Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babišův sen: „Skvělý projekt“ za miliardy u metra v poli. Hřib: Praha nedostane nic?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. září 2019
19:25
Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. září 2019
09:27

Premiér Andrej Babiš (ANO) dál sní o vzniku úřednické čtvrti, která by měla vyrůst v polích nedaleko zastávky pražského metra Letňany. V úterý se vydal na obhlídku lokality, u které prý vidí řadu výhod. Dál však hledá shodu s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem (Piráti). Hřib tvrdí, že mu Babiš řekl, že by Praha výměnou nedostala nic. A myslí si, že město Letňany využije spíš k řešení dostupnosti bydlení. Babiš v SMS zprávě na dotaz ČTK napsal, že Hřib vedl jednání stylem, že ho musel ukončit. Nabídku státu má podle něj primátor písemně. Pokud bude chtít reagovat, tak to určitě učiní, dodal Babiš.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) to v minulosti označil za „úřednické ghetto“. Premiér Andrej Babiš (ANO) však o projekt vládní čtvrti v Letňanech dál eminentně stojí. Stát by měl nedaleko zastávky pražského „červeného“ metra C - Letňany. Kolem ní se nachází rozlehlé a nezastavěné pozemky. A právě na ně se vyrazil Babiš v úterý podívat.

Babiš: Máme tady metro, které končí v poli

Babiš přijel na místo, kde metro končí v polích. „Ten projekt má smysl, má to velkou návratnost, přináší to synergie, úspory,“ je přesvědčený Babiš. „Proč by vlastně měli návštěvníci Prahy, kteří jdou na ministerstva, zajíždět do Prahy? A ještě tady vlastně máme... To je metro, ne? Tam je ale zákaz vstupu, nebo co,“ říkal premiér před zaslepeným výstupem z metra, který pro cestující momentálně neslouží.

„Máme tady metro, které končí v poli, takže vidíte, to je ještě další synergie, že to metro bude mít nějaký smysl. Nevím, kdo ho tady postavil a proč, ale i to je rozhodující, že to metro tady je a samozřejmě někdo postavil metro, tak my chceme postavit ten zbytek,“ smál se Babiš při pohledu na místa, kde se měla dle plánu někdejšího primátora Prahy Pavla Béma (ODS) konat olympiáda.  

Měla tu být olympiáda

„Co se týká toho zaslepeného výstupu z metra, tak dříve tady Praha plánovala na těchto pozemcích olympijský stadion, to znamená: Dimenzováno metro bylo na dostatečnou kapacitu, kterou my bychom potřebovali pro administrativní komplex,“ potvrdila šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech (ÚZSVM) majetkových Kateřina Arajmu, která Babiš do Letňan doprovodila.

„Takže metro bylo na olympiádu? Výborně, takže máme metro na olympiádu, olympiáda nebyla,“ glosoval to premiér. 

Na Babiše křičel popelář

Realizace projektu administrativní čtvrti by byla během na dlouhou trať, uvědomuje si i Babiš. „Nechci být neseriózní a něco naslibovat, samozřejmě to se týká už někoho, kdo přijde po mně,“ říkal premiér, zatímco kolem projížděl popelářský vůz, ze kterého se ozýval pokřik „Babiš, Babiš!“

Premiér v průběhu improvizované tiskovky, která se odehrála na chodníku s výhledem na letňanská pole, také říkal: „My jsme tu ideu administrativního komplexu vymysleli v roce 2016, když jsem byl ministrem financí. Já jsem o tom přesvědčen, že ten koncept je správný. Já jsem ho viděl v zahraničí.“ Zhlédl se totiž v pařížské čtvrti La Défense.

„My jsme o tom přesvědčení, že ten projekt je správný. Správný je z toho důvodu, že jednak je to absolutní trend i ve světě, jednak to přináší obrovské úspory, protože pokud si to dobře pamatuji, tak my platíme cizím firmám za nájem asi 600 milionů ročně. Přináší to obrovskou synergii, přineslo by to pro Prahu hlavně uvolnění bytových prostor a zlepšení situace v bytech,“ slibuje si premiér od nového centra.

Nejde o všechna ministerstva

Koho by se mělo stěhování týkat? „Opakuji, že se to netýká všech ministerstev,“ upozornil Babiš. Arajmu uvedla, že jde o ministerstva pro místní rozvoj, životního prostředí či ministerstva kultury.

„Rozhodně nebudujeme novou vládní čtvrť, z těch ministerstev, kde bychom přesunovali jejich sídla, tak se jedná pouze o tři. Kromě ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj je to i ministerstvo životního prostředí. Dále bychom zapojili zhruba dalších 46 státních složek,“ uvedla Arajmu, která také argumentovala úsporami stávajících nájmů či prostředků na mnohdy i složitější vytápění či opravy současných ministerských budov, dobrou dopravní dostupností Letňan či slušnými kapacitními možnostmi.

Arajmu: Jediná lokalita je tady

„Budovy ve vlastnictví státu jsou v řadě případů velice energeticky náročné, vyžadují vysoké investice a třída se pohybuje D a horší. My jako východisko tohoto stavu vidíme výstavbu na zelené louce, protože pokud nebudeme tento stav řešit, tak v horizontu 10 let nám tady v Praze hrozí výdaje kolem 25 miliard korun. Jednak 14 miliard za provoz a údržbu, 7,6 miliardy za investice a téměř 4,5 miliardy korun za nájemné,“ vypočítávala Arajmu.

