Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Válková chystá bič na tyrany seniorů. Zmínila nemocnou maminku i děravý systém

Autor: Nikola Forejtová - 
17. září 2019
20:55

Úcta ke stáří se v Česku pomalu vytrácí a česká legislativa je k tomu zatím slepá, varuje ředitel neziskové organizace Život 90 Jan Lorman. Vypočítává přitom fyzické týrání, útok na lidskou důstojnost, systémové zneužívání i citové vydírání. Volání zoufalých seniorů se dostalo i do Sněmovny a poslanci v čele se zmocněnkyní pro lidská práva Helenou Válkovou (ANO) nachystali návrh novely zákona o sociálních službách. Problematický ústav by kromě pokuty za jeho prohřešky mohl čekat i zákaz činnosti. Další novela má pak za cíl zamezit diskriminaci seniorů. 

V České republice se podle Lormana setká s nějakým druhem týrání až 20 procent seniorů. „Jsou v nich hlasy, které neslyšíme, 85 procent skrytých případů. Ale procenta nejsou až tak důležitá. Je to závažný problém života seniorů bez šance, bez pocitu bezpečí domova,“ dodal. 

„Vláda není příznivě nakloněna k seniorům, má zaměřenou optiku jen na zvyšování důchodů,“ uznala poslankyně a exministryně Válková . Zmínila přitom novely zákonů, které mají být bičem na tyrany seniorů. „Máme co zlepšovat, ale trestní zákoník je postaven a máme bezplatnou podporu,“ dodala na obhajobu kabinetu.

Exministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková Exministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková | Archiv Blesku

Nenahlášené týrání? 250 tisíc pokuty a zákaz činnosti

Volání seniorů a zastupujících neziskových organizací se dostalo do Sněmovny a zákonodárci v čele s Helenou Válkovou (ANO) chystají dvě novely, kterými by tristní situaci mohli mírně zlepšit. 

Seniory tíží hlavně diskriminace. Předkladatelé tak žádají o úpravu antidiskriminačního zákona. Válková míní, že by se měly odlišit skupiny i podle zdravotního stavu a věku. 

„Chceme novelou narovnat práva, ten současný favorizuje dvě skupiny. Nově by mohl neziskový sektor vést soudní spory v případě diskriminace,“ přiblížila poslankyně Monika Červíčková (ANO). Neziskové organizace, jako třeba i Život 90, by tak získaly právo bránit klienta v soudním sporu. To je ale podle některých kritiků nemožné. Soudní systém by se podle nich zahltil nepředvídatelnými žalobami. 

Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR, zmiňuje, že se setkává s diskriminací na silnicích. Jednomu z klientů dokonce zakázali jezdit dál než na konec vesnice – a to všechno v mezích zákona. Podle něj bude potřeba změnit i některé stávající zákony. 

Novela zákona o sociálních službách by pak měla přinutit sociální pracovníky, aby nahlašovali podezření na týrání, a to vše nejen pod hrozbou pokuty ve výši až 250 tisíc, která už v zákoně je, ale i s novou výhrůžkou o zastavení činnosti.

Ani jedna novela vládou neprošla se souhlasným stanoviskem. Antidiskriminační zákon Babišova vláda poslala dál s neutrálním pohledem a na novelu o sociálních službách měla náhled negativní. Důvodem je podle prohlášení to, že v zákoně ještě není vymezeno, co se povinností poskytovatelů sociálních služeb rozumí. 

Video otřesného týrání seniora bylo pořízeno  na skrytou kameru, kterou nechala svému otci do pokoje nainstalovat dcera, jež měla podezření na to, že s jejím otcem není v pečovatelském domě dobře zacházeno. Video otřesného týrání seniora bylo pořízeno na skrytou kameru, kterou nechala svému otci do pokoje nainstalovat dcera, jež měla podezření na to, že s jejím otcem není v pečovatelském domě dobře zacházeno. | NSW Police Force

„Předkladatelé opomněli ve svém návrhu nezbytné doplnění zákona o sociálních službách o povinnost poskytovatelů sociálních služeb zajistit respektování důstojnosti, soukromí a fyzické a psychické integrity osob, kterým službu poskytují. Teprve v návaznosti na zákonem stanovenou povinnost je totiž možné vymezit skutkovou podstatu přestupku, v níž lze využít odkazu na ustanovení zákona zakotvující povinnost, jíž pachatel přestupku porušil,“ vyjádřila se k novele vláda koncem července.  

Seniory trápí samota a ztráta důstojnosti

„Seniora nebereme jako někoho, kdo si zaslouží důstojné zacházení. V ČR nyní chybí výzkum, máme jen zprávy ochránců lidských práv a i zde můžeme nalézt porušování lidských práv, jako je absence soukromí. Máme ale dobře ukotveny odbory kontrol lidských práv a základních svobod,“ míní předseda Etické komise Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky Pavel Čáslava.

Válková sama zmiňuje příběh své nemocné maminky, která se v době, kdy na ní plnou silou zaútočil Alzheimer, musela potýkat s děravým systémem sociálních služeb. „Měli bychom rozlišovat mezi seniory zdravými a nemocnými. To musíme zohlednit a musí se kompletně změnit optika nahlížení na seniory,“ souhlasí s Čáslavou. 

Seniory podle expertů nejvíc trápí samota. „Není to lehké říct a zjistit, ale víme, že 75 % seniorů žije ve vlastní domácnosti, přibližně půl milionu z nich (nad 65 let) žije osamoceno, zpravidla se jedná o vdovy,“ doplnila ředitelka nadace Krása pomoci Michaela Stachová. Podle ní by se tak mělo zapracovat i na spolcích, nadacích a na sociálních službách samotných, aby senioři v osamění nepropadali depresi a nebyli tak lehkou obětí týrání – ať už od svých příbuzných či od pečovatelek. 

Pečovatelé mohou týrat nebo omezovat seniory, upozorňuje organizace Život 90 (foto z propagačního videa). Pečovatelé mohou týrat nebo omezovat seniory, upozorňuje organizace Život 90 (foto z propagačního videa). | Archiv Život 90

Život 90 zorganizoval pro seniory i všechny, kteří mají k dříve narozeným bližší vztah, Dny seniorů 4. a 5. 10. 2019 v Praze v Paláci Žofín. Akce nabízí kulturní program a odborné přednášky zdarma, dále dluhové poradenství i měření tlaku a plic. Vstupenky v ceně 60 Kč jsou k zakoupení na pokladně organizace. 

Jste obětí týrání? Anebo máte starost o někoho jiného? Tady vám poradí:

Senior telefon organizace Život 90: 800 157 157. Operátoři jsou vám k dispozici 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Lze zaslat také e-mail: seniortelefon@zivot90.cz, odpověď přijde do 48 hodin.

  • Linka seniorů organizace Elpida: 800 200 007. Lze volat denně od 8 do 20 hodin, nebo zaslat e-mail na: linkasenioru@elpida.cz, odpoví do tří dnů.
  • Linku pomoci obětem kriminality a domácího násilí provozuje Bílý kruh bezpečí, operátoři jsou k dispozici nonstop na čísle: 116 006.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa