Kosti Valdštejnů našli na WC! Měli zkažené zuby ze sladkostí… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kosti Valdštejnů našli na WC! Měli zkažené zuby ze sladkostí…

Archeologové při exhumaci ostatků, které patřily majitelům jilemnického panství.
Archeologové při exhumaci ostatků, které patřily majitelům jilemnického panství. (Foto Aha - Barbora Silná)

Je to unikátní WC! Zahradní domek se záchodky u Krkonošského muzea v Jilemnici skrýval totiž  kostry Valdštejnů a zdi gotického kostela. Nyní si je poprvé mohou prohlédnout návštěvníci.

Na tyto archeologické nálezy se přišlo díky opravě zahradního domku se záchodky. Byla tam nalezena původní zeď gotického kostela a šest hrobů. „Ve třech případech víme, že se jednalo o Valdštejny. Tyto hroby jsou ze 14. století,“ uvedl antropolog z Národního muzea v Praze Vítězslav Kuželka.

Hroby majitelů jilemnického panství odhalily sondy. Jde o kostry tří mužů ve věku od 40 do 60 let. Jedním z nich mohl být Zdeněk řečený Dlouhý ze Štěpanic. Tato kostra měří 173 centimetry. Kosterní ostatky měly opotřebované klouby od jízdy na koni a zkažené zuby ze sladkostí. Příbuzenské vazby mezi jednotlivými pozůstatky budou teprve předmětem genetických zkoumání.

Víte že...

…podle stavu chrupu a kloubů poznají antropologové, komu pozůstatky patřily

…chudí lidé neměli zubní kazy

…bohatí zase neměli opotřebované klouby

…Valdštejnové měli obojí.

Nejstarší obyvatelé

Objev hrobů krkonošských Valdštejnů historiky překvapil. Dosud se totiž předpokládalo, že jediným pohřebištěm byl kostel Nejsvětější Trojice v Horních Štěpanicích. Archeologové jsou přesvědčeni, že objevili také hrob jedněch z prvních obyvatel Jilemnice. Podle archeologa Jana Prostředníka patří tyto pozůstatky asi třicetileté ženě s dítětem. Nález byl datován na konec 13. století.

Zbytky kostela

Uvnitř zahradního domku objevili archeologové kromě hrobů i původní zdi gotického kostela svaté Alžběty. Stavba kostela nebyla nikterak honosná, ale byla poměrně prostorná. Měřila 25 krát 13 metrů. Původně se předpokládalo, že kostel pochází z konce 15. Století.

Kde, kdy a za kolik

Nové expozice jsou k vidění v Krkonošském muzeu v Jilemnici až do konce října od 8 do 12 a od 13 do 16 hodin. Vstupné je pro dospělé 80 Kč, pro děti 40 Kč, rodinné vstupné 180 Kč.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.