Záměrem je dle ní nejen snížit nájmy a „omezit výdaje a plýtvání prostředky daňových poplatníků, které končí v rukách soukromých firem“, tak i snížit roztříštěnost státních zaměstnanců. Dle ní by došlo i na rozšíření pracovních příležitostí pro místní obyvatele. Arajmu také upozornila, že jde o nejvýhodnější lokalitu, kde 20 procent pozemků je ve vlastnictví státu a 80 procent ve vlastnictví Prahy. Celkem je o 20 pozemků na rozloze necelých 438 tisíc metrů čtverečních.

Rovněž Babišovým častým argumentem je nejen roztříštěnost stávajících budov ministerstev po Praze a nové možné umístění „pod jednu střechu“, ale třeba i v současné době výrazně složitější parkování před budovami ministerstev v centru Prahy.

Dostálová chce prchnout ze „Staromáku“

Jako ukázkový příklad zmiňuje Babiš často ministerstvo pro místní rozvoj, které sídlí mj. na Staroměstském náměstí v Praze. A ministryně Klára Dostálová (za ANO) se sama Blesk Zprávám přiznala, že by ráda ze „Staromáku“ pryč.

„Ještě jako náměstkyně jsem měla na ministerstvu důležitou schůzku a neslyšeli jsme vlastního slova, protože v létě na Staroměstském náměstí všichni zpívají a hrají na kdeco. Tak jsem poprosila asistentku, jestli by byla ochotná dát pánovi stovku, že potřebuji 30 minut klid. Alespoň těch patnáct minut opravdu nehrál a my jsme mohli probrat, co jsme potřebovali,“ popisovala. 

Babiš dnes zmínil i případ ministerstva kultury. „Jsem přesvědčen, že Nostický palác, kde sedí ministr kultury v ložnici, je to nějakého šlechtice, je to historická památka, tak by to mělo být muzeum přístupné našim občanům, než že tam sedí úředníci. Stejné je to s budovou MMR na Staromáku atd.“ uvedl Babiš. 

„Často se setkávám s názorem, že bychom dělali monofunkční administrativní areál. To chci jednoznačně odmítnout. Ten náš projekt by nezatížil okolí, my ho plánujeme jako samostatně provozu schopný,“ přesvědčovala dnes Arajmu. Plánují se tak i výstavby stravovacích zařízení, ubytovacích kapacit, dětských skupin apod.

Jednání se Hřibem zřejmě zkrachovala

Proti tomuto plánu Babiše, Arajmu a spol. se však již v lednu postavil magistrát, primátor Hřib přednesl řadu požadavků, co by hlavní město chtělo výměnou. Mj. investice státu do stavby nové nemocnice v této lokalitě, která by nahradila zastaralý pavilonový koncept Nemocnice Na Bulovce.

„Bohužel se nám teda nepovedlo zatím přesvědčit magistrát, aby nám prodal i ten pozemek - to je asi on - který je tady za námi. Já s panem primátorem jednám,“ ujišťoval Babiš v úterý před letňanským polem. Pozastavil se nad poměr toho, co primátor Hřib požaduje, vůči ceně požadovaného pozemku.

„Nevím, zdá se mi to být takové malicherné trošku, já myslím, že nemusíme nikoho přesvědčovat. Já jsem tady teda poprvé a když vidím to metro tady... ty argumenty tam jsou,“ dodal Babiš.

Hřib: Praha chce jen to, co Brno

Úterní schůzka ale podle Hřiba skončila fiaskem. „Pan premiér mi sdělil, že Praha nedostane od státu vůbec nic, a s tímto jsme se rozešli. Myslím, že Praha využije teď Letňany spíše k řešení krize dostupnosti bydlení,“ řekl Hřib a dodal: „S ohledem na to, že pan premiér konstatoval, že to je z jeho pohledu poslední schůzka k tomuto tématu, tak myslím, že je to jednání skutečně uzavřené.“

„Mám za to, že to není úplně dobrý přístup k Praze, která má na svědomí 25 procent hrubého domácího produktu. To, že Praha chce jenom totéž, co dostává od státu Brno, není nějak přemrštěné,“ doplnil primátor.

Eva4321 ( 18. září 2019 15:47 )

Konečně rozumný názor

Eva4321 ( 18. září 2019 15:43 )

Kdo jako koktá strachy? 😂

bullshit ( 17. září 2019 21:26 )

jeden výborný projekt má již Bureš za sebou, prostě borec...

prasatkopepicek ( 17. září 2019 21:12 )

Vyborny napad postavit pro uredniky novy komplex hned z nekolika duvodu:
1. Orne pudy je v CR nejspis zbytecne moc a je lepsi kdyz voda stece ze strech do kanalizace nez aby se vsakavala na poli
2. Take je dobre investovat miliardy do noveho komplexu nez aby se podporila digitalizace statni spravy a tim by odpadlo behani po uradech
3. Vyborny napad udelat byty z budov ktere ted slouzi jako urady. Jsou to vetsinou atraktivni a drahe lokality takze vsichni kteri tam budou bydlet oceni regulovane najemne. Pak je jen krucek k tomu to nacerno pronajimat.

MafiANO, bude lip.

pragonos ( 17. září 2019 20:44 )

Primátore drž se. Nebude nám slovenský premiér, rozkrádat Prahu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa