovou. V době okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy bylo Kubišové pouhých 25 let, byť už byla držitelkou Zlatého slavíka. Nejen kvůli písni Modlitba pro Martu se Kubišová stala pro tehdejší režim nepohodlnou. Zpěvačka měla od začátku 70. let zakázáno vystupovat a živila se lepením sáčků. Svého comebacku se dočkala až v roce 1989, když se její píseň Modlitba pro Martu stala v době revoluce národní hymnou. Sommerová za snímek o Martě Kubišové byla opět nominována na Českého lva za nejlepší dokumentární film.

Červená

Ostřílená dokumentaristka se Českého lva za nejlepší dokument dočkala až v roce 2017 za snímek Červená. Dokument pojednává o životě světově proslulé operní pěvkyně Soně Červené. Sommerová o Červené natočila dokument Moje 20. století a posléze i jednu z epizod 13. komnaty. Zpěvačku se léta snažila přesvědčit ke spolupráci StB, která na ni vedla svazek. Červená se do rodné vlasti vrátila až po desítkách let.